Zaradi vojne v Ukrajini je iz države pobegnilo že dva milijona otrok

Zaradi vojne v Ukrajini je iz države pobegnilo že dva milijona otrok

Otrok begunec s kapo in modro bundico
UNICEF/UN0613967// Vincent Tremeau

Med begunci iz Ukrajine je že 2 milijona otrok. V državi je 2,5 milijona notranje razseljenih otrok. To pomeni, da je domove moralo zapustiti že 60 odstotkov vseh otrok iz Ukrajine.

“Razmere v Ukrajini se nenehno slabšajo,” je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell. “Število otrok, ki bežijo iz svojih domov, se še naprej povečuje, vsak od njih pa potrebuje zaščito, izobraževanje, varnost in podporo.”

Po podatkih UNICEF-a in UNHCR-ja otroci predstavljajo polovico vseh beguncev iz Ukrajine. Več kot 1,1 milijona otrok je pribežalo na Poljsko, več sto tisoč pa v Romunijo in Moldavijo ter na Madžarsko, Slovaško in Češko.

UNICEF še naprej opozarja na povečano tveganje trgovine z ljudmi in izkoriščanja. Da bi zmanjšali tveganja, s katerimi se soočajo otroci in mladi, UNICEF, UNHCR v partnerstvu z vladami in civilno družbo vzpostavljajo Modre točke v državah, ki gostijo begunce, vključno z Moldavijo, Romunijo in Slovaško. Modre točke so varni prostori, ki na enem mestu zagotavljajo informacije družinam na begu, pomagajo pri identifikaciji otrok brez spremstva in otrok, ločenih od svojih družin, jim nudijo zaščito pred izkoriščanjem in služijo kot središče za dostop do osnovnih storitev.

UNICEF si v sodelovanju z vladami in drugimi organi po vsej regiji prizadeva za sprejetje nadaljnjih ukrepov za zaščito otrok, vključno z okrepitvijo postopkov za zagotavljanje zaščite otrok na mejnih prehodih.

UNICEF ocenjuje, da je v Ukrajini notranje razseljenih več kot 2,5 milijona otrok.

Po podatkih Urada visokega komisarja za človekove pravice (OHCHR) je bilo med spopadi ubitih že več kot 100 otrok, 134 pa jih je bilo ranjenih. To so podatki, ki so jih lahko potrdili Združeni narodi, dejanske številke pa so verjetno še mnogo višje.

UNICEF je tudi zelo zaskrbljen zaradi otrok in družin, ki so zaradi povečanega varnostnega tveganja in pomanjkanja varnih izstopnih poti iz Ukrajine obtičali na obleganih območjih oz. le-teh ne morejo zapustiti. Poročila o resnem pomanjkanju hrane, vode, ogrevanja in drugih osnovnih potrebščin se še naprej stopnjujejo, kar poudarja, kako pomemben je varen in neoviran humanitarni dostop do vseh območij v državi.

Nekateri otroci, ki so pobegnili iz Ukrajine, lahko prek spleta še vedno dostopajo do ukrajinskega šolskega kurikuluma. Za zagotavljanje nadaljevanja izobraževanja za ostale otroke pa bodo potrebna kolektivna prizadevanja, vključno z državami, ki gostijo begunce iz Ukrajine. Poleg možnosti za nadaljevanje učenja, dostop do izobraževanja otrokom daje tudi nekaj stabilnosti, zaščite in občutka pripadnosti v teh negotovih časih.

Ta teden je UNICEF pričel tudi s programom razdeljevanja humanitarne denarne pomoči za 52.000 najbolj ranljivih družin v Ukrajini.

Od 28. marca letos je UNICEF za pomoč otrokom in družinam v Ukrajini in mejnih državah odpremil 114 tovornjakov s skupaj 1.275 tonami nujne pomoči. V Ukrajino je prispelo 63 tovornjakov z zalogami za več kot 8 milijonov ljudi, vključno z 2 milijonoma otrok. Zaloge vključujejo zdravila in medicinsko opremo, zimska oblačila za otroke, higienske in izobraževalne potrebščine, komplete za rekreacijo in didaktične komplete za najmlajše.

Otrokom in družinam iz Ukrajine lahko pomagate:

  • preko naše spletne strani
  • pošljite SMS s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte 10 € ali UNICEF5 in darujte 5 € za pomoč otrokom
  • z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41103, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI434932_1200x800px
Otroci so zopet žrtve podnebnih sprememb!
Pomagajte otrokom po svetu z nujno pomočjo
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.