Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Priyanka Chopra Jonas v Keniji priča hudi podhranjenosti

Priyanka Chopra Jonas v Keniji priča hudi podhranjenosti

UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Priyanka Chopra Jonas med obiskom v Keniji.
UNICEF/UN0722082/Wahome

UNICEF-ova ambasadorka dobre volje Priyanka Chopra Jonas je ta teden odpotovala na sever Kenije, kjer je bila priča hudi podhranjenosti med otroki. Afriški rog se spopada z najhujšo sušo, ki so jo povzročile podnebne spremembe, zaradi česar je v regiji vsak dan vse več podhranjenih.

Priyanka Chopra Jonas je obiskala okrožje Turkana, kjer skoraj 1 od 3 otrok trpi za akutno podhranjenostjo. Gre za eno od 15 okrožij v Keniji, ki jih je zaradi podnebnih sprememb in posledic Covida-19 prizadela suša. Skoraj 900.000 otrok, mlajših od 5 let, v prizadetih okrožjih potrebuje zdravljenje zaradi hude akutne podhranjenosti, ki lahko vodi v smrt.

»Na Afriškem rogu otroci ta trenutek že umirajo zaradi hudega pomanjkanja hrane, milijoni pa so na robu lakote,« je povedala Priyanka Chopra Jonas. »Večina družin, ki sem jih spoznala, živi z manj kot enim dolarjem na dan in nekatere niso jedle že tri dni. Tako tukaj izgledajo podnebne spremembe. UNICEF-ova prizadevanja za reševanje življenj na terenu, vključno s terapevtsko hrano, lahko pomagajo zajeziti to krizo stradanja.«

V Keniji so umanjkale že štiri zaporedne deževne sezone. V tem času je 1,4 milijona otrok imelo omejen dostop do hrane, pitne vode, zdravstvenih storitev, izobraževanja in zaščite pred nasiljem in zanemarjanjem. Napovedi za peto deževno obdobje niso optimistične in razmere bi se lahko še poslabšale, kar pomeni povečanje števila družin in otrok, ki bodo odvisni od humanitarne pomoči.

UNICEF na Afriškem rogu povečuje prehransko pomoč, v zdravstvenih centrih razdeljuje terapevtsko hrano in mleko ter podpira vlade pri identifikaciji in zdravljenju podhranjenih otrok na najtežje dostopnih območjih.

»UNICEF si v sodelovanju z vladami in drugimi partnerji prizadeva čim prej zmanjšati število smrti med otroki,« je povedal Jean Lokenga, vršilec dolžnosti predstavnika UNICEF-a v Keniji. »Že tako težke razmere bi se lahko še poslabšale, še posebej, če težko pričakovana deževna sezona ne bo uspela ali če pomoč, kot je terapevtska hrana, zaradi pomanjkanja sredstev ne bo na voljo. Kenija in regija potrebujeta dodaten in dolgoročen odziv na to krizo.«

V pediatričnem stabilizacijskem centru, ki deluje v bolnišnici v Lodwarju, kjer se zdravijo otroci, ki so v najslabšem zdravstvenem stanju, se je Priyanka Chopra Jonas srečala z 2-letno Keezo, ki je bila sprejeta zaradi hude podhranjenosti. Keeza je zaradi oslabljenega imunskega sistema med zbolela tudi za malarijo in pljučnico. Zahvaljujoč zdravstvenim prostovoljcem, ki so slabo zdravstveno stanje deklice detektirali med terenskim delom, je le-tej sedaj omogočena pomoč.

»V Keniji številni otroci, kot je Keeza, niso deležni zdravljenja, ki ga potrebujejo, zaradi česar so še bolj ranljivi. Otroci, katerih imunski sistem je že oslabljen zaradi podhranjenosti, se ne morejo boriti proti boleznim, kar pomeni, da je enako verjetno, da bodo umrli zaradi bolezni kot zaradi lakote. To je mogoče preprečiti. A če ne ukrepamo zdaj, bo še več milijonov otrok potisnjenih na rob smrti,« je povedala Priyanka Chopra Jonas.

Med obiskom se je ambasadorka srečala tudi s prebivalci iz vasi Sopel v osrednji Turkani. Nekateri prebivalci so se zaradi suše odločili, da v iskanju vode in pašnika za živali zapustijo svoj dom. V vasi so sedaj zgradili vodno vrtino na solarno energijo, kar omogoča zanesljiv in varen dostop do vode za celo vas, vključno z zdravstveno ambulanto in osnovno šolo.

UNICEF po vsem Afriškem rogu družinam, ki jih je prizadela suša, zagotavlja komplete za vodo, sanitarije in higieno, kar omogoča čiščenje vode za domačo uporabo, ter sanacijo in nadgradnjo nefunkcionalnih vodnih vrtin na strateških lokacijah, vključno z vasmi, šolami in zdravstvenimi ustanovami. Ranljive družine prejemajo tudi finančno pomoč, kot podporo pri zdravstvenih stroških, za zaščito otrok pred otroškimi porokami in za pomoč pri nadaljevanju s šolanjem.

»Srečala sem mamo, ki me je navdahnila s svojo zgodbo o vztrajanju. Povedala mi je, da v svoji vasi je ostala zaradi vira čiste pitne vode. Njena 13-letna hči lahko zdaj hodi v šolo, njen najmlajši otrok pa lahko v lokalni ambulanti opravi zdravljenje zaradi podhranjenosti in cepljenje,« je povedala Priyanka Chopra Jonas.

UNICEF poziva vlade, zasebni sektor in posameznike k nujni finančni podpori pri odzivu na sušo na Afriškem rogu. Ker se razmere še naprej slabšajo, je treba storiti več za razširitev in kontinuiteto pomoči, hkrati pa vlagati v dolgoročnejšo odpornost družin, ki se soočajo s ponavljajočimi se izrednimi razmerami zaradi podnebnih sprememb.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč podhranjenim otrokom v državah v razvoju, tudi v Keniji. Pomagati je mogoče:

  • S SMS sporočilom s ključno besedo HRANA5 na 1919 (darujete 5 €)
  • Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41106, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0488965/
Za vsakega otroka hrana
Pomagajte nahraniti otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.