Otroci v Sudanu ujeti v večplastno krizo

Otroci v Sudanu ujeti v večplastno krizo

Ženske in otroci na dvoriščih svojih domov, ki so bili poškodovani v poplavah in močnem deževju v mestu Berber, 27. avgusta 2022.
UNICEF/UN0695519/Lok Ying Lau

Otroci v Sudanu se soočajo s številnimi izzivi in z večplastno krizo. UNICEF poziva k takojšnjemu ukrepanju.

Več kot eden od treh otrok v Sudanu potrebuje humanitarno pomoč. Ta osupljiva statistika zaobjema skoraj 8 milijonov deklic in dečkov. Od leta 2020 se je število pomoči potrebnih otrok povečalo za 2,7 milijona oz. 35 odstotkov.

Naraščajoče humanitarne potrebe so posledica naraščajoče prehranske negotovosti, ki poglablja tako podhranjenost kot krize na področju zdravstva, izobraževanja in zagotavljanja čiste pitne vode v državi.

Trije milijoni otrok, mlajših od 5 let, so akutno podhranjeni. Od tega jih 650.000 trpi za hujšo obliko te bolezni, ki lahko pomeni smrt.

Rutinsko cepljenje otrok v državi pada. Med letoma 2019 in 2021 se je število otrok, ki niso prejeli niti enega odmerka cepiva, podvojilo.

Skoraj 40 odstotkov prebivalstva nima dostopa do osnovne oskrbe s pitno vodo. Sedemdeset odstotkov prebivalstva nima dostopa do osnovnih sanitarij.

Osnovno zdravstveno varstvo, pitna voda ter ustrezna higiena in sanitarije so ključnega pomena za reševanje otroških življenj. Če se želi država boriti proti nalezljivim boleznim in prekiniti začarani krog med podhranjenostjo in izbruhi bolezni, so omenjene storitve ključne.

Sedem milijonov otrok v državi ne obiskuje šole. Sedemdeset odstotkov 10-letnikov ne zna prebrati in razumeti preprostega stavka. Otroci v Sudanu potrebujejo trdne temelje kakovostnega izobraževanja, ki je hkrati relevantno za njihova življenja in jih lahko opremi z veščinami, potrebnimi za trg dela v 21. stoletju.

V zadnjem letu je sudanski proračun za zdravstvo padel z 9 odstotkov na 3 odstotke skupnih javnih izdatkov, proračun za izobraževanje pa z 12,5 odstotka na 1 odstotek. Otroci v Sudanu niso odgovorni za vse slabši zdravstveni in izobraževalni sistem. Vendar so prve žrtve, ki nosijo glavno breme razmer, v katerih živijo.

UNICEF poziva oblasti v Sudanu, da čim prej povečajo javne izdatke za zagotavljanje socialnih storitev za reševanje in ohranjanje življenj za otroke in skupnosti. Organizacija poziva mednarodno skupnost k solidarnosti s sudanskimi otroki in povečanju humanitarne pomoči in financiranja, usmerjenega h krepitvi odpornosti države.

Kar je že zdaj kriza za otroke v Sudanu, bo postalo katastrofa, če ne bomo ukrepali.

Zgornje besedilo povzema besede Mandeep O’Brien, predstavnice UNICEF-a, z brifinga za medije v Palači narodov v Ženevi.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0488965/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.