Gulaba iz Afganistana je v potresu izgubila sestro

Gulaba iz Afganistana je v potresu izgubila sestro

Deklica pred modrim ozadjem
UNICEF/UN0662324/Bidel

Otroci v Afganistanu potrebujejo nujno pomoč po močnem potresu, ki je 22. junija prizadel provinco Paktika. Umrlo je več kot tisoč ljudi, domovi in ​​infrastruktura pa so bili uničeni.

7-letna Gulaba je mirno spala poleg svoje 10-letni sestre Mah Gul, ko jo je sunkovito prebudila teža porušene strehe na njenem telesu. Njihova hiša se je zrušila v potresu, ki je tisto noč stresel vas v okrožju Gayan v Afganistanu.

Gulaba je bila pet ur skupaj z brati, sestrami in starši ujeta pod kamni, lesenimi tramovi, opeko in blatom. »Mislila sem, da le sanjam, da se tresem,« se spominja. »Toda zbudil me je grozen zvok podiranja strehe. Počutila sem se utesnjeno in kot da se ne morem premikati.«

Moški med ruševinami, ki jih je pustil potres
UNICEF/UN0662316/Bidel
Gulaba je bila pet ur ujeta pod svojim porušenim domom. Hiša je bila v potresu popolnoma uničena, a to še ni bilo najhuje.

»Ko sem bila ujeta pod podrto hišo, sem poleg sebe zatipala sestrino roko. Njena roka je bila mrzla, zato sem jo tiho spraševala »Kaj se ti je zgodilo, Mah Gul?« Vendar ni odgovorila.«

Sosedom je končno uspelo Gulabo in njeno družino rešiti izpod ruševin. »Izvlekli so me izpod podrtih tramov in videla sem belo odejo, s katero je bila pokrita moja sestra. Tresla sem se od strahu, ko me je oče držal v objemu,« pravi.

Gulabina velika, topla 12-članska družina od tedaj šteje 11 članov. Njena starejša sestra Mah Gul je umrla v potresu.

Družina iz Afganistana
UNICEF/UN0662334/Bidel
Gulaba s svojimi brati in sestrami. Na desni sedi njihov oče Mati Khan.

Zdaj Gulaba živi pod šotorom z očetom, mamo in osmimi preživelimi brati in sestrami. Njihovega doma ni več, prav tako ne večine njihovega imetja.  »Vse, kar smo imeli, je bilo izbrisano,« pravi Gulabin oče Mati Khan. »Celo naše krave in ovce so poginile. Stalno se bojimo, da se bo potres ponovil.«

Deklica, zavita v šal, sedi na tleh šotora
UNICEF/UN0662337/Bidel
Ko Gulaba poskuša govoriti o potresu, pogleda stran. Trudi se odgovoriti z več kot besedo. »Pogrešam sestro,« pravi. »In zelo me je strah.«

UNICEF je na terenu ter neutrudno pomaga otrokom in njihovim družinam, ko si prizadevajo obnoviti svoje domove. Za pomoč bolnikom in poškodovanim zagotavlja šotore in medicinske pripomočke. Ob tem podpira štiri otrokom prijazne prostore v območjih, ki jih je prizadel potres. Tam lahko otroci najdejo tolažbo v igri, ob prijateljih in pri usposobljenih svetovalcih, ki jim pomagajo prebroditi travmo.

Toda pred nami je še dolga pot pomoči. Pomagajte otrokom, kot je Gulaba, že danes.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Dva dečka v improviziranem šotoru
Za vsakega otroka upanje
Pomagajte zaščititi otroke
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.