Mejniki v razvoju otroka pri 2 mesecih

Mejniki v razvoju otroka pri 2 mesecih

Nasmejan dojenček
UNICEF/UN0551440/Abdul

Vse, kar morate vedeti o vašem dvomesečnem dojenčku

Vaš dojenček bo pri dveh mesecih zelo radoveden in bo vneto opazoval okolico, se nasmihal drugim obrazom in se igral z vsem, kar mu pride pod roke. Dojenčki so v tem starostnem obdobju družabni in radi komunicirajo. Preberite, kako bo rastel, se učil in spreminjal.

Družbeni in čustveni mejniki:

V tem obdobju se otrok uči povezovanja z ljudmi okoli sebe. Opazili boste, da to počne tako, da se začenja nasmihati drugim, sam sebe pomirja s sesanjem roke in poskuša gledati svoje starše.

Nasveti za starše:

  • Vzpostavljajte stik kože na kožo – vaša toplina bo otroka pomirila.
  • Dojenčka dvignite k svojemu obrazu in vzpostavite očesni stik, s čimer mu pomagate, da si zapomni vaše obrazne poteze in vas bo kasneje prepoznal.

Jezikovni in komunikacijski mejniki:

Vaš dojenček komunicira s svojo okolico in izraža svoje potrebe, postane pozoren ob zvokih in gibih telesa, sam pa se bo začel prvič oglašati.

Nasveti za starše:

  • Ko se bo začel oglašati, se z njim pogovarjajte tako, da govorite s pootročenim glasom. Ta povratna komunikacija pomembno pripomore k razvoju jezikovnih in komunikacijskih veščin.

Mejniki v razvoju možganov:

Možgani vašega otroka se intenzivno razvijajo, kar boste opazili, saj bo dojenček začel slediti ljudem in predmetom z očmi, začel se bo nejevoljno obnašati, kadar se bo dolgočasil, in postal bo pozoren na obraze, ki jih vidi.

Nasveti za starše:

  • Izgovarjajte imena predmetov ali ljudi, katerim vaš dojenček sledi s pogledom.

Mejniki v gibanju in telesnem razvoju:

Pri gibanju boste opazili, da bodo gibi rok in nog bolj usklajeni, po novem bo lahko dvignil glavico in se bo potiskal po tleh, ko bo ležal na trebuhu.

Nasveti za starše:

  • Ko bo vaš dojenček ležal na trebuhu, mu lezite nasproti in se pogovarjajte. Spodbujajte ga, da bo premikal glavo, roke in noge skozi igro s primernimi igračami.

Mejniki hranjenja:

Pri tej starosti vaš dojenček potrebuje le materino mleko. Med hranjenjem bo zlahka obvladal gibanje jezika in sesal dojko ter požiral mleko.

Nasveti za starše:

  • Znake lakote bi morali opaziti od 8 do 12-krat na dan. Novorojenčki potrebujejo ogromno hrane, saj se izjemno hitro razvijajo.
  • V prvih šestih mesecih življenja bodo podvojili svojo rojstno težo.
  • V tem obdobju bodite pozorni, če vaš dojenček nima sesalnega refleksa med dojenjem ali hranjenjem s stekleničko, ali če ima težave s požiralnim refleksom, tako da po hranjenju veliko hrane uide iz njegovih ust. Pozorni bodite tudi, če se ne bo nasmihal drugim ljudem, se z rokami približeval ustom, se ne bo odzival na glasne zvoke, ne bo z očmi sledil predmetom ali osebam ali ne bo zmogel dvigniti svoje glave. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

Preberite še, kateri mejniki vašega otroka čakajo pri 4 mesecih: Mejniki v razvoju otroka pri 4 mesecih.

Izvirni članek.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.