Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
UNICEF in Gavi pozdravljata odobritev novega cepiva proti koleri

UNICEF in Gavi pozdravljata odobritev novega cepiva proti koleri

Otroku s kolero zdravstveni delavec daje injekcijo.
© UNICEF/UNI554645/Hill

Otrok, obolel za kolero, med zdravljenjem v enem od zdravstvenih centrov v Mogadišu v Somaliji. Od januarja do marca 2024 je bilo v Somaliji potrjenih 5.847 primerov kolere in zabeleženih 65 smrtnih primerov, pri čemer je v dveh tretjinah smrtnih primerov šlo za otroke. Kljub temu, da je kolero mogoče preprečiti in zlahka zdraviti, otroci še vedno trpijo zaradi bolezni, ki je lahko tudi smrtonosna.

UNICEF in Gavi, združenje za cepiva, pozdravljata vest, da je Svetovna zdravstvena organizacija odobrila novo peroralno cepivo proti koleri, Euvichol-S, kar pomeni, da je le-to odslej na voljo državam po vsem svetu. Odobritev bo pomagala proizvajati večje količine cepiva, hitreje in po nižjih cenah. To je ključni korak, če želimo zajeziti naraščanje števila obolelih za kolero.

Po letu 2021 je število obolelih za kolero po vsem svetu močno naraslo, stopnja smrtnosti pa je bila visoka. Na voljo je sicer preprosto, učinkovito in cenovno dostopno zdravljenje, do katerega pa žal nimajo vsi dostopa. Odobritev novega cepiva bo pripomogla k povečanju skupne ponudbe peroralnih cepiv proti koleri. Letos naj bi bilo na svetovni ravni na voljo približno 50 milijonov odmerkov, medtem ko jih je bilo lani na voljo le 38 milijonov.

»Kljub temu, da je kolero mogoče preprečiti in zlahka zdraviti, otroci še vedno trpijo zaradi bolezni, ki je lahko tudi smrtonosna. UNICEF je že zagotovil dostop do vseh razpoložljivih odmerkov pravkar odobrenega cepiva in jih bo državam dostavil z največjo možno hitrostjo,« je dejala Leila Pakkala, direktorica UNICEF-ove službe za oskrbo in logistiko. »Odobritev pomeni, da lahko UNICEF za več kot 25 odstotkov poveča nabavo in dobavo cepiv proti koleri ter tako še bolj učinkovito omeji izbruhe smrtonosne kolere.« UNICEF, Gavi in partnerji so pred kratkim napovedali doslej največjo globalno akcijo za podporo pri nadzoru okužb s kolero in odzivanju nanje, s pomočjo hitrih diagnostičnih testov.

Kljub temu, da se je svetovna ponudba peroralnih cepiv proti koleri med letoma 2013 in 2023 povečala za osemnajstkrat, se je zaradi vztrajnega naraščanja števila obolelih v prizadetih državah močno povečalo tudi povpraševanje po cepivih.

EuBiologics, proizvajalec omenjenega cepiva, je trenutno edini dobavitelj pri zalogah peroralnih cepiv proti koleri na globalni ravni, pričakuje pa se, da bodo v prihodnjih letih na voljo tudi izdelki drugih proizvajalcev. Pri Euvichol-S gre za pomembno inovacijo izdelka. Novo cepivo je poenostavljena formulacija obstoječega cepiva Euvichol-Plus, z manjšim številom sestavin in enako učinkovitostjo proti ključnim serološkim skupinam kolere, ob zmanjšanih proizvodnih stroških in kompleksnosti, kar omogoča hitrejšo proizvodnjo večjih količin cepiva.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.