Mejniki v razvoju otroka pri 18 mesecih

Mejniki v razvoju otroka pri 18 mesecih

Nasmejan malček z igračo v rokah.
UNICEF/UN0632240/Pidhayna

Vse, kar morate vedeti o vašem osemnajstmesečnem malčku

Vaš malček zdaj zna hoditi in uporabljati osnovne besede. Otroci se pri teh letih radi igrajo in raziskujejo, pokazali bodo prve znake neodvisnosti, se začeli pretvarjati in kazati na predmete, ki jih želijo. Med drugim bodo tudi razumeli, čemu služijo predmeti v hiši, na primer žlica ali skodelica. Pojavijo se lahko tudi prvi živčni izpadi, ko otrok postane frustriran in sporoča, kako se počuti.

Družbeni in čustveni mejniki:

Morda se bo bal tujcev, vendar bo tudi kazal naklonjenost znanim ljudem. Kazal bo zanimanje za veliko stvari, njegova priljubljena igra bo postala podajanje stvari ljudem ali pretvarjanje, da se igra z namišljenimi prijatelji. V novih situacijah se bo oklepal svojih staršev.

Nasveti za starše:

  • Ustvarjajte priložnosti za igranje z vašim otrokom.
  • Pohvalite vašega otroka, ko kaže znake empatije, saj pohvala pozitivno vpliva na čustven razvoj.

Jezikovni in komunikacijski mejniki:

Naučil se bo zmajevati z glavo, kadar bo želel povedati ”ne”, znal bo povedati tudi druge posamezne besede in bo znal pokazati na stvari, ki jih želi.

Nasveti za starše:

  • Bodite pozorni, kaj vam otrok kaže in mu pomagajte pri jezikovnem razvoju, tako da poimenujete predmet, na katerega kaže.

Mejniki v razvoju možganov:

Otrok bo prepoznaval vsakdanje predmete, želel bo čim več pozornosti. Njegova igra bo po novem sestavljena tudi iz pretvarjanja, da hrani svoje najljubše plišaste živali. Naučil se bo kazati na dele telesa in slediti besednim ukazom.

Nasveti za starše:

  • Priskrbite otroku plišaste igrače.

Mejniki v gibanju in telesnem razvoju:

Sposoben bo samostojne hoje, uporabljanja pribora pri hranjenju, znal se bo sam sleči in začel bo hoditi po stopnicah.

Nasveti za starše:

  • Spodbujajte ga, da sodeluje v vsakdanjih rutinah, na primer pri oblačenju.

Mejniki hranjenja:

Vaš otrok lahko uživa vedno več raznolike hrane, tudi nasekljano trdno hrano, na primer piščanca ali bučo. Sam lahko tudi drži kozarec in pije.

Nasveti za starše:

  • Otroku dajte dovolj časa, da v miru poje svoj obrok, pri katerem lahko zdaj uživa večinoma enako hrano kot ostali člani družine.
  • V tem obdobju bodite pozorni, če otrok ne hodi, ne kaže s prstom, ne poskuša posnemati drugih, ne more izreči vsaj šestih besed, ne opazi, če odidete ali se vrnete, pa tudi če izgublja spretnosti, ki jih je že osvojil. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

Preberite še, kateri mejniki vašega otroka čakajo pri 2 letih: Mejniki v razvoju vašega otroka pri 2 letih.

Izvirni članek.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.