Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Uvajanje otroka v vrtec

Uvajanje otroka v vrtec

Oče in sin na poti do vrtca.
UNICEF/UN066585/Ohanesian

Za zgodnji razvoj otrok je vstop v vrtec izjemnega pomena, čeprav gre lahko za precej stresno obdobje tako za vas, kot tudi za vašega malčka.

 

 

8 igrivih načinov za lažji prehod in uvajanje otroka v vrtec

Ko se prične uvajanje otroka v vrtec, je to velik mejnik za celotno družino. Naenkrat boste kar nekaj časa  v dnevu preživeli ločeno, kar je zelo velika sprememba. Vendar je začetek formalnega učenja lahko tudi vznemirljiv. 

Predstavljamo vam osem nasvetov, ki bodo olajšali uvajanje otroka v vrtec.

1. Skupinski obisk vrtca

Če le lahko, obiščite vrtec že pred otrokovim prvim uradnim dnem. Skupaj se igrajte na igrišču in raziščite učilnice oziroma igralnice. Tako bodo prostori vrtca, ko bo nastopil prvi dan, zanj že poznan kraj.

2. Spoznajte nove prijatelje

Če je mogoče, se dogovorite za druženje z ostalimi malčki iz razreda oziroma skupine, ki jo bo vaš otrok obiskoval. To jim bo omogočilo, da se spoznajo že pred začetkom, strah pred neznanim bo manjši ter uvajanje otroka v vrtec lažje. 

3. Doma se skupaj igrajte, da obiskujete vrtec

Z navidezno igro pomagajte otroku, da se privadi na idejo o vrtcu. Izmenično se igrajte različne aktivnosti, kot so ure pravljic, petje pesmi in čas spanja. Vloge lahko tudi zamenjate in pustite, da je vaš otrok učitelj. To mu bo pomagalo, da si bo šolo predstavljal kot zabaven kraj. Zmanjšala se bo tudi njegova zaskrbljenost in tesnobnost, ki lahko nastopi v prvih dneh, ko se prične uvajanje otroka v vrtec.

4. Učenje spretnosti spremenite v igro

Vadite zapenjanje gumbov in zadrge, obešanje nahrbtnika in plašča ali jakne na kljuko. Obuvanje čevljev lahko spremenite v igro – tekmujte, kdo se bo prvi obul!

Za razvoj otrok je skupinska igra v vrtcu zelo pomembna, saj z njo pridobivajo mnoga znanja in spretnosti.

5. Delite svoje izkušnje

Pripovedujte svojemu malčku zgodbe o tem, kako ste šli prvič v vrtec in v šolo, kako ste se ob tem počutili in kakšni so vaši posebni spomini. Če lahko, poiščite predšolske fotografije sebe ali drugih zaupanja vrednih odraslih, ki jih vaš otrok pozna in se o njih skupaj pogovarjajte. To lahko ima na uvajanje otroka v vrtec velik vpliv.

6. Ustvarite novo rutino

Uvajanje otroka v vrtec se lahko prične že pred dejanskim pričetkom obiskovanja vrtca. Nekaj tednov pred dejanskim začetkom šole začnite vaditi nov čas spanja in vstajanja, ki ga bo vaš otrok potreboval v vrtcu – izberite čas spanja, ki bo zagotovil dober nočni počitek in čas vstajanja, ki bo dovolj zgoden, da zjutraj nobenemu od vas ne bo treba hiteti. Tako boste imeli vsi čas, da se prilagodite. Če lahko, začnite novo tradicijo skupnega izbiranja oblačil večer pred začetkom vrtca in skupnega zajtrkovanja zjutraj.

7. Prisluhnite otroku

Malčka povprašajte o njegovih občutkih ob odhodu v vrtec in mu zagotovite, da je povsem normalno, da je vznemirjen, zaskrbljen ali občuti kakšna druga čustva. Začetek nečesa novega, kar uvajanje otroka v vrtec vsekakor je, se lahko zdi strašljiv, vendar je lahko tudi zelo zabaven! Otroku zagotovite, da ga boste ob koncu dneva prišli iskat in se z njim pogovorite o tem, kako bodo videti te rutine.

8. Pripravite načrt za slovo

Poslavljanje je lahko težko tako za vas, kot tudi za vašega otroka. Ko pride ta čas, poskusite doseči, da bo vaše slovo hitro in pozitivno. Otroku zagotovite, da se bosta kmalu spet videla. Lahko celo oblikujete posebno rutino, ki bo pomagala potolažiti vašega otroka; skupaj zapojeta pesmico, se objameta ali naredita poseben stisk rok. To lahko proces in uvajanje otroka v vrtec bistveno olajša. 

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.