Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Mejniki v razvoju otroka pri 1 letu

Mejniki v razvoju otroka pri 1 letu

Otrok v maminem naročju.
UNICEF/UN0208077/Hearfield

Vse, kar morate vedeti o vašem enoletnem malčku

Čestitamo, vaš otrok je postal malček! Postaja vedno bolj aktiven, radoveden in komunikativen. Pri tej starosti bo lahko spregovoril prve besede, se postavil na noge in naredil prve korake. Če mu želite pomagati pri rasti, berite otroške knjige in ga spodbujajte k aktivni igri.

Družbeni in čustveni mejniki

Družbeni in čustveni mejniki

Vaš otrok vam bo sedaj znal prinesti knjigo, ki bi želel, da mu jo preberete. Ob vašem odhodu bo jokal in bo sramežljiv pred tujci. Med oblačenjem vam bo znal pomagati tako, da bo sodeloval z rokami in nogami. Izbral si bo svojo najljubšo igračo. S posnemanjem zvokov bo želel dobiti vašo pozornost.

Nasveti za starše:

  • Igrajte se različne družabne igre, med skrivalnicami ga spodbujajte, da skrit predmet najde.
  • Prosite ga za pomoč med oblačenjem, prosite ga, da vstane, potisne nogo v hlače in podobno.
Jezik in komunikacija

Jezik in komunikacija

Kako bo vaš malček izrazil svoje potrebe? Uporabljal bo osnovne kretnje, na primer mahanje in izgovarjati bo znal osnovne besede, kot sta mami in ati. Njegovo brbljanje bo vedno bolj postajalo podobno govoru, znal se bo odzivati na preproste zahteve, vaše besede pa bo poskušal ponoviti.

Nasveti za starše:

  • Spodbujajte otroka, da ob prihodu pozdravi in se ob odhodu poslovi ter ga pohvalite, kadar bo to tudi storil.
  • Pohvalite ga, ko bo uspešno ponovil besede in ko se bo pogovarjal z drugimi. S tem mu pomagate pri pozitivnem družbeno-čustvenem razvoju.
  • Ko berete knjigo, ga spodbujajte, da pokaže na predmete ali znake na sliki.
Razvoj možganov

Razvoj možganov

Kako lahko spremljate rast otrokovih možganov? Vaš malček bo posnemal gibe in kretnje. Po novem bo znal udariti predmet ob predmet. Znal bo tudi že piti iz skodelice in pravilno uporabljati različne druge predmete. Skrite stvari bo lažje našel, pri poimenovanju predmeta bo sedaj znal pogledati pravega. Lahko bo sledil vašim preprostim navodilom.

Nasveti za starše:

  • Spodbujajte otroka in mu pomagajte, ko se bo igral.
  • Ko opazite, da vaš malček zmore storiti nekatere stvari sam, mu počasi pri izvajanju le-teh nehajte pomagati, vendar še vedno nadzorujte njegovo samostojno delo ter mu pomagajte z nasveti.
Gibanje in telesni razvoj

Gibanje in telesni razvoj

Brez podpore bo lahko naredil nekaj korakov, tudi v sedeči položaj bo lahko prešel brez podpore. Znal se bo sam postaviti na noge ob držanju za pohištvo.

Nasveti za starše:

  • Postavljajte vašega malčka na ravne površine in mu pomagajte razvijati motorične sposobnosti kot so plazenje in premikanje rok ter nog.
Prehrana

Prehrana

Pri enem letu mora vaš otrok uživati raznoliko hrano, na primer kuhano zelenjavo in sadne kaše. Začel se bo učiti, kako se sam prehranjuje in kako temeljito prežvečiti hrano. Znal bo tudi piti iz odprtega kozarca.

Nasveti za starše:

Na kaj bodite pozorni

Na kaj bodite pozorni

V tem obdobju bodite pozorni, če se otrok ne plazi, ne išče skritih predmetov, ne stoji brez podpore, ne kaže s prstom na stvari, ne govori preprostih besed ali izgublja spretnosti, ki jih je že obvladal. V primeru teh težav se posvetujte z izbranim pediatrom.

Preberite še, kateri mejniki vašega otroka čakajo pri 18 mesecih: Mejniki v razvoju vašega otroka pri 18 mesecih.

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.