Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
V Somaliji je zaradi hude podhranjenosti na zdravljenje vsako minuto sprejet en otrok

V Somaliji je zaradi hude podhranjenosti na zdravljenje vsako minuto sprejet en otrok

Otrok med zdravljenjem zaradi podhranjenosti, v zdravstvenem centru v Dolowu v Somaliji.
UNICEF/UN0591079/Taxta

UNICEF opozarja na ogromno število smrti zaradi podhranjenosti med otroki v Somaliji

V Somaliji je vsako minuto vsakega dne zaradi hude podhranjenosti en otrok sprejet v zdravstveno ustanovo. Zadnji podatki o sprejemu v avgustu kažejo, da je z zdravljenjem pričelo 44.000 otrok s hudo akutno podhranjenostjo. To je en otrok na minuto.

Med njimi so otroci, katerih matere potrebujejo več dni hoda, da pridejo do pomoči, otroci, ki se borijo za preživetje in katerih življenje visi na nitki.

Pri hudo podhranjenih otrocih obstaja do 11-krat večja verjetnost, da bodo umrli zaradi driske in ošpic, kot pri dobro prehranjenih. Ob takšni stopnji podhranjenih otrok je Somalija na robu tragedije, v obsegu, kakršnega nismo videli več desetletij.

Za to osupljivo statistiko so otroci, tisti, katerih družine dejansko zmorejo pot do zdravstvenega centra. V državi, kjer je dostop do najranljivejših stalno oviran zaradi terorizma in groženj humanitarnim delavcem, se UNICEF boji, da več tisoč otrok sploh ne dobi podpore, ki jo potrebujejo.

UNICEF v Somaliji zagotavlja mobilne ekipe za detekcijo in zdravljenje podhranjenih otrok, ki lahko dosežejo tudi otroke na težko dostopnih lokacijah. V letošnjem letu je organizacija zagotovila zdravljenje za več kot 300.000 hudo akutno podhranjenih otrok, samo v zadnjih treh mesecih pa so 500.000 ljudem dostavili čisto pitno vodo.

A izzivi glede financiranja ostajajo. Medtem ko so v preteklih mesecih bila zagotovljena znatna sredstva, zahvaljujoč USAID, vladi Združenega kraljestva in Evropski komisiji, je ključno dolgoročno financiranje, če želimo, da preprečimo ponovne izbruhe lakote. UNICEF-ov triletni program pomoči družinam in skupnostim v regiji Afriškega roga pri krepitvi odpornosti na tovrstne krize je trenutno le 3-odstotno financiran.

Ko je govora o krizi, s katero se danes sooča Somalija, se razmere pogosto primerjajo z grozljivimi podatki iz leta 2011, ko je zaradi lakote v tej državi umrlo 260.000 ljudi. Ljudje na terenu – od prehranskih strokovnjakov do pastirjev – pa zagotavljajo, da so razmere danes videti še slabše.

Leta 2011 je bilo po treh neuspešnih deževnih sezonah prizadetega za pol manj prebivalstva kot danes, razmere pa so se takrat že pričele izboljševati. Danes pa se soočamo s posledicami štirih neuspešnih deževnih sezon, mračno napovedjo glede pete sezone in enkrat več prizadetimi ljudmi kot leta 2011. Razmere so slabe in vse kaže, da se bodo še poslabšale.

Brez pomembnejših ukrepov in večjih naložb državi grozi smrt otrok v obsegu, kakršnega nismo videli že pol stoletja.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč podhranjenim otrokom v državah v razvoju, tudi v Somaliji. Pomagati je mogoče:

  • S SMS sporočilom s ključno besedo HRANA5 na 1919 (darujete 5 €)
  • Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41106, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana

Besedilo povzema besede Jamesa Elderja, tiskovnega predstavnika UNICEF-a v Ženevi.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0488965/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.