Mejniki v razvoju otroka pri 2 letih

Mejniki v razvoju otroka pri 2 letih

Deklica v objemu očeta.
UNICEF/UNI289186/Mussirov

Vse, kar morate vedeti o vašem dveletnem malčku

Do drugega leta starosti bo vaš otrok govoril, hodil, plezal, skakal, tekal in prekipeval od energije. Vaš otrok bo imel tudi široko besedišče in se bo redno učil novih besed, lahko bo razvrščal oblike in barve ter tudi pokazal zanimanje za učenje uporabljanja kahlice. S tem, ko se bo vaš malček začel osamosvajati, se bodo pojavili tudi prvi znaki kljubovanja.

Družbeni in čustveni mejniki:

Rad bo posnemal odrasle in druge otroke, navduševal se bo za druženje z vrstniki. Postal bo bolj samostojen in uporniški.

Nasveti za starše:

  • Iščite priložnosti za sodelovanje v igri in za pogovarjanje. Igranje so lahko tudi preproste aktivnosti, kot je rolanje ali podajanje žoge, pa tudi pomoč pri nekaterih dnevnih opravilih. Te dejavnosti pomagajo razviti prosocialno vedenje s spodbujanjem pripadnosti in sodelovanja z drugimi.

Jezikovni in komunikacijski mejniki:

Znal bo povedati kratke stavke, dolge do štiri besede, prepoznal bo poznane ljudi, dele telesa in znal poimenovati stvari, ki jih pokaže.

Nasveti za starše:

  • Ko se sprehajate, poimenujte čim več stvari.

Mejniki v razvoju možganov:

Zdaj bo znal najti tudi predmete, ki so težje skriti, in dopolnjevati povedi iz znanih pravljic. Igral se bo preproste namišljene igre, razvrščal barve in oblike, gradil stolpe. Sposoben bo tudi slediti dvostopenjskim navodilom in bo začel razvijati preferenčno roko.

Nasveti za starše:

  • Spodbujajte otroka, da po sobi išče predmete, ki jih skrijete, in mu dajajte namige.

Mejniki v gibanju in telesnem razvoju:

Vaš otrok bo znal teči, brcati žogo in metati žogo v zrak. Brez pomoči bo lahko plezal po pohištvu in bo znal narisati ravno črto in krog.

Nasveti za starše:

  • Poskrbite za majhne finomotorične izzive za svojega otroka, na primer prosite ga, da obrne stran v knjigi.

Mejniki hranjenja:

Med hranjenjem bo otrok žvečil s celotno čeljustjo. Za več idej preberite članek: Prehrana otroka med prvim in drugim letom starosti

Nasveti za starše:

  • Bodite mirni in sprejemljivi, med hranjenjem poskrbite za pozitivno pozornost in ne delajte težav, ko ne bo želel jesti. V tem primeru le vzemite hrano in mu jo ponovno ponudite kasneje.

O vseh razvojnih mejnikih, ki jih je vaš otrok dosegel do 2. leta starosti, lahko preberete tukaj: Razvojni mejniki vašega otroka.

Izvirni članek.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.