Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Brez takojšnjih ukrepov do leta 2030 ne bomo izkoreninili pohabljanja ženskih spolnih organov

Brez takojšnjih ukrepov do leta 2030 ne bomo izkoreninili pohabljanja ženskih spolnih organov

UNICEF Ethiopia/2020/ Mulugeta Ayene

Po zadnjih ocenah je letos 4,3 milijona deklet ogroženih zaradi prakse pohabljanja ženskih spolnih organov.

To število naj bi do leta 2030 doseglo 4,6 milijona. Konflikti, podnebne spremembe, naraščajoča revščina in spolna neenakost še naprej ovirajo prizadevanja za preoblikovanje spolnih in družbenih norm, ki podpirajo to škodljivo prakso, ter otežujejo izvajanje programov za zaščito deklet.

Pohabljanje ženskih spolnih organov krši pravice žensk in deklet ter vpliva na njihovo zdravje, izobraževanje in dohodek. Praksa, ki izvira iz spolne neenakosti in neravnovesja moči, je dejanje nasilja na podlagi spola, ki škoduje telesu ter ogroža prihodnost in življenja deklic in žensk.

A spremembe so mogoče. Ker je do globalnega cilja izkoreninjenja pohabljanja ženskih spolnih organov ostalo le še osem let, lahko to škodljivo prakso odpravimo le s kolektivnimi in dobro financiranimi ukrepi raznolikih deležnikov.

Ključno je, da se spremenijo spolne in družbene norme, ki spodbujajo to prakso. Pri teh prizadevanjih pa so ključni moški in fantje, ki vse bolj pod vprašaj postavljajo dinamiko moči v družinah in skupnostih ter podpirajo ženske in dekleta kot nosilke sprememb.

Globalni program za izkoreninjenje pohabljanja ženskih spolnih organov, ki ga izvajata UNICEF in UNFPA, je v zadnjih petih letih podprl več kot 3.000 pobud, v katerih moški in fantje aktivno zagovarjajo odpravo te prakse.

V mnogih državah smo s strani moških in fantov priča močnemu nasprotovanju tej praksi. Na primer v Etiopiji – državi z eno najvišjih stopenj pohabljanja ženskih spolnih organov na svetu – po nedavni raziskavi UNICEF-a kar 87-odstotkov moških nasprotuje tej praksi.

Letos, na mednarodni dan ničelne tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov, pozivamo svetovno skupnost, da:

  • V partnerstvu in sodelovanju z moškimi in s fanti spremeni neenaka razmerja moči in izzove stališča in vedenja, ki povzročajo spolno neenakost in vodijo v pohabljanje ženskih spolnih organov.
  • V programe, ki si prizadevajo izkoreniniti to prakso, vključi pristope, ki spreminjajo spolne in družbene norme.
  • Na nacionalni ravni vlaga v politike in zakonodajo, ki ščitijo pravice deklet in žensk, vključno z razvojem nacionalnih akcijskih načrtov za odpravo pohabljanja ženskih spolnih organov.

Današnji dan je opomnik, da nujno potrebujemo še bolj ciljno usmerjena in usklajena prizadevanja, če želimo izkoreniniti pohabljanje ženskih spolnih organov. Pri tem moramo sodelovati z vsemi deležniki, vključno z moškimi in s fanti, da zaščitimo milijone ogroženih deklet in žensk ter to prakso pošljemo na smetišče zgodovine.

Skupna izjava Catherine Russell, izvršne direktorice UNICEF-a, in dr. Natalie Kanem,  izvršne direktorice UNFPA, ob mednarodnem dnevu ničelne tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.