Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Junior ambasadorka UNICEF-a je prevzela ministrstvo za digitalno preobrazbo

Junior ambasadorka UNICEF-a je prevzela ministrstvo za digitalno preobrazbo

Na svetovni dan otrok je Arja Ela Hvala, Junior ambasadorka UNICEF-a, prevzela vlogo ministrice za digitalno preobrazbo.
UNICEF Slovenija

Ministrica in mini ministrica za digitalno preobrazbo ob svetovnem dnevu otrok.

Na svetovni dan otrok je Arja Ela Hvala, Junior ambasadorka UNICEF-a, prevzela vlogo ministrice za digitalno preobrazbo dr. Emilije Stojmenove Duh ter družbena omrežja ministrstva, ki je ključno pri krepitvi digitalne participacije mladih.

Da bo glas otrok in mladih bolje slišan in tudi upoštevan, je odslej v Sloveniji na voljo tudi UNICEF-ova globalna platforma U-Report. U-Reporterji na enostaven način postanejo preko spletne strani www.svetsmrdi.si.

“Vemo, da 30 odstotkov mladih v Sloveniji meni, da jih odrasli pri sprejemanju pomembnih odločitev, na primer v lokalnih skupnostih, niti ne slišijo niti ne upoštevajo, ta številka je še višja za otroke iz ranljivih skupin. Približno 95 odstotkov učencev pa svojih težav ne more zaupati staršem,” je ob prevzemu vloge ministrice za digitalno preobrazbo povedala Arja Ela Hvala, Junior ambasadorka UNICEF-a. “U-Report je platforma, s pomočjo katere lahko otroci in mladi odraslim zaupamo svoje probleme in se počutimo slišani. S pomočjo teh rezultatov lahko odločevalcem in pomembnim osebam predamo sporočilo o tem, kaj si mislimo in kako naj nas upoštevajo. Namesto, da kričimo v praznino, ki ne kriči nazaj, imamo sedaj nekaj oprijemljivega in praktičnega.”

“Digitalne tehnologije so prioriteta našega ministrstva in vemo, da mladi so prisotni v digitalnem svetu in da uporabljajo digitalne tehnologije, nam pa je pomembno, da slišimo kakšna so stališča mladih in kaj je njim pomembno. Ko pripravljamo naše politike ne želimo izhajati iz tega kaj mi mislim, da mladi potrebujejo, ampak želimo slišati kakšne so njihove potrebe, kako si želijo živeti v tem svetu in na tak način nam bo bistveno bolj enostavno in tako bodo naše politike tudi bolj učinkovite,” je povedala ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh.

Ministrica in Junior ambasadorka UNICEF-a sta sprejeli zavezo, da bo Ministrstvo za digitalno preobrazbo še naprej podpiralo tovrstne aktivnost in na ta način spodbujalo participacijo mladih.

U-Report Slovenija deluje pod okriljem UNICEF-a Slovenija, s sofinanciranjem Ministrstva za digitalno preobrazbo in s podporo članov uredniške skupine, imenovane U-Skupina, v kateri so zastopani tudi otroci in mladi.

UNICEF Slovenija ob lansiranju U-Reporta poziva deležnike:

  • Odločevalci, pedagoški delavci, starši in mediji: otroci si želijo biti slišani. Dajte jim prostor in priložnost, da povedo, kaj potrebujejo.
  • V šoli je potrebno krepiti skupinsko dinamiko in negovati dobre prijateljske odnose.
  • Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje: preobremenjenost s šolo je eden od glavnih razlogov za to, da otroci in mladi občutijo »slab dan«. Več je potrebno narediti za spodbujanje krepitve dobrih odnosov in razbremenjevanje učencev.
  • Dejstvo, da srednješolci občutijo še posebej veliko stresa, je znak za alarm. Učenci potrebujejo dodatne kanale za pomoč, spodbudo in razbremenjevanje.
  • Potrebno je normalizirati pogovor o čustvih, občutjih, duševnem zdravju in stiskah. Mnogi U-Reporterji prepoznavajo, da potrebujejo strokovno pomoč pri reševanju stisk, a je le-ta nekaterim nedosegljiva zaradi nedopustno dolgih čakalnih dob, marsikdo pa tovrstne pomoči ne želi, saj se boji stigmatizacije. Skozi normalizacijo pogovora o duševnem zdravju lahko prispevamo k opolnomočenju otrok in mladih.

Več o kampanji Svet smrdi: www.svetsmrdi.si  

Več o U-Reportu in prvi rezultati ankete o duševnem zdravju, ki se generirajo v živo: www.slovenija.ureport.in

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.