Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

Projekti v SlovenijiOtrokove pravice

Slovenija ima vse možnosti, da noben otrok ne ostane pozabljen

Konvencija združenih narodov o otrokovih pravicah, ki zavezuje tudi Slovenijo, je ob sprejetju leta 1989 v svet poslala pomembno sporočilo: otroci so osebnosti z vsemi pravicami človeka, ki potrebujejo posebno skrb in zaščito. Konvencija o otrokovih pravicah je najširše sprejet dokument, do danes jo je ratificiralo skoraj vseh 193 držav Organizacije Združenih narodov, ki so se s tem obvezale, da bodo ustvarjale prijaznejši svet za otroke. Za Slovenijo (ki je status pogodbene stranke nasledila kot ena od naslednic SFRJ) je Konvencija stopila v veljavo s 25. junijem 1991. Smo tudi ena redkih držav na svetu, kjer so otrokove pravice in zaščita otrok zapisane v ustavi (56. člen). Kljub temu, da je zaščita otrok del ustave kot tudi mednarodne Deklaracije o človekovih pravicah, je pomembno, da so otrokove pravice posebej opredeljene v Konvenciji, saj otroci potrebujejo posebno in dodatno zaščito za njihov razvoj, kar terja otrokom prilagojene ukrepe.

Naštete otrokove pravice v Konvenciji predstavljajo vodilo UNICEF-ovega delovanja za zagovorništvo in zaščito otrokovih pravic ter pomoč otrokom pri zadovoljevanju osnovnih potreb in širitvi priložnosti, da dosežejo svoj polni potencial. Ena od nalog UNICEF-a Slovenije je spremljanje položaja in blaginjo otrok. Z zagovorniškimi aktivnostmi spodbujamo politične odločevalce k zavezam in odločitvam v korist otrok na različnih področjih njihovega življenja.

Slovenija ima vse možnosti, da noben otrok ne ostane pozabljen. Delati je potrebno predvsem na tistih številkah in zgodbah najranljivejših skupin, ki jih statistika skrije. Slednje predstavljajo naša ključna področja dela:

UNICEF Slovenija poziva odločevalce k zavezi, spoštovanju in spodbujanju uveljavljanja pravic otrok. Državo spodbujamo, da se med drugim zavzema za vzpostavitev sistema za spremljanje zaščite otrok, za krepitev participacije otrok, tudi na politični ravni, za dodatno finančno podporo družinam v stiski, za ničelno toleranco do nasilja, za destigmatizacijo duševnega zdravja in krepitev sistema, ki bi omogočal krajše čakalne dobe za prvo obravnavo na tem področju, za deinstitucionalizacijo in razvoj otrokom prijaznih oblik oskrbe in bivanja, za ustvarjanje mest po meri otrok s programi in prilagoditvami za otroke z invalidnostjo in otroke s posebnimi potrebami, za posebno zaščito otrok brez spremstva in protidiskriminatorno prakso na vseh področjih.

Preberi več

o projektih v Sloveniji

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.