Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Mejniki v razvoju otroka pri 2 letih

Mejniki v razvoju otroka pri 2 letih

Deklica v objemu očeta.
UNICEF/UNI289186/Mussirov

Vse, kar morate vedeti o vašem dveletnem malčku

Do drugega leta starosti bo vaš otrok govoril, hodil, plezal, skakal, tekal in prekipeval od energije. Vaš otrok bo imel tudi široko besedišče in se bo redno učil novih besed, lahko bo razvrščal oblike in barve ter tudi pokazal zanimanje za učenje uporabljanja kahlice. S tem ko se bo vaš malček začel osamosvajati, se bodo pojavili tudi prvi znaki kljubovanja.

Družbeni in čustveni mejniki

Družbeni in čustveni mejniki

Rad bo posnemal odrasle in druge otroke, navduševal se bo za druženje z vrstniki. Postajal bo bolj samostojen in uporniški.

Nasveti za starše:

  • Iščite priložnosti za sodelovanje v igri in za pogovarjanje. Igranje so lahko tudi preproste aktivnosti, kot je rolanje ali podajanje žoge, pa tudi pomoč pri nekaterih dnevnih opravilih. Te dejavnosti pomagajo razviti družabno vedenje s spodbujanjem pripadnosti in sodelovanja z drugimi.
Jezik in komunikacija

Jezik in komunikacija

Znal bo povedati kratke stavke, dolge do štiri besede, prepoznal bo poznane ljudi, dele telesa in znal poimenovati stvari, ki jih pokaže.

Nasveti za starše:

  • Ko se sprehajate, poimenujte čim več stvari.
Razvoj možganov

Razvoj možganov

Vaš malček bo zdaj znal najti tudi predmete, ki so bolje skriti in dopolnjevati povedi iz znanih pravljic. Igral se bo preproste namišljene igre, razvrščal barve in oblike, gradil stolpe. Sposoben bo tudi slediti dvostopenjskim navodilom in začel bo razvijati preferenčno roko.

Nasveti za starše:

  • Spodbujajte otroka, da po sobi išče predmete, ki jih skrijete, in mu dajajte namige.
Gibanje in telesni razvoj

Gibanje in telesni razvoj

Vaš otrok bo zdaj že znal teči, brcati žogo in metati žogo v zrak. Brez pomoči bo lahko plezal po pohištvu in bo znal narisati ravno črto in krog.

Nasveti za starše:

  • Poskrbite za majhne finomotorične izzive za svojega otroka, na primer prosite ga, da obrne stran v knjigi.
Prehrana

Prehrana

Med hranjenjem bo otrok sedaj že žvečil s celotno čeljustjo. Uporabljati bo znal pribor in skodelice, a kakšna nezgoda s polito tekočino ali raztreseno hrano vam ne uide.

Za več idej preberite članek: Prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti

Nasveti za starše:

  • Bodite mirni in sprejemljivi, med hranjenjem poskrbite za pozitivno pozornost in ne delajte težav, ko ne bo želel jesti. V tem primeru le vzemite hrano, jo primerno shranite in mu jo ponovno ponudite kasneje.
Na kaj bodite pozorni

Na kaj bodite pozorni

Čeprav se vsi otroci razvijajo drugače, se posvetujte z izbranim pediatrom, če vaš 2-letnik še ne zna uporabljati običajnih predmetov, ne uporablja dvobesednih fraz, ne posnema dejanj ali ponavlja besed, ne sledi osnovnim navodilom, ne zmore stabilne hoje ali če izgublja spretnosti, ki jih je že pridobil.

O vseh razvojnih mejnikih, ki jih je vaš otrok dosegel do 2. leta starosti, lahko preberete tukaj: Razvojni mejniki vašega otroka.

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.