Projekti v SlovenijiVarne točke

Kaj so Varne točke

Varne točke so raznoliki javni prostori, kamor se lahko zatečejo otroci v primeru kakršnih koli težav – od padca in potrebe po zdravniški oskrbi, do potrebe po pogovoru, izposoje prostora za čakanje na starše, doživljanje kakršne koli oblike nasilje, težav v duševnem zdravju ipd. Varne točke lahko najdemo na zemljevidu, prepoznamo jih po modri nalepki z belo smejočo se hišico. V Sloveniji je projekt razširjen v vseh regijah v državi, trenutno pa je Varnih točk več kot 1050. Spletna stran varnetocke.si je namenjena otrokom, poleg zemljevida Varnih točk dobite tudi informacijo, kako Varne točke pomagajo

Varne točke in njihov namen

Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne, oziroma predstavljajo dodatno možnost oblike pomoč. Namen Varnih točk je v prvi vrsti nudenje takojšnje prve pomoči otroku v stiski, nuditi varen in odprt prostor, kjer se otrok in mladostnik lahko umiri in ima priložnost povedati, kaj doživlja. Varne točke prav tako predstavljajo bližnjico do strokovne pomoči, saj v primeru prihoda otroka, za katerega se ugotovi, da potrebuje strokovno pomoč, Varna točka poveže otroka s pristojno institucijo.

Pomembni sodelavci v projektu so občine, policija, centri za socialno delo, šole, nevladne organizacije, ki delujejo na področju zaščite otrok in čez dva tisoč prostovoljcev v UNICEF-ovih varnih točkah.

Postani Varna točka

V kolikor vas zanima priključitev k projektu, kliknite tukaj.

Nič se ni našlo
Preberi več

o Varnih točkah