Ukrajinski deček, ki je izgubil kitaro, ima sporočilo za svojo učiteljico glasbe

Ukrajinski deček, ki je izgubil kitaro, ima sporočilo za svojo učiteljico glasbe

UNICEF 2022
Ko je Vitia z družino pobegnil iz vzhodne Ukrajine, je izgubil vse, vključno s svojo ljubljeno kitaro.

11-letni Vitia nima več prostora, ki bi mu lahko rekel dom. Vse njegove stvari – igrače, šolske knjige in kolo – so bile uničene, ko je njegovo hišo v Volnovakhi na vzhodu Ukrajine zajel požar. Kar deček najbolj pogreša, pa je njegov inštrument.

»Najbolj obžalujem, da je zgorela moja kitara,« žalostno pravi Vitia.

Preden se je nasilje v Ukrajini okrepilo, je Vitia oboževal pouk glasbe. Imel je učiteljico, ki ga je naučila igrati kitaro, in čas, da je v miru vadil. Potem se mu je podrl svet.

Ko so okrog njih padale granate, so Vitia in njegova družina več dni preživeli brez hrane, ogrevanja ali kakršnega koli načina komunikacije z zunanjim svetom. Noči so preživljali v kleti svoje hiše, okna so prekrili z vzmetnicami.

»Tiste dni sem preživela le zahvaljujoč sinovi podpori,« pravi Olena, mama Vitije. »Ležala sva v temi, on pa me je objel in rekel: »Mami, vse bo v redu.«

Sčasoma se je družina odločila pobegniti. S težavo so zagnali svoj stari avto in se ob zvokih raket odpeljali iz svojega mesta.

»Tla pod nami so se tresla,« se spominja Vitia. »Bilo je strašljivo.«

Zdaj so Vitia in njegovi starši našli začasno zatočišče v cerkvi v zahodnem mestu Vinica. Vitia pa je našel še nekaj drugega – novo kitaro.

Pred kratkim je prosil mamo, naj posname video, v katerem igra kitaro za svojo učiteljico.

»Zelo pogreša svojo učiteljico glasbe,« razlaga Olena. »Tudi ona je postala begunka. Da bi jo razveselil, se je odločil, da bo igral zanjo.«

V zadnjih treh tednih je iz Ukrajine pobegnilo več kot 1,5 milijona otrok. To je skoraj vsako sekundo en otrok.

Da bi odgovoril na nujne potrebe otrok in družin iz Ukrajine, je UNICEF skupaj s partnerji ustanovil Modre točke v mejnih državah, kot je Poljska. Ustanovljene so z namenom, da bi zlasti otroke in ženske zaščitili pred izkoriščanjem in trgovino z ljudmi ter zagotovili ključno podporo in storitve tistim, ki bežijo pred vojno.

UNICEF je od 17. marca letos odposlal 85 tovornjakov s skupaj 858 tonami nujne pomoči za otroke in družine v Ukrajini in mejnih državah. Od tega je bilo 78 tovornjakov z več kot 780 tonami zalog odposlanih v Ukrajino, preostalih sedem pa v mejne države – na Poljsko ter v Romunijo in Moldavijo. Med nujno opremo so odeje in zimska oblačila za otroke, zdravstveni pripomočki, higienske potrebščine, potrebščine za izobraževanje in rekreacijo za otroke in mladostnike ter materiali in pripomočki za vzpostavitev Modrih točk.

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0300694
Za vsakega otroka cepljenje
Pomagajte zagotoviti cepiva proti nalezljivim boleznim
Preberi več

Zgodbe otrok

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.