Svet smrdi, če ne upošteva mladih!

Svet smrdi, če ne upošteva mladih!

JA pred jumbo plakatom
UNICEF

Danes je svetovni dan otrok.

Svetovni dan otrok poteka pod sloganom “Svet smrdi, če ne upošteva mladih!” in v ospredje postavlja participacijo otrok in mladih. V Sloveniji je odslej na voljo nujno potrebna in težko pričakovana UNICEF-ova platforma U-Report, ki omogoča, da je glas otrok in mladih slišan. Otroci in mladi lahko tako izrazijo svoje mnenje o pomembnih temah, rezultati anket pa so močna spodbuda, da jih odločevalci upoštevajo. V tej luči bo danes otrok prevzel vodenje ministrstva za digitalno preobrazbo, ki je ključno za krepitev digitalne participacije mladih.

UNICEF-ovo brezplačno anonimno platformo uporablja že več kot 33 milijonov U-Reporterjev v 99 državah sveta. Otroci in mladi lahko preko priljubljenih aplikacij za klepet (Viber, WhatsApp, Instagram in Facebook Messenger,) povedo svoje mnenje o temah, ki se jim zdijo pomembne. U-Reporterji na enostaven način postanejo preko spletne strani www.svetsmrdi.si.

V skladu s Konvencijo o otrokovih pravicah imajo vsi otroci in mladi pravico svobodno izražati svoje mnenje o temah, ki jih zadevajo, odrasli pa so jim dolžni prisluhniti in delovati v korist otrok. Žal pa imajo otroci in mladi v Sloveniji občutek, da njihov glas ni slišan. 30 % mladih v Sloveniji meni, da jih odrasli pri sprejemanju pomembnih odločitev v lokalnih skupnostih niti ne slišijo niti ne upoštevajo (UNICEF, Eurochild, 2018). Še posebej so izključeni otroci iz ranljivih skupin.

Med najpogostejšimi stiskami, temami ali vprašanji, o katerih se otroci ne morejo ali ne upajo pogovoriti s starši ali drugimi odraslimi so psihične in telesne težave, težave z vrstniki oz. prijatelji, odnosi s starši in sorojenci, šola, ljubezen in spolnost ter uporaba substanc. Kar 95 % učencev svojih težav ne more zaupati staršem oz. si ne upajo z njimi pogovoriti o tem, kar jih teži (ZPMS in Tom telefon, Kaj si mladi želijo, da bi odrasli vedeli o njih?, 2023).

Prva tema, ki jo raziskuje U-Report v Sloveniji, je duševno zdravje. Prvi podatki iz te raziskave kažejo:

  • 95 % U-Reporterjev v Sloveniji je povedalo, da to, da so slišani, izboljšuje njihovo počutje.
  • U-Reporterji pravijo, da so odnosi s prijatelji glavni razlog za »dober dan«. Slabi odnosi, šola in stres pa so glavni razlogi za slabo počutje.
  • Večina U-Reporterjev pravi, da imajo večino dni v mesecu »dober dan«. V skupini U-Reporterjev, starih 15-19 let, pa beležimo zaskrbljujoč podatek, da jih 33 % skoraj nikoli ne občuti »dobrega dneva«. Odgovori posameznikov, ki poročajo, da imajo v mesecu več kot polovico časa “slab dan”, so še posebej zaskrbljujoč napovednik za težave z duševnim zdravjem.
  • Ponovno se je izkazalo, da se otroci in mladi v stiski po pomoč največkrat ne obračajo na odgovorno odraslo osebo (UNICEF Slovenija, Samoocena o duševnem zdravju otrok in mladih, 2021). Kar 90 % U-Reporterjev se v iskanju rešitev v primeru težav ne obrne na odrasle osebe, kar je alarmantno. Otroci in mladi namreč niso opolnomočeni, da bi težave reševali sami.
  • Več kot polovica U-Reporterjev meni, da bi jim pri reševanju težav lahko pomagal strokovnjak izven šole. Kar 24 % pa jih ne želi, da jim pomaga strokovnjak. Razlogi za to so lahko tudi v stigmi, saj je pogovor o čustvih in občutjih še vedno tabu. Z normalizacijo teh pogovorov, ki se lahko začne že s preprostim vprašanjem »Kako se počutiš?« bi lahko mlade opolnomočili, da o svojih stiskah spregovorijo in poiščejo pomoč.

Ob svetovnem dnevu otrok otroci po vsem svetu prevzemajo pomembne vloge odraslih. V Sloveniji Junior ambasador UNICEF-a danes ob 9. uri prevzema vlogo ministrice za digitalno preobrazbo. V prostorih ministrstva bo javnosti predstavil mnenja otrok in mladih, ki izhajajo iz U-Report platforme, in sicer kako se počutijo, ko so slišani, ter kaj najbolj vpliva na njihovo počutje. Nato bo skupaj z ministrico oblikoval sporočilo o pomembnosti sistemskega udejanjanja participacije otrok. Prevzel bo tudi družbena omrežja ministrstva. Ta resor je ključen pri krepitvi digitalne participacije.

U-Report Slovenija deluje pod okriljem UNICEF-a Slovenija, s sofinanciranjem Ministrstva za digitalno preobrazbo in s podporo članov uredniške skupine, imenovane U-Skupina, v kateri so zastopani tudi otroci in mladi. U-Skupina predstavlja vsebinsko in strokovno posvetovalno telo za pomoč pri izbiri tem ter oblikovanju vprašanj.

Več o kampanji Svet smrdi: www.svetsmrdi.si  

Več o U-Reportu: www.slovenija.ureport.in

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.