Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

Projekti v SlovenijiDuševno zdravje

Duševno zdravje je še vedno tabu tema

V zadnjih letih na UNICEF-u posvečamo posebno pozornost temi duševnega zdravja. Temo naslavljamo s kampanjo Kako se počutiš? in projektom P-ODPORNI mladi.

Podlaga za kampanjo in projekt so odgovori otrok in mladih. V juniju 2021 smo namreč izdelali poročilo samoocene duševnega zdravja otrok in mladostnikov za področje celotne države. Sodelovalo je 400 otrok in mladostnikov, starih med 10 in 18 let. Podatki so pokazali da:

Različne stiske in stresne položaje doživljamo vsi. Če je stiska prepogosta ali zelo intenzivna ali če o njej ne spregovorimo, lahko preraste v duševne motnje, ki zahtevajo strokovno pomoč. V najhujših primerih pa lahko potrebujemo tudi bolnišnično obravnavo. Zato je pomembno, da stisko prepoznamo in odreagiramo nanjo čim prej.

Polovica vseh duševnih težav se začne pred 15. letom starosti, 75 % vseh duševnih motenj pa se razvije do 25. leta starosti. Zato na UNICEF-u opozarjamo, da moramo stiske znati prepoznati in nanje ustrezno odreagirati čim prej. A za to se moramo najprej (ponovno) naučiti prepoznavati čustva, premagati stigmo o duševnem zdravju in spregovoriti. Prvi korak do boljšega počutja ostaja preprosto vprašanje: “Kako se počutiš?”

Kako_se_pocutui_Igra
Preizkusite se v vlogi čustvoljuba
Naberite čim več različnih čustev (vsa so OK) in pobegnite strahovom pred čustvi!
Preberi več

o duševnem zdravju

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.