Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Mejniki v razvoju otroka pri 2 mesecih

Mejniki v razvoju otroka pri 2 mesecih

Nasmejan dojenček
UNICEF/UN0551440/Abdul

Vse, kar morate vedeti o vašem dvomesečnem dojenčku

Vaš dojenček bo pri dveh mesecih zelo radoveden in bo vneto opazoval okolico, se nasmihal drugim obrazom in se igral z vsem, kar mu pride pod roke. Dojenčki so v tem starostnem obdobju družabni in radi komunicirajo. Preberite, kako bo rasel, se učil in spreminjal.

Družbeni in čustveni mejniki

Družbeni in čustveni mejniki

V tem obdobju se otrok uči povezovanja z ljudmi okoli sebe. Opazili boste, da to počne tako, da se začenja nasmihati drugim, sam sebe pomirja s sesanjem roke in pogleduje za svojimi starši.

Nasveti za starše:

  • Vzpostavljajte stik kože na kožo – vaša toplina bo otroka pomirila.
  • Dojenčka dvignite k svojemu obrazu in vzpostavite očesni stik, s čimer mu pomagate, da si zapomni vaše obrazne poteze in vas bo kasneje prepoznal.
Jezik in komunikacija

Jezik in komunikacija

Vaš dojenček komunicira s svojo okolico in izraža svoje potrebe, postane pozoren ob zvokih in gibih telesa, sam pa se bo začel prvič oglašati.

Nasveti za starše:

  • Ko se bo začel oglašati, z njim komunicirajte tako, da govorite s pootročenim glasom. Ta dvosmerna komunikacija pomembno pripomore k razvoju jezikovnih in komunikacijskih veščin.
Razvoj možganov

Razvoj možganov

Možgani vašega otroka se intenzivno razvijajo, kar boste opazili, saj bo dojenček začel slediti ljudem in predmetom z očmi, začel se bo nejevoljno obnašati, kadar se bo dolgočasil in postal bo pozoren na obraze, ki jih vidi.

Nasveti za starše:

  • Izgovarjajte imena predmetov ali ljudi, katerim vaš dojenček sledi s pogledom.
Gibanje in telesni razvoj

Gibanje in telesni razvoj

Pri gibanju boste opazili, da bodo gibi rok in nog bolj usklajeni, po novem bo lahko dvignil glavico in se bo potiskal po tleh, ko bo ležal na trebuhu.

Nasveti za starše:

  • Ko bo vaš dojenček ležal na trebuhu, mu lezite nasproti in se pogovarjajte. Spodbujajte ga, da bo premikal glavo, roke in noge skozi igro s primernimi igračami.
Prehrana

Prehrana

Pri tej starosti vaš dojenček potrebuje le materino mleko. Med hranjenjem bo zlahka obvladal gibanje jezika in sesal dojko ali flaško ter požiral mleko.

Nasveti za starše:

  • Znake lakote bi morali opaziti od 8 do 12-krat na dan. Novorojenčki potrebujejo ogromno hrane, saj se izjemno hitro razvijajo.
  • V prvih šestih mesecih življenja bodo podvojili svojo rojstno težo.
Na kaj bodite pozorni

Na kaj bodite pozorni

V tem obdobju se posvetujte z izbranim pediatrom, če opazite, da vaš dojenček med hranjenjem nima sesalnega refleksa ali če ima težave s požiralnim refleksom, tako da med hranjenjem veliko hrane uide iz njegovih ust. Pozorni bodite tudi, če se ne bo nasmihal drugim ljudem, se z rokami približeval ustom, se ne bo odzival na glasne zvoke, ne bo z očmi sledil predmetom ali osebam ali ne bo zmogel dvigniti svoje glave.

Preberite še, kateri mejniki vašega otroka čakajo pri 4 mesecih: Mejniki v razvoju otroka pri 4 mesecih.

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.