Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Stopnjevanje nasilja v Sudanu ogroža na milijone otrok

Stopnjevanje nasilja v Sudanu ogroža na milijone otrok

Izjava
UNICEF Slovenija

Izjava izvršne direktorice UNICEF-a, Catherine Russello razmerah za otroke v Sudanu

Pet dni srditih spopadov v Sudanu in štirje neuspeli poskusi zaustavitve le-teh imajo uničujoče posledice za otroke v državi. Če se nasilje ne bo ustavilo, se bo ta davek, ki ga plačujejo otroci, le še povečeval.

Vsaj 9 otrok naj bi bilo ubitih v spopadih, več kot 50 pa naj bi jih bilo ranjenih; spopadi v Kartumu, Darfurju in Severnem Kordofanu pa se nadaljujejo. Negotovost in nevarnosti, ki pretijo po državi, otežujejo zbiranje in preverjanje informacij na terenu, a kar zagotovo vemo je, da bodo otroci še naprej plačevali visoko ceno, če se spopadi ne prenehajo.

Številne družine so ujete v navzkrižnem ognju, z omejenim dostopom do elektrike ali pa povsem brez njega, v strahu zaradi spopadov in v pričakovanju pomanjkanja hrane, vode in zdravil. Na tisoče družin je v iskanju varnosti moralo zapustiti svoje domove.

Prejemamo poročila, da se otroci zatekajo v šole in vrtce, medtem ko v okolici potekajo spopadi, da so otroške bolnišnice prisiljene v evakuacije in da so mnoge bolnišnice, zdravstveni domovi in druga kritična infrastruktura poškodovani ali uničeni, kar omejuje dostop do življenjsko nujne oskrbe in zdravil.

Zaradi spopadov sta motena zdravljenje in oskrba približno 50.000 hudo akutno podhranjenih otrok, ki potrebujejo nepretrgano, 24-urno zdravstveno varstvo.

Zaradi spopadov prihaja do prekinitev oskrbe z električno energijo, okrnjeno je tudi delovanje pomožnih generatorjev, kar ogroža vzdrževanje hladne verige za cepljenje, vključno s cepivi in z inzulinom v vrednosti več kot 40 milijonov dolarjev, ki zahtevajo hrambo pri določeni temperaturi.

Že pred stopnjevanjem nasilja so bile humanitarne potrebe v Sudanu večje kot kadar koli prej. Humanitarna pomoč je ključnega pomena, vendar UNICEF in partnerji te podpore ne morejo zagotoviti, če ni zagotovljena varnost in zaščita osebja na terenu. V mislih smo z družinami sodelavcev Svetovnega programa za hrano, ki so zaradi spopadov izgubili življenja ali so bili ranjeni. Prostori UNICEF-a in drugih humanitarnih organizacij so izropani. Tovrstni napadi na humanitarne delavce in organizacije so napadi na otroke in družine, ki jim služimo.

UNICEF se pridružuje pozivu generalnega sekretarja Združenih narodov, naj strani, vpletene v konflikte, nemudoma prenehajo s spopadi, izpolnijo svoje mednarodne obveznosti za zaščito otrok ter zagotovijo hiter in varen dostop do humanitarne pomoči za otroke v stiski. UNICEF prav tako poziva vse strani, naj se vzdržijo napadov na civilno infrastrukturo, od katere so odvisni otroci, kot so infrastruktura za vodo in sanitarije ter zdravstvene ustanove in šole.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.