Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Cepljenje je v zadnjih 50 letih rešilo vsaj 154 milijonov življenj

Cepljenje je v zadnjih 50 letih rešilo vsaj 154 milijonov življenj

Majhen otrok prejme oralno cepivo.
© UNICEF/UNI504014/El Baba

Ob svetovnem tednu cepljenja, ki ga obeležujemo med 24. in 30. aprilom, so UNICEF, Svetovna zdravstvena organizacija, Gavi in Fundacija Billa in Melinde Gates lansirali novo kampanjo za večjo dostopnost cepljenja po vsem svetu.

Pomembna prelomna študija, objavljena v reviji The Lancet, razkriva, da so prizadevanja za cepljenje v zadnjih 50 letih na globalni ravni rešila vsaj 154 milijonov življenj. To je enakovredno šestim življenjem vsako minuto vsakega leta. Velika večina oz. kar 101 milijon tistih, ki jim je cepljenje rešilo življenje, je bilo dojenčkov. V Sloveniji pa je priljubljeni projekt UNICEF-ove Punčke iz cunj v zadnjih 20 letih obstoja omogočil cepljenje proti otroškim nalezljivim boleznim že več kot 22.000 otrokom v državah v razvoju.

Študija, ki jo je vodila Svetovna zdravstvena organizacija – SZO, je pokazala, da cepljenje med vsemi zdravstvenimi ukrepi najbolj prispeva k temu, da dojenčki ne le dočakajo svoj prvi rojstni dan, ampak so tudi v odrasli dobi bolj zdravi.

Med cepivi, vključenimi v študijo, je imelo cepljenje proti ošpicam največji vpliv na zmanjšanje umrljivosti dojenčkov, saj je predstavljalo 60 % življenj, ki so bila rešena zaradi cepljenja. To cepivo bo verjetno tudi v prihodnje največ prispevalo k preprečevanju smrti.

V zadnjih 50 letih je cepljenje proti 14 boleznim (davica, hemofilus influence B, hepatitis B, japonski encefalitis, ošpice, meningitis A, oslovski kašelj, otroška paraliza, rotavirus, rdečke, tetanus, tuberkuloza, rumena mrzlica in invazivne pnevmokokne bolezni – torej meningitis, sepsa, invazivna pljučnica) prispevalo k zmanjšanju števila smrtnih primerov med dojenčki za 40 % na svetovni ravni in za več kot 50 % v afriški regiji.

»Cepiva so eden od tistih izumov, ki lahko najmočneje vplivajo na naša življenja, saj je zaradi njih mogoče preprečiti bolezni, ki so nas pred tem navdajale s strahom,« je povedal dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO. »Zahvaljujoč cepivom so bile izkoreninjene norice. Otroška paraliza je tik pred tem, da jo izkoreninimo. Z razvojem cepiv proti boleznim, kot sta malarija in rak materničnega vratu, pa premikamo meje. Z nadaljnjimi raziskavami, naložbami in sodelovanjem lahko danes in v naslednjih 50 letih rešimo še več milijonov življenj.«

Študija je pokazala, da je vsako življenje, rešeno s cepljenjem, v povprečju prineslo 66 let polnega zdravja, kar v petih desetletjih nanese skupaj 10,2 milijarde let polnega zdravja. Zaradi cepljenja proti otroški paralizi danes hodi več kot 20 milijonov ljudi, ki bi bili sicer paralizirani, svet pa je tik pred tem, da enkrat za vselej izkorenini to bolezen.

Ti dosežki na področju preživetja otrok poudarjajo pomen zaščite napredka cepljenja v vseh državah sveta in pospešitve prizadevanj, da s cepljenjem dosežemo tudi 67 milijonov otrok, ki so v letih pandemije Covida-19 zamudili eno ali več cepljenj. 

Velikanska prizadevanja za izboljšanje dostopa do cepljenja v petih desetletjih

Omenjena študija je najobsežnejša analiza globalnega in regionalnega vpliva Razširjenega programa cepljenja (Expanded Programme on Immunization – EPI), ki ga je pred 50 leti, leta 1974, ustanovila Svetovna zdravstvena skupščina. Danes se ta program sicer imenuje Temeljni program cepljenja (Essential Programme on Immunization).

Prvotni cilj programa EPI je bil cepljenje vseh otrok proti davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tetanusu, tuberkulozi in ošpicam – edini človeški bolezni, ki je bila kadar koli izkoreninjena.

Danes pa program vključuje univerzalna priporočila za cepljenje proti 13 boleznim in priporočila, prilagojena specifičnim okoliščinam, za 17 drugih bolezni, s čimer se je doseg cepljenja razširil z otrok na mladostnike in odrasle.

Študija poudarja, da je imelo ob začetku izvajanja programa EPI manj kot 5 % dojenčkov na svetu dostop do rednega cepljenja. Danes je 84 % dojenčkov zaščitenih s tremi odmerki cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju, kar je svetovni kazalnik za pokritost s cepljenjem.

Skoraj 94 milijonov od približno 154 milijonov življenj, ki so bila rešena od leta 1974, je bilo posledica zaščite s cepivi proti ošpicam. Kljub temu je bilo na globalni ravni leta 2022 še vedno 33 milijonov otrok, ki niso prejeli odmerka cepiva proti ošpicam: skoraj 22 milijonov jih ni prejelo prvega odmerka, dodatnih 11 milijonov pa drugega.

Za zaščito skupnosti pred izbruhi te nalezljive bolezni je potrebna 95-odstotna ali večja pokritost z dvema odmerkoma cepiva, ki vsebuje cepivo proti ošpicam. Trenutno je globalna stopnja pokritosti s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam 83-odstotna, z drugim odmerkom pa 74-odstotna, kar prispeva k zelo velikemu številu izbruhov ošpic po vsem svetu.

Da bi povečal pokritost s cepljenjem, UNICEF kot eden največjih kupcev cepiv na svetu vsako leto v imenu držav in partnerjev nabavi več kot 2 milijardi odmerkov cepiva, ki so namenjeni skoraj polovici otrok na svetu. Prav tako si prizadeva za distribucijo cepiv »do zadnjega kilometra«, s čimer zagotavlja, da imajo dostop do storitev cepljenja tudi oddaljene in slabo oskrbovane skupnosti.

»Zahvaljujoč cepljenju zdaj več otrok preživi in živi po svojem 5. rojstnem dnevu kot kadar koli prej v zgodovini,« je povedala Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a. »Ta ogromen dosežek je zasluga skupnih prizadevanj vlad, partnerjev, znanstvenikov, zdravstvenih delavcev, civilne družbe, prostovoljcev in staršev samih, ki si vsi prizadevajo za zaščito otrok pred smrtonosnimi boleznimi. Graditi moramo na tem zagonu in zagotoviti, da ima vsak otrok – ne glede na to, kje se nahaja – dostop do cepljenja, ki rešuje življenja.«

Leta 2000 je bilo ustanovljeno združenje za cepiva Gavi, katerega glavni ustanovni člani so UNICEF, SZO in Fundacija Billa in Melinde Gates. Cilj združenja je povečati učinek programa EPI, pomagati najrevnejšim državam sveta povečati obseg cepljenja, izkoristiti nova, življenjsko pomembna cepiva in razširiti obseg zaščite pred boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem. Ta okrepljena prizadevanja so v najbolj ranljivih delih sveta pomagala rešiti še več življenj in dodatno spodbujala pravičnost cepljenja. Gavi je tako pomagal zaščititi celo generacijo otrok in danes zagotavlja cepiva proti 20 nalezljivim boleznim, vključno s cepivom proti HPV, ošpicam, koleri, rumeni mrzlici, eboli in meningitisu.

»Združenje Gavi je bilo ustanovljeno, da bi nadgradilo partnerstvo in napredek, ki ga je omogočil program EPI, ter se še bolj osredotočilo na zaščito najranljivejših po svetu,« je povedala dr. Sania Nishtar, izvršna direktorica Gavija. »V nekaj več kot dveh desetletjih smo dosegli neverjeten napredek – zaščitili smo več kot milijardo otrok, pomagali prepoloviti umrljivost otrok v teh državah in zagotovili več milijard gospodarskih koristi. Cepiva so resnično najboljša naložba, s katero lahko zagotovimo, da ima vsakdo, ne glede na to, kje se rodi, enako pravico do zdrave prihodnosti. Zagotoviti moramo, da se ta prizadevanja v celoti financirajo, da se zaščiti dosežen napredek in da se državam pomaga pri reševanju izzivov njihovih programov cepljenja.«

Programi cepljenja so postali temelj primarnih zdravstvenih storitev v skupnostih in državah, saj imajo velik doseg in široko pokritost. Omogočajo ne le cepljenje, temveč tudi drugo oskrbo, ki rešuje življenja, vključno s prehransko podporo, preprečevanjem tetanusa pri materah, pregledi bolezni in razdeljevanjem posteljnih mrež za zaščito družin pred boleznimi, kot je malarija.

Ker omenjena študija zajema le vpliv cepljenja proti 14 boleznim na zdravje, je število rešenih življenj zaradi cepljenja konservativna ocena in ne predstavlja celotnega vpliva cepiv na reševanje življenj. Danes sicer obstajajo cepiva za zaščito pred več kot 30 življenjsko nevarnimi boleznimi. Nadalje so k zmanjšanju umrljivosti v zadnjih 50 letih prispevali tudi družbeni, gospodarski ali izobraževalni učinki na zdravje in blaginjo.

Čeprav cepivo proti HPV, ki ščiti pred rakom materničnega vratu pri odraslih, ni bilo vključeno v študijo, se pričakuje, da bo v prihodnosti preprečilo veliko število smrti, saj si države prizadevajo za povečanje ciljev cepljenja, da bi do leta 2030 povsem odpravile raka materničnega vratu. Nova uvedena cepiva, kot so cepiva proti malariji, Covidu-19, respiratornemu sincicijskemu virusu (RSV) in meningitisu ter cepiva proti koleri in eboli, ki se uporabljajo med izbruhi bolezni, bodo v naslednjih 50 letih rešila še dodatna življenja.

UNICEF-ove punčke iz cunj v 20 letih rešile več kot 22.000 življenj

Unikatne ročno izdelane UNICEF-ove punčke iz cunj, ki jih šivajo prostovoljke, otroci v vrtcih in šolah ter drugi podporniki iz vse Slovenije, predstavljajo otroke v državah v razvoju, ki potrebujejo pomoč. S projektom, ki sicer izvira iz Italije in poteka v več državah, UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok proti osmim nalezljivim otroškim boleznim v državah v razvoju (davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi, tetanus, hepatitisu B in hemofilusu influence B). Stroški cepljenja enega otroka v povprečju znašajo 30 evrov, kar je tudi višina donacije, ki jo podarijo tisti, pri katerih punčke najdejo nov dom.

Punčke si je mogoče izbrati na www.punckeizcunj.si ali na kateri od razstav po Sloveniji. Do 31. maja so punčke v podobi knjižnih junakov, ki so jih izdelale prostovoljke iz Univerze za tretje življenjsko obdobje – Skupina UNI3 Murska Sobota, na voljo v knjigarni Konzorcij Mladinske knjige v Ljubljani. Od 15. maja do 30. junija pa bodo punčke iz cunj, med njimi tudi takšne v podobi solinarjev, razstavljene v Krajinskem parku Sečoveljske soline, v Casermi na Leri.

S Punčkami iz cunj so samo v Sloveniji v zadnjih 20 letih, odkar pri nas deluje projekt, omogočili cepljenje že več kot 22.000 otrokom v državah v razvoju. UNICEF Slovenija sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju sicer zbira tudi s programom mesečnega darovanja Starši otrok sveta in s pomočjo drugih kampanj.

Skupna kampanja »Humanly possible«

Dokazano je, da je s cepljenjem mogoče rešiti več življenj – če pri tem sodelujejo zainteresirane strani, vključno z voditelji držav, regionalnimi in svetovnimi zdravstvenimi agencijami, znanstveniki, dobrodelnimi organizacijami, agencijami za pomoč, podjetji in skupnostmi.

UNICEF, SZO, Gavi in Fundacija Billa in Melinde Gates so danes predstavili skupno kampanjo »Humanly possible«, s katero obeležujejo svetovni teden cepljenja, ki poteka od 24. do 30. aprila. Globalna komunikacijska kampanja poziva svetovne voditelje, k zagovorništvu, podpori in financiranju cepiv in programov cepljenja, s tem ponovno potrdijo svojo zavezanost javnemu zdravju in hkrati obeležijo enega največjih dosežkov človeštva. V naslednjih 50 letih bo s pomočjo programa EPI potrebno ne le doseči otroke s cepivi, temveč tudi zaščititi stare starše pred gripo, matere pred tetanusom, mladostnike pred HPV ter vse ljudi pred tuberkulozo in številnimi drugimi nalezljivimi boleznimi.

»Navdihujoče je videti, kaj vse so cepiva omogočila v zadnjih petdesetih letih, s pomočjo neutrudnih prizadevanj vlad, globalnih partnerjev in zdravstvenih delavcev, da bi postala dostopnejša večjemu številu ljudi,« je povedal dr. Chris Elias, predsednik za globalni razvoj pri Fundaciji Billa in Melinde Gates. »Ne smemo dovoliti, da bi se ta neverjetni napredek ustavil. Z nadaljnjim vlaganjem v cepljenje lahko zagotovimo, da bo vsak otrok – in vsak drug posameznik – imel možnosti za zdravo in produktivno življenje.«

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.