Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

Projekti v SlovenijiSvetovni dan otrok

Svetovni dan otrok

Svetovni dan otrok - rojstni dan Konvencije o otrokovih pravicah

20. november je pomemben datum, saj je leta 1959 Generalna skupščina Združenih narodov sprejela Deklaracijo o otrokovih pravicah. Prav tako je Skupščina na ta datum leta 1989 sprejela Konvencijo o otrokovih pravicah. Na svetovni dan otrok praznujemo ravno rojstni dan Konvencije o otrokovih pravicah – najpomembnejšega dokumenta za otroke, zaradi katerega danes milijoni otrok živijo bolje. Kljub temu pa številni izzivi ostajajo. Svetovni dan otroka predstavlja za vsakega izmed nas vstopno točko za praznovanje, promocijo, predvsem pa za zagovorništvo otrokovih pravic. Spomni nas na pomembnost ustvarjanja dialogov, znotraj katerih lahko gradimo boljši svet za otroke.

UNICEF-ov svetovni dan otrok je priložnost:

Praznovanje svetovnega dneva otrok v znamenju UNICEF-ove modre barve in pod sloganom #zavsakegaotroka poteka povsod po svetu. Posamezniki lahko podporo otrokom izrazijo z modro obarvano profilno fotografijo na družbenih omrežjih, objavami fotografij iz otroštva, modrimi oblačili in dodatki ter še marsičem. Podjetja lahko svoje logotipe, spletne strani, profile na družbenih omrežjih, izložbe ali prostore v znak podpore otrokom obarvajo v modro. Ključni politični odločevalci pa lahko na ta dan predajo svojo vlogo otrokom, ki jih opozorijo na njim ključne vrzeli.

Dragi otroci…

20. november je vaš dan, dragi otroci, ko znova dokazujete, da v sebi nosite izjemen potencial. Ste pomembni soustvarjalci današnjega in jutrišnjega sveta. Zato je pomembno, da imate več priložnost izraziti svoje mnenje in ste vključeni v sprejemanje odločitev, še posebej tistih, ki se tičejo vas in ki vplivajo na oblikovanje prihodnosti. Z veseljem vam bomo prisluhnili, v kakšnem svetu si želite odraščati in si ogledali, kakšen je v vaših očeh »svet po meri otrok«. Odrasli nosimo odgovornost, da vas slišimo in pomagamo ustvariti takšen svet. 

UNICEF_Junior_ambasador_logo_2
UNICEF
Pridruži se ekipi Junior ambasadorjev in Ambasadorjev mladih
S projektom želimo spodbuditi participacijo otrok in mladih in omogočiti, da je njihov glas slišan.
Preberi več

o svetovnem dnevu otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.