Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

Pridruži seVarne točke

Radi bi postali UNICEF-ova varna točka. Kje začeti?

Če se kot javna ustanova, organizacija ali podjetje prepoznate v tem, da imate javno dostopen, varen in prijeten prostor, kamor se lahko otroci in mladi zatečejo, ter se vaši sodelavci strinjajo, da bi prostovoljno sodelovali, potem ste izpolnili osnoven pogoj. Najprej preverite ali je v vašem kraju (občini) morda že vzpostavljena mreža Varnih točk na zemljevidu lokacij UNICEF-ovih varnih točk. Če ta mreža že obstaja, potem vas bomo na UNICEF-u povezali z lokalnim koordinatorjem. Eden od prvih korakov je usposabljanje, ki traja približno tri ure. Na usposabljanju pridobite informacije o projektu, o tem, kako vzpostaviti odnos z otrokom ob prihodu v Varno točko, kako z otrokom komunicirati in kako reagirati ob določeni vrsti stisk.

Kako postati lokalni koordinator oz. vzpostaviti mrežo UNICEF-ovih varnih točk v svoji občini?

V kolikor v vašem lokalnem okolju mreža UNICEF-ovih varnih točk še ne obstaja ali pa v to niste prepričani, nas kontaktirajte za informacijo. Ponekod so namreč vzpostavljene samo posamezne Varne točke nacionalnih mrež (Hofer, Lidl, Triglav, A1…). V takšnih primerih lahko na pobudo lokalnega okolja ali same občine pomagamo vzpostaviti mrežo Varnih točk. Skupaj z otroki osnovnih šol v vaši okolici bomo preverili ali otroci podpirajo idejo, da se mreža v vaši občini vzpostavi. Po analiziranih odzivih otrok najprej skličemo srečanje z občino, policijo, šolami, centrom za socialno delo in drugimi pomembnimi akterji znotraj lokalnega okolja, kjer se dogovorimo za nadaljnje korake in kjer skupaj na podlagi odgovorov otrok ugotavljamo, katere so potencialne Varne točke znotraj okolja. Sporočite nam vaš interes in pomagali vam bomo vzpostaviti lokalno mrežo.

Tukaj sem za vas
Kontaktna oseba za kakršnakoli vprašanja je Eva Kržišnik Janša.
Eva Kržišnik Janša
Organizatorka programov - Mentor in koordinator prostovoljcev
Zagovorništvo

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.