Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vabilo na seminar Krepitev duševnega zdravja pedagogov in učencev

Vabilo na seminar Krepitev duševnega zdravja pedagogov in učencev

Logo Kako se počutiš?
UNICEF Slovenija

Drage pedagoginje in pedagogi,

vabimo vas, da se v tem šolskem letu udeležite UNICEF-ovega seminarja z naslovom: KREPITEV DUŠEVNEGA ZDRAVJA PEDAGOGOV IN UČENCEV. V KATIS katalogu seminar najdete na strani 288.

Seminar bo potekal 27.10. 2022 v prostorih Svetovalnega centra za otroke mladostnike in starše na Gotski ulici 18 v Ljubljani, v sobi 026. Prijave zbiramo preko Sistema KATIS do 10. 10. 2022. Seminar bosta izvedla psihoterapevta Polona Greif in Domen Strmšnik, oba zakonska in družinska terapevta.

Osredotočili se bomo na duševno zdravje pedagogov, otrok in mladih. Zato bo izobraževanje usmerjeno v krepitev duševnega zdravja tako pedagogov, kot tudi učencev in dijakov. Predstavili bomo metode in tehnike za krepitev in ohranjanje duševnega zdravja v šolskem prostoru. Gre za skupek vaj in tehnik, ki so prilagojene uporabi med poukom ali v sklopu dnevov dejavnosti. S pomočjo izobraževanja in dodatnih gradiv za pedagoge bi radi pripomogli tudi k zgodnjemu prepoznavanju duševnih stisk tako med pedagogi kot med učenci in dijaki. Z izobraževanjem bi radi pripomogli h krepitvi psihološke prožnosti pedagogov in otrok. Zato bomo v sklopu izobraževanja govorili o tem, kako lahko zgodnje znake duševnih stisk prepoznajo pedagogi in kako lahko pripomorejo, da jih med seboj prepoznajo tudi mladi pri sebi in pri svojih vrstnikih. Na izobraževanju bodo pedagogi slišali možne načine in predloge, kako postopati ob prvih znakih duševnih stisk, kaj lahko otroci in mladi ter pedagogi storijo sami za svoje duševno zdravje, kam naj se obrnejo po pomoč in kaj lahko storijo pedagogi, ko pri mladostniku prepoznajo duševne stiske.

CILJI:

  • Ozavestiti strokovne delavce v VIZ o pomenu duševnega zdravja in prepoznavanja duševnih stisk; Predstavili bomo raziskavo, ki smo jo na UNICEF-u Slovenija izvedli v juniju 2021 in projekt P-odporni mladi iz leta 2021. Raziskava in projekt sta obravnavala duševno zdravje otrok in mladih in nam nazorno prikazujeta, kako pomembna je skrb za duševno zdravje že v ranem otroštvu.
  • Strokovne delavce v VIZ opolnomočiti za prepoznavanje lastnih psiholoških stisk; Strokovne delavce v VIZ opolnomočiti, da znajo ukrepati ob čim bolj zgodnjih občutkih psiholoških stisk pri sebi; Psihološke stiske pri odraslih se kažejo na subtilen način, zato je izjemno pomembno, da jih znamo pri sebi pravočasno prepoznati in ukrepati. Izvajalca – terapevta bosta na osnovi svojih izkušenj predavala o najpogostejših znakih psiholoških stisk pri odraslih ter kakšni so učinkoviti načini za reševanje.
  • Strokovne delavce v VIZ opolnomočiti za prepoznavanje psiholoških stisk pri otrocih in učencih, ki jih poučujejo; Strokovne delavce v VIZ opolnomočiti in spodbuditi, da pravilno ukrepajo, ko zaznajo psihološke stiske pri svojih učencih; Psihološke stiske se pri otrocih kažejo na različne načine, tako v vedenjskih kot tudi čustvenih odzivih. Terapevta bosta predstavila najpogostejše stiske, izvore stisk, kako se stiske kažejo in kako ob tem lahko ukrepajo pedagogi ter drugi strokovni delavci. Podala bosta tudi nasvete, na kakšen način sodelovati s starši otrok, pri katerih zaznamo stiske.
  • Strokovne delavce v VIZ opolnomočiti in spodbuditi, da v svoje poučevanje vključujejo aktivnosti za krepitev duševnega zdravja tako njih samih kot otrok, ki jih poučujejo. Strokovni delavci v VIZ ste izjemno pomemben dejavnik v otrokovem razvojnem obdobju. Zdravi in psihološko prožno otroci veliko lažje dojemajo snov in se hitreje in učinkoviteje učijo. Prav tako zdravi in psihološko prožni (rezilientni) učitelji lažje podajajo snov in sodelujejo s skupino otrok. Zato je pomembno, da poznate tudi tehnike in metode za krepitev duševnega zdravja tako zase, kot za otroke s katerimi delate. Z namenom krepitve duševnega zdravja nam bosta terapevta predstavila tehnike in metode, s katerimi si boste pomagali pri krepitvi in ohranitvi duševnega zdravja vas samih ter otrok, ki jih poučujete.


Za vse dodatne informacije nam lahko pišete na maja.planinc@unicef.si.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0539006/Dejongh
Za vsakega otroka izobrazba
Najranljivejšim otrokom zagotovite izobrazbo
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.