Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

Projekti v SlovenijiVarne točke

Kaj so Varne točke

Varne točke so raznoliki javni prostori, kamor se lahko zatečejo otroci v primeru kakršnih koli težav – od padca in potrebe po zdravniški oskrbi, do potrebe po pogovoru, izposoje prostora za čakanje na starše, doživljanje kakršne koli oblike nasilja, težav v duševnem zdravju ipd. Varne točke lahko najdemo na zemljevidu, prepoznamo jih po modri nalepki z belo smejočo se hišico. V Sloveniji je projekt razširjen v vseh regijah v državi, trenutno pa je Varnih točk več kot 1094. Spletna stran varnetocke.si je namenjena otrokom, poleg zemljevida Varnih točk dobite tudi informacijo, kako Varne točke pomagajo.

Varne točke in njihov namen

Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne, oziroma predstavljajo dodatno možnost oblike pomoč. Namen Varnih točk je v prvi vrsti nudenje takojšnje prve pomoči otroku v stiski, nuditi varen in odprt prostor, kjer se otrok in mladostnik lahko umiri in ima priložnost povedati, kaj doživlja. Varne točke prav tako predstavljajo bližnjico do strokovne pomoči, saj v primeru prihoda otroka, za katerega se ugotovi, da potrebuje strokovno pomoč, Varna točka poveže otroka s pristojno institucijo.

Pomembni sodelavci v projektu so občine, policija, centri za socialno delo, šole, nevladne organizacije, ki delujejo na področju zaščite otrok, in čez tri tisoč prostovoljcev v UNICEF-ovih varnih točkah.

Postani Varna točka

V kolikor vas zanima priključitev k projektu, kliknite tukaj.

Varne točke se predstavijo otrokom

Ključno je, da so s projektom seznanjeni predvsem tisti, komur so Varne točke namenjene – otroci in mladi. Več informacij o tem za Varne točke, pedagoške delavce in starše tukaj.

Tukaj sem za vas
Kontaktna oseba za kakršnakoli vprašanja je Eva Kržišnik Janša.
Eva Kržišnik Janša
Organizatorka programov - Mentor in koordinator prostovoljcev
Zagovorništvo
Preberi več

o Varnih točkah

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.