Obstaja rešitev za lakoto in ni prepozno za pomoč

Obstaja rešitev za lakoto in ni prepozno za pomoč

Otrok v naročju
UNICEF/UN0523322/Fuad

Vsak otrok si zasluži najboljši začetek življenja – a kljub temu se morajo nekateri že od rojstva boriti za preživetje. Tak primer so mnogi otroci v  Jemnu, kjer konflikt v državi povzroča številne posledice, med njimi tudi otežen dostop do hrane. Država se sooča z eno najhujših prehranskih kriz na svetu.

»Podhranjenost je v Jemnu velika težava že vrsto let in Jemen ima eno od najvišjih stopenj podhranjenosti na svetu,« pravi dr. Suha Abdelilah Al-Zarqa s področja za zdravje in prehrano pri UNICEF-u.

Dr. Suha Abdelilah Al-Zarqa
UNICEF/UN0523330/Fuad
Dr. Suha Abdelilah Al-Zarqa

Med otroki se povečuje razširjenost akutne podhranjenosti, ki predstavlja tveganje za njihov fizični in kognitivni razvoj, ter lahko vodi v smrt, če otroci pravočasno ne prejmejo pomoči v obliki terapevtske hrane.

UNICEF/UN0523316/Fuad
UNICEF/UN0523316/Fuad
Mali Assel za hudo podhranjenostjo trpi že odkar je bil star 2 meseca

Aseel je eden od otrok, ki je zaradi okoliščin izpostavljen takemu tveganju. Sedaj ima dve leti, za hudo akutno podhranjenostjo pa trpi že od drugega meseca starosti. V bolnišnico, ki jo podpira UNICEF, ju je z mamo pripeljal njegov stric, ki je v skrbeh za nečaka. Njegova dva otroka sta namreč zaradi hude podhranjenosti umrla.

»To sem že doživel,« pravi Aseelov stric Ali Mohammed. »Najprej je za podhranjenostjo umrla moja hči, ko je bila stara pet let. Nato se je enako zgodilo njenemu bratu, ko je imel tri leta.«

»Upam, da bodo Aseelu lahko pomagali in ga čaka drugačna prihodnost. Ne želim, da bi ga izgubili, kot sem jaz izgubil svoja otroka, enega za drugim … umrla sta pred mojimi očmi.«

Deček, ki trpi za hudo podhranjenostjo, sedi na postelji. Poleg sta njegova mama in stric.
UNICEF/UN0523310/Fuad
Ali Mohammed je zaradi posledic hude podhranjenosti izgubil dva otroka

UNICEF je za otroke, kot je Aseel, že desetletja prisoten v Jemnu s programi pomoči, vključno z zdravljenjem podhranjenosti.  V lanskem letu je bilo na zdravljenje sprejetih več kot 178.000 otrok s hudo akutno podhranjenostjo. Ti otroci so zahvaljujoč terapevtski hrani preživeli in okrevali. Vendar potrebe po pomoči ostajajo velike.

Obstaja rešitev za lakoto in ni prepozno za pomoč, dodaja dr. Suha Abdelilah Al-Zarqa.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UNI276624/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.