13 milijonov otrok v Afganistanu odvisnih od humanitarne pomoči

13 milijonov otrok v Afganistanu odvisnih od humanitarne pomoči

UNICEF/UN0597259/Fazel
Izjava UNICEF-ove izvršne direktorice Catherine Russell na visokem donatorskem dogodku za humanitarni odziv v Afganistanu

Najhujša suša v zadnjih skoraj 40 letih … naraščajoče cene hrane … propadajoče gospodarstvo … in izbruhi bolezni, ki jih je sicer mogoče preprečiti, so močno prizadeli otroke in družine.

Pred kratkim sem obiskala Afganistan in tam bila priča ogromnemu trpljenju. Družine se spopadajo z revščino in velikim pomanjkanjem hrane. 25-letna mati petih otrok mi je povedala, da se njena družina preživlja le še s kruhom in z vodo.

Podhranjenost v državi narašča. V bolnišnici v Kandaharju sem videla shujšane dojenčke, prešibke, da bi jokali, in matere, ki so bile tudi močno podhranjene. Po napovedih UNICEF-a, da bi lahko bilo letos več kot milijona otrok tako hudo podhranjenih, da bi lahko umrli.

Medtem ko se je pred kratkim veliko otrok lahko vrnilo v šolo, je odločitev de facto oblasti, da odloži vrnitev v šolo za milijone deklic, velika ovira za deklice in njihovo prihodnost. Pozivamo jih, naj brez nadaljnjega odloga spoštujejo svojo zavezanost izobraževanju deklic.

Ne moremo dovoliti, da bi bila prihodnost otrok v Afganistanu talec politike. Mednarodna skupnost, de facto oblasti, voditelji v skupnostih morajo sodelovati, da bi lahko tem otrokom dali priložnost, da prebrodijo to krizo. Otroci potrebujejo dostop do čiste pitne vode in sanitarij, hrane, zdravstvenih storitev, socialne zaščite in izobraževanja.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.