Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Otroci na Afriškem rogu in v Sahelu so le eno bolezen stran od katastrofe

Otroci na Afriškem rogu in v Sahelu so le eno bolezen stran od katastrofe

© UNICEF/UN0607653/Rich

Število ljudi, ki jih je v Etiopiji, Keniji in Somaliji prizadela suša in nimajo zanesljivega dostopa do varne pitne vode, se je samo v petih mesecih povečalo z 9,5 na 16,2 milijona. Zaradi pomanjkanja vode so ogroženi tudi troci v Sahelu.

Danes se začenja svetovi teden vode. UNICEF ob tem opozarja, da številnim otrokom na Afriškem rogu in v Sahelu zaradi hude podhranjenosti in velikega pomanjkanja vode grozi smrt, če ne bodo prejeli nujne pomoči.

“Zgodovina kaže, da visoka stopnja hude akutne podhranjenosti v kombinaciji s smrtonosnimi izbruhi bolezni, kot sta kolera ali driska, dramatično povečata umrljivost otrok. Ko vode ni na voljo ali ko le-ta ni varna, se tveganja za otroke eksponentno povečajo,” je povedala izvršna direktorica UNICEF-a Catherine Russell. “Na Afriškem rogu in v Sahelu so milijoni otrok le eno bolezen stran od katastrofe.”

Število ljudi, ki jih je v Etiopiji, Keniji in Somaliji prizadela suša in nimajo zanesljivega dostopa do varne pitne vode, se je povečalo z 9,5 milijona v februarju na 16,2 milijona v juliju letos, zaradi česar so otroci in njihove družine v večji nevarnosti, da zbolijo za boleznimi, kot sta kolera in driska.

V Burkini Faso, Čadu, Maliju, Nigru in Nigeriji suša, konflikti in negotove razmere povzročajo nezanesljivo oskrbo z vodo. 40 milijonov otrok v omenjenih državah se sooča z visoko do izjemno visoko stopnjo ranljivosti pri oskrbi z vodo. Po zadnjih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi vode, ki ni varna, in neustreznih sanitarnih razmer v Sahelu umre že več otrok kot v katerem koli drugem delu sveta.

Večina prebivalcev na Afriškem rogu je odvisnih od vode, ki jo prodajalci dostavljajo s pomočjo tovornjakov ali oslovskih vpreg. Na območjih, ki jih je najbolj prizadela suša, pa si mnoge družine ne morejo več privoščiti nakupa pitne vode.

  • V Keniji so se cene vode znatno zvišale v 23 (od 47) okrožjih. Na primer v okrožju Mandera se je cena vode povečala za 400 odstotkov, v Garissi pa za 260 odstotkov v primerjavi z januarjem 2021.
  • V Etiopiji, v regiji Oromia, se je cena vode junija letos podvojila, v regiji Somali pa se je povečala za 50 odstotkov v primerjavi z oktobrom 2021.
  • V Somaliji, v regiji South-Mudug, je povprečna cena vode narasla za 85 odstotkov, v regijah Buurhakaba in Ceel Berde pa za 75 odstotokov v primerjavi z januarjem 2022.

Več kot 2,8 milijona otrok v obeh regijah je hudo akutno podhranjenih, kar pomeni, da so v primerjavi z dobro prehranjenimi otroki do 11-krat bolj izpostavljeni tveganju smrti zaradi bolezni, ki se prenašajo z vodo.

V Somaliji poročajo o izbruhih akutne vodene driske in kolere v skoraj vseh okrožjih, ki jih je prizadela suša. Med januarjem in junijem letos so zabeležili 8.200 takih primerov, kar je več kot dvakrat več od števila potrjenih primerov v enakem obdobju lani. Skoraj dve tretjini obolelih je otrok, mlajših od pet let. Med junijem 2021 in junijem 2022 so UNICEF in partnerji v regijah Etiopije, ki jih je najbolj prizadela suša, zagotovili zdravljenje več kot 1,2 milijona primerov driske pri otrocih. V Keniji je več kot 90 odstotkov odprtih vodnih virov (kot so ribniki in odprti vodnjaki) na območjih, ki jih je prizadela suša, izčrpanih ali posušenih, kar predstavlja resno tveganje za izbruh bolezni.

V celotnem Sahelu se je razpoložljivost vode v zadnjih 20 letih zaradi podnebnih sprememb in konfliktov zmanjšala za več kot 40 odstotkov. Milijoni otrok in družin so izpostavljeni povečanemu tveganju za bolezni, ki se prenašajo z vodo. Samo lani je Zahodno in Srednjo Afriko zaznamoval najhujši izbruh kolere v regiji v zadnjih šestih letih, vključno s 5.610 potrjenimi primeri in 170 smrtnimi žrtvami v osrednjem Sahelu.

UNICEF otrokom in njihovim družinam v stiski na Afriškem rogu in v Sahelu zagotavlja nujno pomoč in storitve, vključno z zagotavljanim dostopa do vode, sanitarnih in higienskih storitev, vodnimi vrtinami in solarnimi sistemi, detekcijo in zdravljenjem podhranjenih otrok ter preventivnimi zdravstvenimi storitvami. UNICEF-ov odziv za izboljšanje dolgoročne odpornosti družin na Afriškem rogu in preprečevanje posledic suše je trenutno financiran le 3-odstotno, odziv v osrednjem Sahelu pa le 22-odstotno.

“Predstavljajte si, da morate izbirati med nakupom kruha in nakupom vode za svojega lačnega, žejnega in bolnega otroka. Ali da morate izbirati med nemim opazovanjem svojega žejnega otroka in odločitvijo, da mu za lajšanje žeje ponudite okuženo vodo, ki lahko povzroči smrtonosne bolezni,” je povedala Catherine Russell. “Družine v regijah, ki jih je prizadela suša, so prisiljene v nemogoče odločitve. Edini način za zaustavitev te krize je, da vlade, donatorji in mednarodna skupnost povečajo financiranje za najbolj akutne potrebe otrok in zagotovijo dolgoročno prilagodljivo podporo za prekinitev začaranega kroga krize.”

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.