Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Šolsko leto v Ukrajini se bliža tragičnemu koncu: mrtvi otroci, prazne učilnice in uničene izobraževalne ustanove

Šolsko leto v Ukrajini se bliža tragičnemu koncu: mrtvi otroci, prazne učilnice in uničene izobraževalne ustanove

UNICEF/UN0623299/Holerga
17 % tako imenovanih »varnih šol« v vzhodni Ukrajini, ki jih podpira UNICEF, je bilo poškodovanih ali uničenih

Vsaj vsaka šesta šola v vzhodni Ukrajini, ki jo podpira UNICEF, je bila od začetka vojne poškodovana ali uničena, vključno s »šolo 36«, edino »varno šolo« v Mariupolju, kar je še dodaten dokaz dramatičnega vpliva konflikta na življenja in prihodnosti otrok.

Samo v zadnjem tednu sta bili napadeni dve šoli. Poškodovane ali uničene šole (15 od 89) so del programa »varnih šol«, ki je bil v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje in znanost primarno vzpostavljen kot odziv na napade na vrtce in šole v regiji Donbas, v kateri se oboroženi spopadi odvijajo že od leta 2014.

Od izbruha vojne v mesecu februarju je bilo po poročilih v napadih s težkim topništvom, zračnih napadih in napadih z drugimi eksplozivnimi orožji na poseljenih območjih poškodovanih na stotine šol, druge pa se uporabljajo kot informacijski centri, zavetišča, oskrbovalna središča ali v vojaške namene.

»Šolsko leto se je v Ukrajini po prekinitvah in motnjah zaradi Covida-19 začelo polno upanja in novih možnosti za otroke,« je dejal Murat Sahin, predstavnik UNICEF-a v Ukrajini. »A sledilo je na stotine smrtnih žrtev med otroki in sedaj se šolsko leto zaključuje z zaprtimi učilnicami zaradi vojne ter zdesetkanimi izobraževalnimi ustanovami.«

Za otroke, ki jih prizadenejo krize, je šola bistvenega pomena, saj jim zagotavlja varen prostor in občutek normalnosti v najtežjih trenutkih, poleg tega pa omogoča tudi, da otroci kasneje v življenju ne bodo čutili posledic zamujenega učenja. Izobraževanje je lahko tudi rešilna bilka, ki otrokom zagotavlja dostop do informacij o tveganjih, ki jih s seboj prinašajo smrtonosna eksplozivna telesa, poleg tega pa lahko skupaj s starši dostopajo do nujno potrebnih zdravstvenih in psihosocialnih storitev.

»Zagotavljanje dostopa do izobraževanja lahko predstavlja razliko med občutkom upanja ali brezupa za milijone otrok,« je še dodal Sahin. »To je bistvenega pomena za njihovo prihodnost, pa tudi za prihodnost celotne Ukrajine.«

UNICEF si skupaj s partnerji prizadeva, da bi varne in primerne priložnosti za učenje omogočil kar največ otrokom. To vključuje:

  • »Vseukrajinsko spletno izobraževalno platformo« za učence od 5. do 11. razreda, ki jo je s podporo UNICEF-a razvilo Ministrstvo za izobraževanje in znanost med pandemijo Covida-19 in ki pomaga 80.000 razseljenim učencem v Ukrajini.
  • Na več desetih postajah podzemne železnice v mestu Harkov, kjer varno zavetje iščejo tudi otroci, so prostovoljci ob podpori UNICEF-a vzpostavili prostore, kjer so učitelji, psihologi in učitelji telesne vzgoje redno v kontaktu z otroki.
  • Epizode na novi spletni platformi »Numo«, ki je namenjena vrtčevskim otrokom in ki jo podpirata UNICEF ter Ministrstvo za izobraževanje in znanost, si redno ogleda na stotine tisoč gledalcev.
  • Digitalno kampanjo o izobraževanju glede tveganja eksplozivnih teles (EORE), ki jo je UNICEF pripravil skupaj z ukrajinsko državno službo za nujne primere, si je na spletu ogledalo 8 milijonov uporabnikov.
  • Skoraj 250.000 otrok uporablja izobraževalne pripomočke, ki jih je UNICEF poslal v zavetišča, na postaje podzemne železnice in na druge lokacije, kjer prebivajo razseljeni otroci. 
  • Za otroke, ki so zbežali iz Ukrajine, UNICEF nudi podporo vladam in občinam, da bi se ti otroci lažje vključili v nacionalne šolske sisteme, omogoča pa tudi alternativne načine izobraževanja, vključno z digitalnim učenjem.


»Kljub vojnim grozotam se odvijajo izjemna prizadevanja, da bi se otroci še naprej lahko učili,« je dejal Sahin. »Vendar pa se morajo spopadi končati, da se lahko zgradijo nove učilnice in da bodo šole lahko spet varni in zabavni kraji za učenje.«

Otroke in šole je treba zaščititi v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom. Strani, vpleteni v konflikt, morata sprejeti vse potrebne ukrepe za izogibanje uporabi eksplozivnih orožij na poseljenih območjih in uporabi izobraževalnih ustanov v vojaške namene.

11. maja se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani odvil dobrodelni koncert Music for the future. Na njem bodo mladi glasbeniki iz Ukrajine in Slovenije ter svetovno znani violinist Gidon Kremer zaigrali za pomoč otrokom in družinam iz Ukrajine. Vstopnice so na voljo na spletni strani, kjer je tudi mogoče z donacijo pomagati otrokom in družinam iz Ukrajine.

Donirati je mogoče tudi:

  • prek SMS-a s ključno besedo OTROCI10 na 1919 (darujete 10 €)
  • z nakazilom na TRR SI56 0284 3026 4222 554, referenca: SI 00 45000, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.