Mejniki v razvoju otroka pri 1 letu

Mejniki v razvoju otroka pri 1 letu

Otrok v maminem naročju.
UNICEF/UN0208077/Hearfield

Vse, kar morate vedeti o vašem enoletnem malčku

Vaš malček bo postajal bolj aktiven, radoveden in se bo več pogovarjal. V tej starosti bo lahko spregovoril prve besede, se postavil na noge in naredil prve korake. Če mu želite pomagati pri rasti, berite otroške knjige in ga spodbujajte k aktivni igri.

Družbeni in čustveni mejniki:

Vaš otrok vam bo sedaj znal prinesti knjigo, ki bi želel, da mu jo preberete. Ob vašem odhodu bo jokal in bo sramežljiv pred tujci. Med oblačenjem vam bo znal pomagati, tako da bo sodeloval z rokami in nogami. S ponavljanjem zvokov bo želel dobiti vašo pozornost.

Nasveti za starše:

 • Igrajte se različne družabne igre, med skrivalnicami ga spodbujajte, da skrit predmet najde.
 • Prosite ga za pomoč med oblačenjem, prosite ga, da vstane, potisne nogo v hlače in podobno.

Jezikovni in komunikacijski mejniki:

Uporabljal bo osnovne kretnje, na primer mahanje, in bo izgovarjal osnovne besede. Njegovo blebetanje bo postajalo podobno govoru, znal se bo odzivati na preproste zahteve, vaše besede pa bo poskušal ponoviti.

Nasveti za starše:

 • Spodbujajte otroka, da ob prihodu pozdravi in se ob odhodu poslovi.
 • Pohvalite ga, kadar bo pozdravil ali se poslovil.
 • Pohvalite ga, ko se bo skušal pogovarjati z drugimi. Tako pripomorete k pozitivnem družbeno-čustvenem razvoju.
 • Ko berete knjigo, ga spodbujajte, da pokaže na predmete ali znake na sliki.

Mejniki v razvoju možganov:

Po novem bo znal udariti predmet ob predmet. Lahko bo tudi pil iz skodelice in pravilno uporabljal različne druge predmete. Skrite stvari bo lažje našel, pri poimenovanju predmeta bo sedaj znal pogledati pravega. Lahko bo sledil vašim preprostim navodilom.

Nasveti za starše:

 • Spodbujajte otroka in mu pomagajte, ko se bo igral.
 • Ko opazite, da vaš malček zmore storiti nekatere stvari sam, mu počasi pri izvajanju le-teh nehajte pomagati, vendar še vedno nadzorujte njegovo samostojno delo ter mu pomagajte z nasveti.

Mejniki v gibanju in telesnem razvoju:

Brez podpore bo lahko naredil nekaj korakov, tudi v sedeči položaj bo lahko prešel brez podpore. Znal se bo sam postaviti na noge ob držanju za pohištvo.

Nasveti za starše:

 • Postavljajte vašega malčka na ravne površine in mu pomagajte razvijati motorične sposobnosti kot so plazenje in premikanje rok ter nog.

Mejniki hranjenja:

Pri enem letu mora vaš otrok uživati raznoliko hrano, na primer kuhano zelenjavo in sadne kaše. Začel se bo učiti, kako se sam prehranjuje in bo znal temeljito prežvečiti hrano. Znal bo tudi piti iz odprtega kozarca.

Nasveti za starše:

 • Materinemu mleku dodajte tudi pol skodelice hrane 4 do 5-krat na dan, skupaj z dvema zdravima prigrizkoma. Potem nadaljujte z dojenjem, če bo otrok to želel. Za več idej preberite članek: Prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti
 • V tem obdobju bodite pozorni, če se otrok ne plazi, ne išče skritih predmetov, ne stoji brez podpore, ne kaže s prstom na stvari, ne govori preprostih besed ali izgublja spretnosti, ki jih je že obvladal. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

Preberite še, kateri mejniki vašega otroka čakajo pri 18 mesecih: Mejniki v razvoju vašega otroka pri 18 mesecih.

Izvirni članek.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.