Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom se je v Moldaviji srečal z otroki begunci iz Ukrajine

UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom se je v Moldaviji srečal z otroki begunci iz Ukrajine

UNICEF/UN0613915/Tremeau

V samo enem mesecu je med begunci iz Ukrajine že več kot 1,8 milijona otrok

En mesec po začetku vojne v Ukrajini je UNICEF-ov ambasador dobre volje Orlando Bloom obiskal Moldavijo, da bi se srečal z otroki in družinami, ki bežijo iz Ukrajine.

Med dvodnevnim obiskom je Orlando Bloom v Palanci na jugozahodu Moldavije obiskal Modro točko – varen prostor za otroke in družine na begu, katerega delovanje omogoča UNICEF.

»Spoznal sem mamo, ki je s tremi majhnimi otroki prispela na mejni prehod. Povedala mi je, da so sinoči pobegnili iz Ukrajine, potem ko je bila bombardirana sosedova hiša. Bili so preveč prestrašeni, da bi ostali,« je povedal Orlando Bloom. »Srce parajoče je bilo videti to družino in toliko drugih, ki po dolgi poti zapuščajo državo z le nekaj osebnimi stvarmi in ne vedo, kje se bo njihova pot končala.«

UNICEF in UNHCR sta v partnerstvu z vladami in organizacijami civilne družbe na ključnih begunskih poteh v Moldaviji vzpostavila tri Modre točke. Ti varni prostori na enem mestu zagotavljajo informacije potujočim družinam, pomagajo pri prepoznavanju otrok brez spremstva in otrok, ločenih od družin, jim zagotavljajo zaščito pred izkoriščanjem ter so središče za nudenje osnovnih storitev.

Od začetka vojne 24. februarja je iz Ukrajine pobegnilo že več kot 1,8 milijona otrok, od tega več deset tisoč v Moldavijo. Številni begunci nadaljujejo pot v druge države, medtem ko jih je skoraj 100.000 – od tega polovica otrok – ostalo v Moldaviji pri družinah gostiteljicah, prostovoljcih ali v begunskih centrih, ki jih vodi vlada.

»Otroci na begu so vsak dan bolj ogroženi. Tisti, ki potujejo sami, so še posebej izpostavljeni trgovini z ljudmi in izkoriščanju med dolgo in naporno potjo,« je povedala predstavnica UNICEF-a v Moldaviji Maha Damaj. »UNICEF v Moldaviji deluje 24 ur na dan, da bi otrokom in družinam zagotovil psihosocialno podporo in zaščitne storitve, ko prečkajo mejo v iskanju varnosti.«

Med potovanjem se je Bloom srečal tudi z otroki in družinami v begunskem centru Moldexpo v Kišinjevu, enem od več kot 100 centrov v Moldaviji, kjer lahko begunci spijo, dostopajo do zdravstvenih in pravnih informacij ter toplih obrokov, preden nadaljujejo pot.

V begunskem centru se je Bloom srečal s petčlansko družino, ki je v začetku tega tedna pobegnila iz Ukrajine. S seboj so prinesli le oblačila, ki jih imajo na sebi, in majhno količino denarja. Po prihodu v Moldavijo in petih nočeh v Moldexpu se je lokalna družina ponudila, da jih gosti, dokler ne izpolnijo pogojev za nadaljevanje poti.

»Številne družine in otroci, s katerimi sem govoril, niso zapustili le svojih domov, ampak tudi šolo, prijatelje, družinske člane in skoraj vse, kar imajo. Kot oče si ne morem predstavljati, kako pretreseni in zmedeni so v tem trenutku,« je dodal Bloom, ki je leta 2016 z UNICEF-om obiskal tudi vzhodno Ukrajino. »Modre točke, ki jih je UNICEF pomagal postaviti na ukrajinskih mejah, so ključna prva postaja za obupane matere, ki iščejo vsaj malo oddiha in varen prostor za igro otrok.«

UNICEF je nedavno opozoril na povečano tveganje trgovine z ljudmi in izkoriščanja, ko milijoni otrok bežijo pred vojno, nešteto drugih pa je zaradi nasilja v Ukrajini notranje razseljenih. UNICEF in partnerji povečujejo število Modrih točk v državah gostiteljicah beguncev, vključno z Moldavijo, Poljsko, Romunijo in Slovaško, ter pozivajo vlade v regiji, naj sprejmejo ukrepe za zaščito otrok. To vključuje okrepitev postopkov za zagotavljanje zaščite otrok na mejnih prehodih.

Otrokom in družinam iz Ukrajine lahko pomagate:

  • preko spletne strani
  • pošljite SMS s ključno besedo UNICEF10 na 1919 in darujte 10 € ali UNICEF5 in darujte 5 € za pomoč otrokom
  • z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41103, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.