Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Zaradi vojne v Ukrajini je bilo ubitih ali ranjenih skoraj 1000 otrok

Zaradi vojne v Ukrajini je bilo ubitih ali ranjenih skoraj 1000 otrok

UNICEF/UN0688863/Korta

Izjava UNICEF-ove izvršne direktorice Catherine Russell.

Zaradi vojne v Ukrajini je bilo v preteklih šestih mesecih ubitih ali ranjenih vsaj 972 otrok; to je v povprečju 5 otrok vsak dan.

Gre za podatke, ki so jih lahko preverili Združeni narodi, verjamemo pa, da je dejansko število otroških smrtnih žrtev bistveno višje.

Največ žrtev med otroki je povzročila uporaba eksplozivnega orožja. To orožje ne razlikuje med civilisti in vojaki, zlasti kadar se uporablja na naseljenih območjih, kot se je to zgodilo v Ukrajini – v Mariupolu, Lugansku, Kremenčuku in Vinici. Seznam se nadaljuje.

Kot v vseh vojnah, tudi tu nepremišljene odločitve odraslih močno ogrožajo otroke. Ne obstajajo tovrstne oborožene operacije, ki ne bi povzročile poškodb otrok.

Številni otroci v Ukrajini so bili ubiti ali poškodovani v napadih, skoraj vsak otrok je bil izpostavljen izjemno bolečim dogodkom, tisti, ki bežijo pred nasiljem, pa so izpostavljeni tudi velikemu tveganju, da se bodo ločili od svoje družine, ter tveganju za nasilje, zlorabe, spolno izkoriščanje in trgovino z ljudmi.

Čez dober teden se začne novo šolsko leto. To je oster opomin, koliko so otroci v Ukrajini izgubili.

Ukrajinski izobraževalni sistem je bil opustošen zaradi stopnjevanja sovražnosti po vsej državi. Šole so bile tarče spopadov, uporabljene so bile v vojaške namene, zaradi česar se družine ne počutijo varne, da v te prostore sedaj pošljejo svoje otroke. Ocenjujemo, da je bila 1 od 10 šol v državi poškodovana ali uničena.

Vsi otroci morajo obiskovati šolo in nadaljevati z izobraževanjem, vključno z otroki v izrednih razmerah. Otroci v Ukrajini in tisti, ki so bili razseljeni zaradi te vojne, niso izjema.

UNICEF še naprej poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini in k zaščiti vseh otrok pred poškodbami. To vključuje prenehanje brutalne uporabe eksplozivnega orožja na naseljenih območjih ter prenehanje napadov na civilne objekte in infrastrukturo.

Otroci iz Ukrajine nujno potrebujejo varnost, stabilnost, dostop do varnega učenja, storitev za zaščito in psihosocialno podporo. A bolj kot karkoli drugega, potrebujejo mir.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.