Mejniki v razvoju otroka pri 6 mesecih

Mejniki v razvoju otroka pri 6 mesecih

Dojenček ob igri z mamo
UNICEF/UN0665599/Nurullaev

Vse, kar morate vedeti o vašem šestmesečnem dojenčku

Pri šestih mesecih starosti bo vaš dojenček začel uporabljati določene zvoke za izražanje svojih čustev. Sposoben bo posnemati enozložne besede oz. zvoke, ki jih bo slišal od vas, na primer ”da”, ”oh” pa tudi ”ma”. Začel bo prepoznavati znane obraze, se stegoval po igračah in se bo začel aktivno plaziti – začnite vaš dom prilagajati, da bo varen za aktivnega dojenčka!

Odstranite ostre, lomljive ali električne predmete izven dosega otroka, zaklenite omare z nevarnimi tekočinami ali zalogami (lahko jih tudi postavite na dovolj visoko mesto, ki ga ne bo mogel doseči), pa tudi zaprite okna, da zagotovite varnost.

Družbeni in čustveni mejniki:

Vaš dojenček bo pri tej starosti večinoma dobre volje in se bo odzival na čustva drugih, začel bo razlikovati med znanimi obrazi in neznanci ter bo užival v igri z vami ali drugimi. Njegova podoba v ogledalu ga bo zabavala.

Nasveti za starše:

  • Z nežnim glasom se pogovarjajte o tem, kaj se nek trenutek dogaja, v sobo pa mu postavite otroško ogledalo, da bo lahko opazoval svoje gibanje.
  • Začnite spodbujati k igranju več iger, v katerih je fizično aktiven.

Jezikovni in komunikacijski mejniki:

Vaš dojenček bo zdaj prepoznal svoje ime in se bo nanj odzival, znal bo sestavljati kratke samoglasniške zvoke in jih bo rad izmenjaval v pogovoru z vami. Njegovo oglašanje bo vedno glasnejše, tudi na zvoke se bo začel odzivati z lastnimi zvoki. Lahko boste ločili med zvoki s pozitivnim in negativnim pomenom.

Nasveti za starše:

  • Začnite spodbujati igrive pogovore z vašim dojenčkom, spodbujajte ga k dvogovoru s ponavljanjem njegovih kratkih zvokov.
  • Dojenčka boste naučili svojega imena tako, da ga boste pogosto uporabljali.

Mejniki v razvoju možganov:

Vaš dojenček bo zelo radoveden, zanimal se bo za predmete v bližini in bo želel zgrabiti tiste, ki so izven dosega. Razvil bo tudi sposobnost, da si igračo podaja iz ene v drugo roko.

Nasveti za starše:

  • Priskrbite igrače, ki jih bo lahko enostavno prijel v eno roko.
  • Pogovarjajte se o predmetih, ki jih bo dojenček želel dajati v usta.

Mejniki v gibanju in telesnem razvoju:

Vaš dojenček bo po novem lahko sedel brez podpore, se nihal naprej in nazaj ter se prevračal v obe smeri, na trdi podlagi pa se bo trudil vstati na noge.

Nasveti za starše:

  • Pustite dojenčkove najljubše igrače v njegovi bližini, da jih bo lahko dosegel, če se prekotali.

Mejniki hranjenja:

Vaš dojenček bo začel izražati zanimanje za hrano in bo odpiral usta, ko ga boste hranili z žlico. Med žvečenjem bo hrano potiskal po ustih, uživati pa lahko začne žitarice, sadne pireje (npr. korenčkov, hruškov ali iz sladkega krompirja).

Nasveti za starše:

  • Pri šestih mesecih bo otrok za razvoj potreboval tudi dodatno hrano. Materino mleko ostaja glavna hrana, dodajati pa začnite 2 ali 3 žlice mehke hrane 4-krat na dan. Za več idej o hranjenju preberite članek: Prehrana otroka med šestim in dvanajstim mesecem starosti
  • V tem obdobju bodite pozorni, če dojenček ne kaže naklonjenosti do vas, se ne bo smejal ali odzival na zvoke v bližini. Opazujte tudi, če s težavo daje stvari v usta in ne izgovarja samoglasnikov, se ne more prevaliti v nobeno smer ali se ne steguje po bližnjih predmeti. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

Preberite še, kateri mejniki vašega otroka čakajo pri 9 mesecih: Mejniki v razvoju otroka pri 9 mesecih

Izvirni članek.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.