Mejniki v razvoju otroka pri 9 mesecih

Mejniki v razvoju otroka pri 9 mesecih

Dojenček pri igri s predmeti na tleh
UNICEF/UN0498261/Cus

Vse, kar morate vedeti o vašem devetmesečnem dojenčku

Pri devetih mesecih se bo vaš dojenček veliko gibal in bo pravi mali raziskovalec. V tej starosti se lahko otroci plazijo in dvignejo v pokončen položaj, zato bo postalo zelo pomembno, kako varno je njegovo gibanje po vašem domu. Prav tako se bo odzival na svoje ime, rad se bo pocrkljal z družinskimi člani in bo pokazal sramežljivost ali strah pred neznanci.

Družbeni in čustveni mejniki:

Opazili boste nove načine, s katerimi se bo vaš dojenček želel povezati z ljudmi. Začel se bo oklepati odraslih, ki jih pozna, morda bo kazal strah pred tujci. Imel pa bo tudi najljubše igrače, s katerimi se bo najpogosteje igral.

Nasveti za starše:

  • Sledite otrokovemu komuniciranju tako, da mu med igro dovolite, da prevzame vodilno vlogo.

Jezikovni in komunikacijski mejniki:

Vaš otrok bo na predmete začel kazati s prstom, razumel bo besedo ”ne” in bo razlikoval med različnimi intonacijami govora. Začel bo posnemati zvoke in gibanja, ki jih bo opazil.

Nasveti za starše:

  • Ker bo zelo rad kazal s prstom, berite knjige s slikami, na katerih vam bo lahko pokazal kaj ga zanima.
  • Iz revij izrežite slike in ustvarite zgodbo o izrezanih sličicah.
  • Bodite pozorni na predmete, ki jih vaš dojenček vsakodnevno opazuje in jih začnite poimenovati. To bo pomagalo njegovemu jezikovnemu in komunikacijskemu razvoju.

Mejniki v razvoju možganov:

Zelo rad se bo igral skrivalnice. Začel bo z očmi slediti padajočim predmetom in bo predmete podajal iz ene v drugo roko, zelo rad pa bo stvari nesel v usta. Majhne predmete bo začel pobirati s palcem in kazalcem.

Nasveti za starše:

  • Med igro svojega otroka spodbujajte in podpirajte.
  • Pomagajte razvijati finomotorične sposobnosti, tako da poskrbite, da bo na voljo imel tudi majhne igračke, vendar morate ves čas paziti, da jih ne nese v usta!

Mejniki v gibanju in telesnem razvoju:

Vaš dojenček bo po novem sedel brez kakršnekoli opore, lahko se bo prijel za pohištvo in potegnil v stoječ položaj.

Nasveti za starše:

  • Otroka postavite v bližino pohištva, s katerim si bo lahko pomagal, da se postavi na noge.

Mejniki hranjenja:

Dojenčku bodo rastli zobki, jedel bo lahko gostejšo pire hrano in bo po jedi dalj časa sit. Na nove vonjave in okuse se bo intenzivno odzival.

Nasveti za starše:

  • Ponudite mu pol skodelice pretlačene banane 4-krat na dan skupaj z zdravim prigrizkom. Za več idej o hranjenju preberite članek: Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti
  • V tem obdobju bodite pozorni, če vaš dojenček ne more samostojno sedeti, ne blebeta, se ne odziva na svoje ime, se ne poskuša postaviti na noge, ne prepoznava poznanih odraslih, ne usmeri pogleda tja, kamor ga vi vodite in ne zmore podajati igrače iz ene v drugo roko. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

Preberite še, kateri mejniki vašega otroka čakajo pri 1 letu: Mejniki v razvoju vašega otroka pri 1 letu.

Izvirno besedilo.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.