Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Skoraj 3.000 podhranjenih otrok je v nevarnosti, da »umrejo pred očmi svojih družin«

Skoraj 3.000 podhranjenih otrok je v nevarnosti, da »umrejo pred očmi svojih družin«

Otroci med selitvijo iz Rafe, kjer so se zaostrili spopadi. Številni otroci so se od oktobra lani bili primorani preseliti že večkrat.
© UNICEF/UNI571263/El Baba

Otroci med selitvijo iz Rafe, kjer so se zaostrili spopadi. Številni otroci so se od oktobra lani bili primorani preseliti že večkrat.

Skoraj 3.000 otrok v južnem delu Gaze je prikrajšanih za zdravljenje podhranjenosti, zaradi česar jim grozi smrt. Nasilje in razseljevanje še naprej otežujeta dostop do zdravstvenih storitev za obupane družine.

Na podlagi poročil UNICEF-ovih partnerjev na področju prehrane, gre za približno tri četrtine od 3.800 otrok, ki so pred ofenzivo v Rafi prejemali življenjsko pomembno oskrbo za zdravljenje zmerne in hude akutne podhranjenosti.

Zaskrbljujoče je tudi tveganje, da bi se lahko podhranjenost še razširila in ogrozila še več ranljivih otrok. Medtem ko se je dobava pomoči v hrani na severu Gaze nekoliko izboljšala, pa se je dostop do humanitarne pomoči na jugu močno poslabšal. Prvi rezultati nedavnih pregledov za ugotavljanje podhranjenosti v osrednjem in južnem delu Gaze kažejo, da se je število primerov zmerne in hude podhranjenosti otrok začelo povečevati z drugim tednom v mesecu maju, ko sta bila zaradi stopnjevanja ofenzive v Rafi močno omejena dostava in s tem dostop do humanitarne pomoči.

»Iz Gaze še naprej prihajajo grozljive slike otrok, ki umirajo pred očmi svojih družin zaradi stalnega pomanjkanja hrane in uničevanja zdravstvenih storitev,« je povedala Adele Khodr, UNICEF-ova regionalna direktorica za Bližnji vzhod in Severno Afriko.  »Če ne bo mogoče hitro ponovno vzpostaviti zdravljenja za teh 3.000 otrok, bodo le-ti v veliki in neposredni nevarnosti, da močno zbolijo in da se pri njih pojavijo življenjsko ogrožajoče zdravstvene komplikacije ter da se pridružijo vse večjemu seznamu dečkov in deklic, ki so umrli zaradi tega brezčutnega pomanjkanja, ki ga je povzročil človek.«

Naraščanje števila primerov podhranjenosti gre z roko v roki s propadanjem služb za zdravljenje podhranjenosti. Danes na območju Gaze delujeta le dva od treh stabilizacijskih centrov, v katerih se zdravijo hudo podhranjeni otroci. Načrti za odprtje novih centrov so odloženi zaradi nenehnih vojaških operacij na celotnem območju Gaze.

Zdravljenje otroka, ki trpi za akutno podhranjenostjo, običajno zahteva od šest do osem tednov neprekinjene oskrbe ter posebno terapevtsko hrano, neoporečno vodo in drugo zdravstveno pomoč.

Podhranjeni otroci so zaradi omejenega dostopa do čiste pitne vode, nekontroliranih izlivov odpadnih voda, poškodb na infrastrukturi in pomanjkanja higienskih pripomočkov izpostavljeni večjemu tveganju za okužbe in druge zdravstvene težave. Količine pridobljene pitne vode na območju Gaze so zdaj manjše od četrtine količin, pridobljenih pred oktobrom lani.

»Naša opozorila o naraščajočem številu smrti otrok zaradi kombinacije podhranjenosti, dehidracije in bolezni, ki bi jih sicer bilo mogoče preprečiti, bi morala spodbuditi takojšnje ukrepanje za reševanje otroških življenj, vendar se to opustošenje nadaljuje,« je povedala Adele Khodr. »Zaradi uničenih bolnišnic, prekinjenega zdravljenja in pomanjkanja zalog se obeta še več trpljenja in smrti otrok.«

Od oktobra 2023 je UNICEF več deset tisoč ženskam in otrokom zagotovil dostop do storitev za preprečevanje in zdravljenje podhranjenosti, vključno s predpripravljeno terapevtsko hrano, mlečnimi formulami za dojenčke in visokoenergijskimi piškoti ter dodatki z mikrohranili za nosečnice, ki vsebujejo železo in druga bistvena hranila in so ključna za zdrav razvoj ploda in dobro počutje nosečnice.

»UNICEF ima pripravljenih več zalog hrane, ki bodo Gazo dosegle le, če bo omogočen dostop,« je povedala Adele Khodr. »Agencije Združenih narodov želijo zagotovila za varen in neprekinjen potek humanitarnih operacij za pomoč otrokom in družinam. Potrebujemo boljše pogoje za delovanje na terenu, več varnosti in manj omejitev. Predvsem pa otroci najbolj potrebujejo mir.«

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.