Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Število otrok brez spremstva čez Sredozemsko morje v Italijo višje za 60 %

Število otrok brez spremstva čez Sredozemsko morje v Italijo višje za 60 %

UNICEF-ov tiskovni predstavnik Andrea Iacomini v tako imenovani žariščni točki na Lampedusi, z enim od otrok na begu, 26. septembra, 2023.
© UNICEF/UNI443162/Antonioli

Število smrti in izginotij na osrednji sredozemski poti se je to poletje v primerjavi s prejšnjim potrojilo. Več kot 11.600 otrok na begu je med januarjem in sredino septembra letos brez staršev ali zakonitih skrbnikov prečkalo osrednje Sredozemsko morje na poti v Italijo. Gre za 60-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko je okoli 7.200 otrok brez spremstva ali ločenih od družin preživelo to nevarno pot.

Lampedusa, majhen otok na jugu Italije, je pogosto prvo pristanišče ljudi, ki iščejo azil, varnost in priložnosti v Evropi. Število prihodov je ta mesec doseglo vrhunec, ko je v samo enem dnevu na otok prispelo 4.800 ljudi.

Otroci, ki se na ta mučna potovanja odpravijo sami, so pogosto nameščeni v prepolnih napihljivih čolnih ali slabih lesenih ribiških čolnih, ki niso primerni za slabe vremenske razmere. Nekateri so nameščeni v prostoru za tovor, nekateri na železnih barkah, ki so posebej nevarne za plovbo. Pomanjkanje regionalnih, usklajenih in ustreznih zmogljivosti iskanja in reševanja ter pomanjkanje sodelovanja na morju pri izkrcanju povečujejo nevarnosti, s katerimi se soočajo otroci na begu.

Vojne, konflikti, nasilje in revščina so med glavnimi dejavniki, zaradi katerih otroci sami bežijo iz domovine. Dokazi kažejo, da so otroci brez spremstva na vsakem koraku svojega potovanja v nevarnosti, da bodo izkoriščeni ali zlorabljeni, največja verjetnost za to obstaja pri deklicah ter pri otrocih iz podsaharske Afrike.

Med junijem in avgustom letos je najmanj 990 ljudi, vključno z otroki, umrlo ali izginilo med prečkanjem Sredozemskega morja, kar je potrojilo število žrtev v primerjavi z enakim obdobjem lanskega poletja, ko je življenje na tej poti izgubilo najmanj 334 ljudi. Številni brodolomi za sabo ne puščajo preživelih, mnogi pa ostajajo nezabeleženi. To pomeni, da je dejansko število žrtev verjetno še veliko višje.

Otroke, ki preživijo to pot, najprej zadržijo v centrih, znanih kot žariščne točke, nato pa jih premestijo v sprejemne objekte, ki so pogosto zaprte narave in omejujejo gibanje. Več kot 21.700 otrok brez spremstva po vsej Italiji je trenutno v takih ustanovah, v primerjavi s 17.700 pred letom dni.

»Sredozemsko morje je postalo pokopališče otrok in njihove prihodnosti. Uničujoče posledice za otroke, ki iščejo azil in varnost v Evropi, so posledica političnih odločitev in migracijskega sistema, ki ne deluje,« je povedala Regina De Dominicis, UNICEF-ova regionalna direktorica za Evropo in Srednjo Azijo ter posebna koordinatorka za odziv na begunce in migrante v Evropi. »Nujno je potrebno sprejeti vseevropski odziv za podporo otrokom in družinam, ki iščejo azil in varnost, ter trajno povečati mednarodno pomoč za podporo državam, ki se soočajo z večkratnimi krizami, če želimo preprečiti trpljenje še več otrok.«

V skladu z mednarodnim pravom in Konvencijo o otrokovih pravicah UNICEF poziva vlade, naj zagotovijo varnejše in zakonite poti za iskanje azila. Zagotovijo naj tudi, da otroci niso zaprti, okrepijo naj nacionalne sisteme za zaščito otrok, koordinirajo iskalne in reševalne akcije ter zagotovijo izkrcanje na varna mesta.

Razprava med Evropskim parlamentom in državami članicami EU o paktu EU o migracijah in azilu predstavlja takojšnjo priložnost za potrditev in podporo ključnim načelom zaščite otrok ter razvoj politik, ki obravnavajo kršitve otrokovih pravic v državah izvora in tranzita ter ob prihodu.

UNICEF nadaljuje svoje delo za podporo državam članicam pri krepitvi sistemov in podpore v izvornih skupnostih, preprečevanju in zmanjševanju tveganj, s katerimi se soočajo otroci na poti, ter zagotavljanju podpore in vključujočih storitev vsem otrokom, ne glede na njihov pravni status ali status njihovih staršev.

Na Lampedusi UNICEF zagotavlja storitve za zaščito otrok, vključno z nudenjem podpore pri duševnem zdravju in psihosocialne podpore, dostopom do informacij in napotitvami do specializiranih služb. To delo podpira Generalni direktorat za migracije in notranje zadeve (HOME) v okviru projekta PROTECT.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNICEF/UN0552358/
Za vsakega otroka zaščita
Pomagajte zaščititi otroke
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.