Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Razvojni mejniki vašega otroka

Razvojni mejniki vašega otroka

Družina z otrokom med igro zunaj
UNICEF/UN0466000/Pancic

Vse, kar morate vedeti o razvoju vašega otroka v prvih dveh letih življenja

Vsak otrok je edinstven, a so znanstvene ugotovitve kljub temu nedvoumne – v prvih 1000 dnevih življenja se otrokovi možgani razvijajo hitreje kot kadarkoli kasneje. Zgodnji trenutki so ključni za otrokov razvoj, saj se posledice odražajo celo življenje.

Ko vaš otrok raste in se razvija, imate verjetno na tisoče vprašanj. “Kdaj bo moj otrok shodil?” ali “Kdaj lahko moj otrok začne jesti tudi gosto hrano?”. Vsak otrok je edinstven, obstajajo pa določeni razvojni mejniki, ki jih večina otrok dosega ob podobni starosti.

Pripravite se, da boste izvedeli vse o otrokovi poti razvoja v teh razburljivih prvih dveh letih življenja.

Razvojni mejnik: 2 meseca

Mejniki v razvoju otroka pri 2 mesecih

Vaš dojenček bo pri dveh mesecih zelo radoveden in bo vneto opazoval okolico, se nasmihal drugim obrazom in se igral z vsem, kar mu pride pod roke. Dojenčki so v tem starostnem obdobju družabni in radi komunicirajo. Sami sebe pomirjajo s sesanjem roke in poskušajo gledati svoje starše. Njihovi možgani se intenzivno razvijajo, kar boste opazili, saj bo dojenček začel slediti ljudem in predmetom z očmi, začel se bo nejevoljno obnašati, kadar se bo dolgočasil in postal bo pozoren na obraze, ki jih vidi. Pri gibanju so gibi rok in nog bolj usklajeni, po novem lahko dvigne glavico in se potiska po tleh, ko leži na trebuhu. Pri tej starosti dojenček za hranjenje potrebuje le materino mleko.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 2 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Razvojni mejnik: 4 meseci

Mejniki v razvoju otroka pri 4 mesecih

Vaš dojenček bo postal bolj družaben in se začel usmerjeno gibati, da doseže določen cilj. V tem obdobju dojenčki radi blebetajo, grulijo, se igrajo in oponašajo slišane zvoke ali videne gibe. Opazili boste, da bo jok začel zveneti drugače, dojenček se bo naučil sporočati, da je lačen, zaspan, se počuti neprijetno ali nejevoljno. Dojenček bo preizkušal nove načine, da komunicira z ljudmi, začel se bo spontano smejati, poskušal bo posnemati vaše gibe in obrazno mimiko. Začel bo uživati v igri z drugimi in bo kdaj postal tudi žalosten, ko se bo čas za igro iztekel. Premikajoče predmete bo zdaj lahko še bolje spremljal z očmi, roke in noge bo še bolj povezano premikal, z eno roko bo že znal segati po igračah. Lakoto bo začel signalizirati tako, da se bo z rokami dotikal ust.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 4 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Razvojni mejnik: 6 mesecev

Mejniki v razvoju otroka pri 6 mesecih

Pri šestih mesecih starosti se bo vaš dojenček začel aktivno plaziti in posegati po predmetih v vašem domu, še posebej po igračah. Sedaj je čas, da vaš dom prilagodite majhnemu razsikovalcu. Poskrijte ostre, lomljive in elektronske predmete, zaklenite omare, kjer se nahajajo alkoholne pijače ali orodja ter zaprite okna, da poskrbite za zaščito vašega dojenčka. Začel bo uporabljati določene zvoke za izražanje svojih čustev. Pri tej starosti se otroci tudi odzivajo na čustva drugih, začenjajo razlikovati med znanimi obrazi in neznanci ter uživajo v igri z drugimi. Sposobni so posnemati enozložne besede oziroma zvoke, ki jih slišijo od vas. Vaš dojenček bo zdaj prepoznal svoje ime in se bo nanj odzival, znal bo sestavljati kratke zvoke in jih bo rad izmenjaval v komunikaciji z vami. Pri šestih mesecih materino mleko ostaja glavna hrana, za razvoj pa bo otrok potreboval dodatno tudi mehko hrano.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 6 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Razvojni mejnik: 9 mesecev

Mejniki v razvoju otroka pri 9 mesecih

Pri devetih mesecih se bo vaš dojenček veliko gibal in bo pravi mali raziskovalec. V tej starosti se lahko otroci plazijo, sedijo brez opore in celo že dvignejo v pokončen položaj. Majhne predmete začnejo pobirati s palcem in kazalcem. Odzivajo se na svoje ime, radi se pocrkljajo z družinskimi člani, kažejo pa sramežljivost ali strah pred neznanci. Rastejo jim zobje in lahko že jedo tudi gostejšo hrano ter so po obroku dlje časa siti. Igre, kot so “ku ku” ali ploskanje z dlanmi, pri tej starosti zagotavljajo uspeh.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 9 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Razvojni mejnik: 1 leto

Mejniki v razvoju otroka pri 1 letu

Čestitke, vaš otrok je sedaj malček! Postaja vse bolj aktiven, radoveden in še bolje se zna izražati. Pri enem letu starosti lahko otrok že spregovori prve besede, se postavi na noge in naredi prve korake. Sam prinese knjigo, za katero želi, da mu jo preberete in vam zna pomagati med oblačenjem, tako da sodeluje z rokami in nogami. Zna tudi pravilno uporabljati različne predmete in lahko pije iz odprtega kozarca ter se uči jesti sam. Pri enem letu je čas, da vaš otrok že uživa raznoliko hrano, na primer kuhano zelenjavo in sadne kaše.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 1 letu in nasvete za starše preberite tukaj.

Razvojni mejnik: 18 mesecev

Mejniki v razvoju otroka pri 18 mesecih

Vaš malček bo sedaj že znal hoditi in uporabljati osnovne besede. Otroci se pri teh letih radi igrajo in raziskujejo, pokazali bodo prve znake neodvisnosti, pričeli z igrami pretvarjanja in kazati na predmete, ki jih želijo. Med drugim bodo tudi razumeli, čemu služijo predmeti v hiši, na primer žlica ali skodelica. Sposobni so tudi uporabe pribora pri hranjenju, znajo se sami sleči in začenjajo hoditi po stopnicah. Lahko je prisoten strah pred tujci, vendar kažejo tudi naklonjenost znanim ljudem. Pojavijo se lahko prvi izpadi, ko otrok postane frustriran in sporoča, kako se počuti.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 18 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Razvojni mejnik: 2 leti

Mejniki v razvoju otroka pri 2 letih

Do drugega leta starosti bo vaš otrok govoril, hodil, plezal, skakal, tekal, brcal žogo in prekipeval od energije. Imel bo široko besedišče in se bo redno učil novih besed ter znal povedati kratke stavke, dolge do štiri besede. Lahko bo razvrščal oblike in barve ter tudi pokazal zanimanje za učenje uporabe kahlice. Igral se bo preproste namišljene igre in se navduševal za druženje z vrstniki. S tem, ko se bo vaš malček začel osamosvajati, se bodo pojavili tudi prvi znaki kljubovanja.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 2 letih in nasvete za starše preberite tukaj.

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.