DonirajDolgoročni razvoj

Otroci so največje žrtve kriznih razmer po svetu

Čedalje večje število naravnih katastrof v zadnjem času nas grobo opominja, da smo ljudje na tem planetu eno. Smo eno človeštvo s skupnimi izzivi preživetja in truda za boljše življenje nas in naših otrok. Naravne nesreče, epidemije bolezni, konflikti in ekonomske nepravičnosti udrihajo po najšibkejših na svetu, a najmočneje prav po otrocih. Toda če smo povezani v slabem, nas lahko poveže tudi dobro: solidarnost, sočutje, medsebojna podpora in verjetje v našo moč, da lahko ustvarimo lepši jutri!

Povezani v dobrem
S skupnimi močmi lahko otrokom sveta podelimo upanje
UN0637449
UNICEF/UN0637449/Hudak

Nujna pomoč, ki jo zagotavljamo v kriznih razmerah, lahko pride do otrok na terenu že v 72 urah. Tako rešujemo njihova življenja in skrbimo za njihovo fizično in psihično zdravje. A to ni dovolj. Iz kratkoročne pomoči je treba preiti na dolgoročno razvojno pomoč, da otrokom prizadetega območja zagotovimo pitno vodo, zdravstveno oskrbo, šolanje in druge nujne dobrine na dolgi rok. Projekti, ki jih izvajamo, prinašajo neprecenljivo dobrobit tako za otroke kot tudi za planet. Čisto, varno in zdravo okolje pa je nujno za varno in zdravo prihodnost otrok. Temu sledita spodnja dva projekta, ki sta krasen pokazatelj, kaj lahko s skupnimi močmi storimo za otroke:

Deček v visoki travi
UNICEF/UN0813178/Alsunaidar

Jemen je revna država, ki jo uničujejo vojaški spopadi in pomanjkanje hrane. Zaradi blokade uvoza hrane, nafte in drugih dobrin se je stiska ljudi še povečala. Dostop do cenovno dostopne hrane in pitne vode se je zmanjšal, razširile so se smrtonosne bolezni. Pri UNICEF-u smo v tej težki situaciji postavili vodne sisteme na sončno energijo, ki ne potrebujejo fosilnih goriv in ki dosegajo kar 2,5 milijona ljudi. Ta rešitev otrokom koristi zdaj, hkrati pa ne onesnažuje okolja in ne uničuje njihove prihodnosti. Več o tej zgodbi o uspehu si lahko preberete tukaj.

UN0616749
UNICEF/UN0616749/Dejongh

Slonokoščena obala ima dva velika problema: pomanjkanje učilnic in veliko plastičnih odpadkov. UNICEF je s partnerji v Slonokoščeni obali postavil prvo tovarno v Afriki, ki iz odpadne plastike izdeluje opeke. Z njimi pa gradimo šole, da se bodo lahko otroci izobraževali. Tako bo zgrajenih kar 528 učilnic po celi državi. S tem rešujemo problem onesnaženosti s plastičnimi odpadki, otrokom pa zagotavljamo izobrazbo in s tem boljše možnosti za njihovo prihodnost.

Kako pomagamo?

Naši darovalci že dolga leta dokazujejo, da lahko s skupnimi močmi premikamo gore – rešujemo otroška življenja in jim dajemo upanje! Pomoč otrokom je neprecenljiva, zagotavlja tako nujno pomoč ob izrednih razmerah kot tudi dolgoročne razvojne projekte. UNICEF-ove ekipe namreč ostanejo na terenu tudi, ko mediji prenehajo poročati o krizni situaciji, in skušajo prebivalcem pomagati na dolgi rok. Obnova in nadgradnja vodovodnih in sanitarnih sistemov, kot na primeru Jemna, služi ranljivim gospodinjstvom tako v trenutni krizi kot dolgoročno. Povezani v dobrem lahko skupaj uresničimo še več izjemnih projektov za lepšo prihodnost!

Kaj zagotovi vaša donacija?

38,33 € lahko zagotovi čisto pitno vodo za 150 otrok za pitje, higieno in kuhanje
60 € lahko zagotovi šolske delovne zvezke za 50 otrok
126,66 € lahko zagotovi 3 velike pakete prve pomoči
1531,93 € lahko zagotovi velik zaščitni šotor za otroke
Povezani v dobrem
S skupnimi močmi lahko otrokom sveta podelimo upanje
Preberi več

Zgodbe otrok

© UNICEF/UNI463724/El Baba
Izkoristimo začasno premirje za pomoč otrokom v Gazi
Izkoristimo začasno premirje za pomoč...
Doseženo premirje bo omogočilo, da otroke doseže več pomoči.
9-letni Majd iz Beit Hanouna s plastenko vode, ki jo koristi celotna njegova družina, 15. novembra letos. Vodo je za razseljene v taborišču prikrbel UNICEF.
Otrokom v Gazi zmanjkuje časa: pomanjkanje vode pomeni ši...
Otrokom v Gazi zmanjkuje časa: pomanj...
Izjava Jamesa Elderja, tiskovnega predstavnika UNICEF-a v Ženevi
Izjava
V Gazi vsak dan v povprečju ubitih oz. ranjenih več kot 4...
V Gazi vsak dan v povprečju ubitih oz...
Izjava UNICEF-a o smrtnih žrtvah in ranjenih med otroki v begunskem tabo...