Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Izobraževanje nima gumba za premor

Izobraževanje nima gumba za premor

Skupina otrok z modrimi nahrbtniki, na katerih je napis UNICEF.
UNICEF and U.S. CDC/UN0715429/Strek

11 mesecev vojne v Ukrajini

Vojna v Ukrajini je porušila izobraževanje več kot pet milijonov otrok. UNICEF ob mednarodnem dnevu izobraževanja poziva k večji mednarodni podpori za zagotavljanje učnih priložnosti za otroke v Ukrajini in državah, ki gostijo begunce. Na izobraževanje otrok pa poleg vojne, ki traja že 11 mesecev, vplivajo tudi posledice dveh let pandemije Covida-19 in več kot 8 let vojne v vzhodni Ukrajini.

»Šola in predšolska izobraževalna okolja otrokom dajejo pomemben občutek strukture in varnosti, prekinitve izobraževanja pa bi lahko na otrocih pustile posledice za vse življenje,« je povedala Afshan Khan, UNICEF-ova regionalna direktorica za Evropo in Srednjo Azijo. »Ko govorimo o izobraževanju, ne obstaja gumb za premor. Ni mogoče preprosto zamrzniti izobraževanja otrok in se k njemu vrniti, ko opravimo z drugimi prednostnimi nalogami, ne da bi pri tem tvegali prihodnosti cele generacije.«

Na tisoče šol, vrtcev ali drugih izobraževalnih ustanov po vsej državi je bilo poškodovanih ali uničenih zaradi eksplozivnega orožja. Hkrati pa mnogi starši in skrbniki zaradi nevarnosti ne želijo, da otroci obiskujejo pouk v živo.

UNICEF si v Ukrajini v sodelovanju z vlado prizadeva, da bi se otroci vrnili v učilnice, kjer je to varno. V primerih, ko to ni mogoče, pa si organizacija prizadeva, da bi učenci z izobraževanjem nadaljevali na daljavo preko spleta in s pomočjo drugih alternativ. Do nedavnega se je več kot 1,9 milijona otrok izobraževalo preko spleta, 1,3 milijona otrok pa kombinirano preko spleta in v živo. Nedavni napadi na električno in drugo energetsko infrastrukturo pa so povzročili obsežne izpade električne energije za skoraj vse otroke v Ukrajini, kar pomeni izzive celo za izvajanje pouka na daljavo.

Po ocenah 2 od 3 otrok beguncev iz Ukrajine trenutno nista vključena v izobraževalni sistem države, kamor so prebežali. Razlogov za to je več, med drugim omejene izobraževalne zmogljivosti in dejstvo, da so se številne begunske družine namesto za obiskovanje lokalnih šol odločile za spletno učenje v sklopu ukrajinskega kurikuluma, saj so upale, da se bodo lahko čim prej vrnile domov in nadaljevale s šolanjem tam.

»UNICEF si bo še naprej v sodelovanju z vladami v Ukrajini in v državah, ki gostijo begunce, prizadeval, da otroci nadaljujejo z izobraževanjem,« je povedala Afshan Khan.

UNICEF v Ukrajini poziva k prenehanju napadov na izobraževalne ustanove in druge civilne objekte, vključno z energetsko infrastrukturo, od katere so odvisni otroci in družine. Organizacija poziva tudi k povečani podpori za zagotavljanje dostopa do učnega gradiva in pripomočkov za izobraževanje na daljavo, da bodo lahko otroci nadaljevali z izobraževanjem in ostali povezani z vrstniki in učitelji, k podpori načrtom za obnovo Ukrajine ter k obnovi in sanaciji šol in vrtcev.

V državah gostiteljicah pa UNICEF poziva k dajanju prednosti vključevanju otrok beguncev v nacionalne izobraževalne sisteme v živo na vseh stopnjah izobraževanja, zlasti v predšolski vzgoji in osnovnošolskem izobraževanju – z usposobljenimi učitelji, učnim gradivom in razpoložljivimi prostori za podporo izobraževanju, razvoju in dobremu počutju otrok med vrstniki.

Pomembno je, da države prepoznajo in premagajo administrativne ovire, ki otrokom otežujejo dostop do formalnega izobraževanja na vseh ravneh, ter zagotovijo jasne in dostopne informacije begunskim družinam. Kjer dostopa do izobraževalnega sistema ni mogoče zagotoviti takoj, pa UNICEF poziva k zagotavljanju alternativnih poti do izobraževanja, zlasti za srednješolce.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0539006/Dejongh
Za vsakega otroka izobrazba
Najranljivejšim otrokom zagotovite izobrazbo
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.