Programi pomočiIzobrazba

Izobrazba je pravica, ki jo ima vsak otrok na svetu

Skoraj 303 milijonov otrok in mladih, starih od 5 do 17 let – oziroma vsak peti – ne hodi v šolo in tako ostane brez izobrazbe. Otroci, ki nimajo možnosti obiskovati formalne izobraževalne ustanove so prikrajšani za izobrazbo, možnost igranja in osebnostnega razvoja. Ker otroci niso izobraženi in izhajajo iz etničnih manjšin ali so invalidi, še bolj naraste verjetnost, da bodo ostali v začaranem krogu revščine. Zato skušamo omogočiti izobrazbo prav vsakemu otroku.

Play Video
Če želite tudi vi najranljivejšim otrokom zagotoviti izobrazbo, DONIRAJTE ZDAJ.
Kako pomagamo otrokom?

Pri UNICEF-u kreiramo in podpiramo inovativne programe namenjene izobraževanju otrok, ki prihajajo iz najbolj ogroženih delov sveta. Pomagamo skupnostim in staršem ter sodelujemo z vladami, da lahko otrokom zagotavljamo dostop do brezplačne, kvalitetne izobrazbe, tudi v času vojne ali naravnih katastrof.

Vsako leto omogočimo milijonom otrok dostop do osnovne izobrazbe. Učencem zagotavljamo svinčnike, učbenike in zvezke. Z vašo donacijo lahko omogočite otrokom, da bodo lahko s svinčniki zapisali svoje prve črke. Šolam tako zagotavljamo vse pripomočke, da lahko opremijo razrede. Usposabljamo učitelje in obnavljamo celoten izobraževalni sistem. V času naravnih katastrof ali vojne pa postavljamo otroku prijazne točke, kjer se lahko otroci igrajo in učijo in so odmaknjeni od grozot.

Izobrazba je nekaj, kar si zasluži vsak otrok

Vsak otrok ne glede na spol, etnično ali versko pripadnost, ali pa barvo kože ima pravico do izobrazbe. Pri UNICEF-u si želimo ustvariti svet, kjer bi vsi otroci lahko dnevno uživali v tej temeljni pravici. V svetu še vedno obstaja velika razlika med številom dečkov, ki obiskujejo šolo in številom deklic. Neenakost na podlagi spolne diskriminacije onemogoči marsikateri deklici v državah z nižjimi dohodki dostop do dobre izobrazbe. V času, ko so življenja otrok ogrožena in je njihov svet popolnoma obrnjen na glavo, ima šola še bolj pomembno vlogo. Obiskovanje pouka vnaša rutino in upanje v času, ko je to resnično potrebno. V vsaki humanitarni krizi, ki se zgodi, si prizadevamo, da bi se otroci čim hitreje ponovno vrnili v šolske klopi. Naši izobraževalni centri nudijo otrokom poleg varnih učnih prostorov tudi pitno vodo in sanitarne prostore. 

Kaj se zgodi z otrokom, ki ne more v šolo?

Deklicam iz revnih skupnosti, ki se soočajo s konflikti doma, se bodo možnosti, da bi se vrnile v šolo in tako pobegnile iz revščine žal zelo zmanjšale. Stopnje najstniške nosečnosti, otroškega dela in zgodnjih porok, strmo naraščajo. Tudi otroci, ki se ne morejo udeležiti učenja na daljavo, ker živijo v domovih brez elektrike, interneta ali potrebne tehnologije za prenos takšnega šolanja, so popolnoma zapuščeni. V mnogih delih sveta je šola tista, kjer otroci dobijo zdravstveno oskrbo, cepljenje in vsaj en hranljiv obrok v dnevu. Zato tudi zdravje otrok zelo trpi. 

Kaj lahko storimo za boljšo izobrazbo?

Priprava na prihodnost pomeni tudi poskrbeti, da otroci, kateri se znajdejo v izrednih razmerah, ne bodo zamudili izobraževanja. S podporo zgodnjemu učenju v otrokom prijaznih prostorih in gradnjami začasnih šol za starejše učence zagotavljamo, da lahko otroci vseh starosti nadaljujejo svoj razvoj, tudi v kriznih razmerah, ki jih je povzročila pandemija Covida-19.

Izobraževanje in izobrazba spremenita življenja in prekineta krog revščine, ki ujame tako veliko število otrok. Izobraževanje za dekleta je bistvenega pomena, izobražena mati bo namreč zagotovo poskrbela, da bodo tudi njeni otroci hodili in ostali v šoli.

Na vrhuncu zaprtja šol leta 2020, da bi preprečili širjenje koronavirusa, smo pri UNICEF-u skupaj s partnerji ustvarili programe za učenje na daljavo, ki ponujajo spletno poučevanje in posnete lekcije, ki se predvajajo po radiu in televiziji. Za študente na oddaljenih območjih je radio ključ do ohranjanja prepotrebne kontinuitete izobraževanja.

Za vsakega otroka izobrazba
Najranljivejšim otrokom zagotovite izobrazbo
Rezultati v številkah
S pomočjo darovalcev smo v letu 2022
37.9
milijona
37.9 milijona otrokom, ki se niso šolali, smo omogočili izobraževanje.
35
%
Število otrok, ki ne hodi v šolo se je v zadnjih 20 letih zmanjšalo za 35 %.
28.3
milijona
28.3 milijona otrok je prejelo šolske potrebščine.
18,6
milijona
18,6 milijona otrok v kriznih razmerah in 3,8 milijona otrok na begu je prejelo izobraževanje.
Instalacija »No Time to Lose«, ki prikazuje izgubljeno število učnih ur
UNICEF/UN0522047/Gary He/UNICEF via Getty Images
UNICEF/UN0530720/Bidel
UNICEF/UN0530720/Bidel
UNICEF/UN0616767/Dejongh
UNICEF/UN0616767/Dejongh
UNICEF/UNI297257/Schermbrucker
UNICEF/UNI297257/Schermbrucker
Deček gleda v strop svoje učilnice v šoli
UNICEF/UN0459565/Marish
Omogočite izobrazbo otrokom, kot je Modu

Modu je bil star 13 let, ko so vas Monguno v Nigeriji napadli pripadniki Boko Haram. Modu in njegova družina so zbežali iz vasi, ker je bilo prenevarno, da bi ostali. Deček je tako izpustil nekaj mesecev obiskovanja šole. Zaradi uničenja, ki ga je vojska pustila za seboj, so mnoge družine ostale brez domov, začasno so se naselili kar v šole. Z našo pomočjo je osnovna šola v Mongunu uspela obnoviti 4 učilnice in Modu je ponovno pričel obiskovati šolo. Z vašo donacijo lahko zagotovite šolske nahrbtnike za dečka kot je Modu in njegove sošolce.

UNICEF/UN039585/Vittozzi

Kaj zagotovi vaša donacija?

28 € lahko zagotovi 1000 svinčnikov
43,73 € lahko zagotovi prenosni radio na sončne celice za učenje na daljavo
72 € lahko zagotovi 60 šolskih zvezkov
96,80 € lahko zagotovi 40 šolskih torb
ČE ŽELITE TUDI VI NAJRANLJIVEJŠIM OTROKOM ZAGOTOVITI IZOBRAZBO: DONIRAJTE ZDAJ.
Za vsakega otroka izobrazba
Najranljivejšim otrokom zagotovite izobrazbo
Naše delo

Kampanje za otroke

UN0150819
Vojna v Ukrajini
Kruta vojna, ki divja že dve leti in ji še ni videti konca, je za ukrajinske ...
Prehranska kriza 2022
Prehranska kriza
Kot da ni dovolj že to, da je vojna prizadela milijone otrok v Ukrajini, se z...
UNI276624_800x800px
Jemen
Razmere v Jemnu, ki se sooča s hudim pomanjkanjem hrane, mejijo na katastrofo...
UN0150819
Vojna v Ukrajini
Kruta vojna, ki divja že dve leti in ji še ni videti konca, je za ukrajinske ...
Prehranska kriza 2022
Prehranska kriza
Kot da ni dovolj že to, da je vojna prizadela milijone otrok v Ukrajini, se z...
UNI276624_800x800px
Jemen
Razmere v Jemnu, ki se sooča s hudim pomanjkanjem hrane, mejijo na katastrofo...