Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Razvojni mejniki vašega otroka

Razvojni mejniki vašega otroka

Družina z otrokom med igro zunaj
UNICEF/UN0466000/Pancic

Vse, kar morate vedeti o razvoju vašega otroka v prvih dveh letih življenja

Znanstvene ugotovitve so nedvoumne – v prvih 1000 dnevih življenja se otrokovi možgani razvijajo hitreje kot kadarkoli kasneje. Zgodnji trenutki so ključni za otrokov razvoj, saj se posledice odražajo celo življenje.

Ko vaš otrok raste in se razvija, imate verjetno na tisoče vprašanj – “Kdaj bo moj otrok shodil?” ali “Kdaj lahko moj otrok začne jesti tudi gosto hrano?”. Vsak otrok je edinstven, obstajajo pa določeni razvojni mejniki, ki jih večina otrok dosega ob podobni starosti. Pripravite se, da boste izvedeli vse o otrokovi poti razvoja v teh razburljivih prvih dveh letih življenja.

Mejniki v razvoju otroka pri 2 mesecih

Vaš dojenček bo pri dveh mesecih zelo radoveden in bo vneto opazoval okolico, se nasmihal drugim obrazom in se igral z vsem, kar mu pride pod roke. Dojenčki so v tem starostnem obdobju družabni in radi komunicirajo. Njihovi možgani se intenzivno razvijajo, kar boste opazili, saj bo dojenček začel slediti ljudem in predmetom z očmi, začel se bo nejevoljno obnašati, kadar se bo dolgočasil, in bo postal pozoren na obraze, ki jih vidi. Pri gibanju so gibi rok in nog bolj usklajeni, po novem lahko otrok dvigne glavico in se potiska po tleh, ko leži na trebuhu. Pri tej starosti dojenček za hranjenje potrebuje le materino mleko.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 2 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Mejniki v razvoju otroka pri 4 mesecih

Vaš dojenček bo postal bolj družaben in se začel usmerjeno gibati, da doseže določen cilj. V tem obdobju dojenčki radi blebetajo, se gugajo, igrajo in oponašajo slišane zvoke ali videne gibe. Opazili boste, da bo jok začel zveneti drugače – dojenček se bo naučil povedati, da je lačen, zaspan, se počuti neprijetno ali je frustriran. Dojenček bo preizkušal nove načine, da komunicira z ljudmi, začel se bo spontano smejati, poskušal bo posnemati vaše gibe in obrazno mimiko. Začel bo uživati v igri z drugimi in bo kdaj postal tudi žalosten, ko se bo čas za igro iztekel. Premikajoče predmete bo zdaj lahko še bolje spremljal z očmi, roke in noge bo še bolj povezano premikal, z eno roko bo že znal segati po igračah. Lakoto bo začel signalizirati tako, da se bo z rokami dotikal ust.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 4 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Mejniki v razvoju otroka pri 6 mesecih

Pri šestih mesecih starosti se bo vaš dojenček začel aktivno plaziti ter posegati po igračah in predmetih v vašem domu. Začel bo uporabljati določene zvoke za izražanje svojih čustev. Pri tej starosti se otroci tudi odzivajo na čustva drugih, začenjajo razlikovati med znanimi obrazi in neznanci ter uživajo v igri z drugimi. Sposobni so posnemati enozložne besede oz. zvoke, ki jih slišijo od vas. Vaš dojenček bo zdaj prepoznal svoje ime in se bo nanj odzival, znal bo sestavljati kratke samoglasniške zvoke in jih bo rad izmenjaval v pogovoru z vami. Pri šestih mesecih materino mleko ostaja glavna hrana, za razvoj pa bo otrok potreboval tudi dodatno mehko hrano.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 6 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Mejniki v razvoju otroka pri 9 mesecih

Pri devetih mesecih se bo vaš dojenček veliko gibal in bo pravi mali raziskovalec. V tej starosti se lahko otroci plazijo, sedijo brez opore in se dvignejo v pokončen položaj. Majhne predmete začnejo pobirati s palcem in kazalcem. Odzivajo se na svoje ime, radi se pocrkljajo z družinskimi člani, kažejo pa sramežljivost ali strah pred neznanci. Rastejo jim zobje in lahko že jedo tudi gostejšo hrano ter so po obroku dlje časa siti.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 9 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Mejniki v razvoju otroka pri 1 letu

Vaš malček bo postajal bolj aktiven, radoveden in se bo več pogovarjal. Pri enem letu starosti otrok lahko spregovori prve besede, se postavi na noge in naredi prve korake. Sam prinese knjigo, za katero želi, da mu jo preberete, in vam zna pomagati med oblačenjem, tako da sodeluje z rokami in nogami. Zna tudi pravilno uporabljati različne predmete in lahko pije iz odprtega kozarca ter se uči prehranjevati sam. Pri enem letu mora vaš otrok za razvoj uživati raznoliko hrano, na primer kuhano zelenjavo in sadne kaše.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 1 letu in nasvete za starše preberite tukaj.

Mejniki v razvoju otroka pri 18 mesecih

Vaš osemnajstmesečni malček bo znal hoditi in uporabljati osnovne besede. Otroci se pri teh letih radi igrajo in raziskujejo, pokazali bodo prve znake neodvisnosti, se začeli pretvarjati in kazati na predmete, ki jih želijo. Med drugim bodo razumeli, čemu služijo predmeti v hiši, na primer žlica ali skodelica. Sposobni so uporabljanja pribora pri hranjenju, znajo se sami sleči in začenjajo hoditi po stopnicah. Lahko je prisoten strah pred tujci, vendar kažejo tudi naklonjenost znanim ljudem. Pojavijo se lahko prvi izpadi, ko otrok postane frustriran in sporoča, kako se počuti.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 18 mesecih in nasvete za starše preberite tukaj.

Mejniki v razvoju otroka pri 2 letih

Do drugega leta starosti bo vaš otrok govoril, hodil, plezal, skakal, tekal, brcal žogo in prekipeval od energije. Imel bo široko besedišče in se bo redno učil novih besed ter znal povedati kratke stavke, dolge do štiri besede. Lahko bo razvrščal oblike in barve ter tudi pokazal zanimanje za učenje uporabljanja kahlice. Igral se bo preproste namišljene igre in se navduševal za druženje z vrstniki. S tem, ko se bo vaš malček začel osamosvajati, se bodo pojavili tudi prvi znaki kljubovanja.

Več o razvojnih mejnikih otroka pri 2 letih in nasvete za starše preberite tukaj.

Izvirni članek.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.