Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Na tisoče otrok je ogroženih po uničujočih potresih na sirsko-turški meji

Na tisoče otrok je ogroženih po uničujočih potresih na sirsko-turški meji

Potres na sirsko-turški meji
© UNICEF/UN0777983/al Sayed/AFP

UNICEF Slovenija zbira sredstva za najnujnejšo pomoč v teh katastrofalnih razmerah.

Po dveh uničujočih potresih in desetinah popotresnih sunkov, ki so prizadeli severno Sirijo in jugovzhodno Turčijo, je ogroženih na tisoče otrok in družin.

Po najnovejših podatkih je potres v obeh državah terjal več kot 5.000 žrtev, vključno z otroki, na tisoče ljudi pa je ranjenih. Te številke se bodo verjetno samo še povečevale. V Turčiji so prizadevanja trenutno osredotočena na iskanje in reševanje, UNICEF pa se usklajuje z vlado in s centrom za obvladovanje nesreč in izrednih razmer glede nastajajočih potreb, povezanih s širšim humanitarnim odzivom. V Siriji UNICEF ocenjuje posledice potresov in se v sodelovanju s partnerji pripravlja na humanitarni odziv.

Prvi potres z magnitudo 7,7 se je zgodil malo po 4. uri po lokalnem času, ko je večina otrok in družin še spala v svojih domovih, drugi potres z magnitudo 7,5 pa je območje prizadel pozneje čez dan.

Uničenih je bilo na tisoče domov, zaradi česar so družine razseljene in izpostavljene vremenskim vplivom v obdobju, ko temperature redno padejo pod ledišče in sta sneg in leden dež pogosta. Močne snežne nevihte so nedavno prizadele dele Sirije in Turčije, tudi v nadaljevanju pa so napovedane temperature pod lediščem.

»Podobe iz Sirije in Turčije so srce parajoče,« je povedala Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a. »Tla so se prvič stresla zgodaj zjutraj, ko je veliko otrok še trdno spalo, kar pomeni, da so bili izpostavljeni še večji nevarnosti. Stalno tveganje predstavljajo tudi popotresni sunki. V srcih in v mislih smo z otroki in družinami, ki so jih prizadeli potresi, še posebej s tistimi, ki so izgubili ljubljene osebe ali so bili ranjeni. Naša takojšnja prednostna naloga je zagotoviti otrokom in družinam pomoč in podporo, ki jo tako nujno potrebujejo.«

Stanje na terenu je nepredvidljivo in celostna ocena škode še ni bila podana, a zelo verjetno je, da so bile poškodovane ali uničene številne šole, bolnišnice in druge zdravstvene in izobraževalne ustanove, kar bo še dodatno prizadelo otroke. Škoda na cestah in kritični infrastrukturi bo prav tako otežila reševanje in iskanje žrtev ter humanitarno pomoč na terenu.

Otroci v Siriji se soočajo z enimi od najbolj zapletenih humanitarnih razmer na svetu. Dve tretjini prebivalcev potrebujeta pomoč zaradi vse hujše gospodarske krize, lokaliziranih sovražnosti, posledic več kot desetletja trajajočih hudih konfliktov, množičnega razseljevanja in opustošene javne infrastrukture. Veliko negotovosti je tudi glede preskrbe s hrano in s čisto pitno vodo. Številni otroci že pred potresi niso obiskovali pouka. Bolezni, ki se prenašajo z vodo, predstavljajo še eno smrtonosno nevarnost za otroke in družine. V Siriji se je namreč izbruh kolere, ki je bil razglašen 10. septembra lani in ki še posebej ogroža otroke, hitro razširil po vsej državi.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.