Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

Projekti v SlovenijiDojenje

Spodbujanje dojenja za najboljši začetek življenja

Materino mleko je naravna hrana, ki otrokom zagotavlja vso potrebno prehrano v prvih šestih mesecih življenja. Smernice Svetovne zdravstvene organizacije in UNICEF-a tako predpisujejo izključno dojenje prvega pol leta otrokovega življenja ter nadaljevanja dojenja do dveh let otrokove starosti ob dopolnilni hrani. Materino mleko in proces dojenja zagotavljata idealno sestavo hranil ter spodbujata tako telesno kot kognitivno rast vašega otroka. Materino mleko otroka ščiti pred mikrobi, pred rakavimi celicami in je tudi naravno protibolečinsko zdravilo.

Pri UNICEF-u se borimo, da bi imele vse matere čustveno, tehnično in javno podporo, ki jo potrebujejo, da začnejo dojiti v prvi uri po rojstvu otroka, izključno dojijo šest mesecev in nadaljujejo z dojenjem dve leti ali dlje po želji otroka. Zavzemamo se za politično, finančno in socialno podporo za razširitev programov dojenja ter pomagamo pri sprejemanju podpornih pravnih instrumentov in politik na globalni, regionalni in državni ravni v okviru širših razvojnih, humanitarnih in človekovih pravic. Skrbimo za to, kako pospešiti napredek pri doseganju ali preseganju globalnega cilja, ki poziva k povečanju stopnje izključnega dojenja prvih šest mesecev na vsaj 50 odstotkov do leta 2025.

Nacionalni odbor za spodbujanje dojenja

Za opravljanje teh nalog je bil leta 1996 ustanovljen Nacionalni odbor UNICEF-a Slovenija za spodbujanje dojenja (NOSD). V NOSD je 19 strokovnjakov, ki delujejo na področju zdravstva (porodništvo, pediatrija, zdravstvena nega in javno zdravje) kot izvajalcev zdravstvenega varstva, predavateljev na fakultetah, svetovalcev za dojenje z mednarodno licenco IBCLC in laičnih svetovalcev.

NOSD vodi prim. Andreja Tekauc Golob, dr. med. spec. pediater, IBCLC. Predstavnica oz. koordinatorka za Slovenijo v odboru BFHI je podpredsednica NOSD Renata Vettorazzi. Vsi člani odbora so predstavljeni tu.

Poslanstvo Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja:

Dejavnosti Nacionalnega odbora za spodbujanje dojenja:

Preberi več

o dojenju

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.