Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
48 milijonov otrok ni prejelo niti enega rutinskega cepiva

48 milijonov otrok ni prejelo niti enega rutinskega cepiva

7-letna Hind Ali Nasser iz Jemna je bila pravkar cepljena proti otroškim nalezljivim boleznim.
UNICEF/UN0679338/Hayyan

Pred tednom cepljenja je UNICEF izdal novo poročilo o rutinskem cepljenju otrok, ki razkriva zmanjšanje ravni cepljenja otrok. Kar 67 milijonov otrok na globalni ravni ni opravilo rutinskega cepljenja za zaščito proti otroškim nalezljivim boleznim, ki jih je mogoče preprečiti. Med njimi je 48 milijonov takih, ki niso prejeli niti enega rutinskega cepiva.

Poročilo Položaj otrok v svetu 2023: Cepljenje za vsakega otroka razkriva, da je med leti 2019 in 2021 kar 67 milijonov otrok v celoti ali delno izpustilo cepljenje proti otroškim nalezljivim boleznim. Razlogov za zmanjšanje ravni cepljenja je več; gre za motnje v izvajanju storitev zaradi preobremenjenih zdravstvenih sistemov in preusmerjanja virov na prizadevanja za sanacijo kriznih razmer, konflikte, krhka gospodarstva in zmanjšanje zaupanja staršev v cepiva. Slednje pa je posledica negotovosti ob odzivu na pandemijo Covida-19, vse večjega dostopa do zavajajočih informacij, upada zaupanja v strokovnjake ter politične polarizacije.

Otroci, rojeni tik pred ali med pandemijo, zdaj presegajo starost, ko se jih običajno cepi. To pomeni, da je potrebno zelo hitro nadoknaditi zamujena cepljenja, če želimo preprečiti izbruhe smrtonosnih bolezni. Leta 2022 je bilo na primer število primerov okužb z ošpicami več kot dvakrat večje od prejšnjega leta. Število otrok, ki jih je ohromila otroška paraliza, se je leta 2022 v primerjavi s prejšnjim letom povečalo za 16 odstotkov. Če primerjamo obdobje 2019–2021 s prejšnjim triletnim obdobjem, pa se je število otrok z otroško paralizo povečalo za osemkrat, kar še bolj priča o tem, da je s cepljenji potrebno nadaljevati.

48 milijonov otrok na globalni ravni ni prejelo niti enega rutinskega cepiva – gre za otroke s tako imenovanim “ničelnim odmerkom”. Konec leta 2021 je bilo največje število otrok z ničelnim odmerkom v Indiji in Nigeriji, povečanje števila otrok z ničelnim odmerkom pa je bilo še posebej opazno v Mjanmaru in na Filipinih. Otroci, ki zamujajo cepljenje, po podatkih iz poročila živijo v najrevnejših, najbolj oddaljenih in marginaliziranih skupnostih, tudi na območjih konfliktov.

“Cepljenje je rešilo že na milijone življenj in zaščitilo skupnosti pred izbruhi smrtonosnih bolezni,” je povedala Catherine Russell, izvršna direktorica UNICEF-a. “Dobro vemo, da bolezni ne poznajo meja. Rutinska cepljenja in močni zdravstveni sistemi so naš najboljši način za preprečevanje prihodnjih pandemij, nepotrebnih smrti in trpljenja.”

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0214042/Ohanesian
Za vsakega otroka zdravje
Omogočite dostop do zdravstvene oskrbe
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.