Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vojna v Ukrajini pušča posledice na duševnem zdravju tako pri otrocih kot pri strokovnem osebju, ki naj bi tem otrokom nudilo pomoč in podporo

Vojna v Ukrajini pušča posledice na duševnem zdravju tako pri otrocih kot pri strokovnem osebju, ki naj bi tem otrokom nudilo pomoč in podporo

UNICEF/UN0633199/Pashkina
Spodnje besedilo povzema besede Aarona Greenberga, UNICEF-ovega regionalnega svetovalca za zaščito otrok za Evropo in osrednjo Azijo (ki mu je mogoče tudi pripisati citirano besedilo), na današnji novinarski konferenci v Palači narodov v Ženevi.

Razmere v Ukrajini na področju zaščite otrok kažejo na krizo velikih razsežnosti, ki ji do sedaj morda še nismo bili priča.

Dva meseca vojne v Ukrajini sta razlog za 7,7 milijona notranje razseljenih oseb in več kot 5,5 milijona beguncev, med katerimi je skoraj dve tretjini vseh otrok v Ukrajini. Na stotine otrok je bilo ubitih, še več jih je bilo ranjenih. Poročila kažejo na skoraj 200 napadov na zdravstvene ustanove, poškodovane in uničene so tudi številne šole.

Medtem ko si vlada v Ukrajini in humanitarni partnerji še naprej prizadevajo za zaščito najranljivejših otrok, potrebe na terenu ostajajo ogromne.

Že pred vojno je bila med vsemi državami v Evropi prav Ukrajina tista z največjim številom otrok v institucionalnem varstvu – več kot 90.000 jih je živelo v sirotišnicah, internatih in drugih ustanovah za varstvo otrok. Skoraj polovica jih je otrok s posebnimi potrebami.

Vpliv vojne na te otroke je še posebej uničujoč. Več deset tisoč otrok, ki živijo v institucionalnem varstvu ali v rejništvu, je bilo vrnjenih družinam, zaradi vojne pa so se mnogi ti postopki odvili zelo naglo. Mnogi otroci niso prejeli oskrbe in zaščite, ki jo potrebujejo, zlasti otroci z invalidnostjo.

Vojna je vplivala na duševno zdravje vseh otrok. Otroci so bili iztrgani iz svojih domov, ločeni od skrbnikov in neposredno izpostavljeni vojni. Pretresle so jih eksplozije bomb in zvoki siren za opozarjanje na napade. Skoraj vsi otroci se soočajo z odsotnostjo očetov, starejših bratov ali stricev, saj so skoraj vsi moški, stari od 18 do 60 let, vpoklicani v vojsko. Veliko otrok je doživelo fizično ali spolno nasilje.

Pa vendar so otroci izjemno trdoživi. Desetletne izkušnje UNICEF-a pri delu z otroki, ki so jih prizadeli oboroženi spopadi, so jasno pokazale, da bo veliko število otrok lahko okrevalo, če se bodo vrnili v šolo, ostali povezani z družino in ljubljenimi osebami ter v svoje življenje spet vnesli občutek normalnosti. Nekateri otroci bodo potrebovali intenzivnejšo psihološko pomoč in podporo. Manjše, a kljub temu nezanemarljivo število otrok, pa bo kazalo znake posttravmatske stresne motnje, ki se običajno pojavijo po 2-4 mesecih po izkušnji. Ta skupina otrok bo potrebovala intenzivno podporo predanega strokovnega kadra.

Poseben izziv pri tem pa ostaja dejstvo, da je tudi delovna sila v Ukrajini – med njimi socialni delavci, otroški psihologi in drugi strokovnjaki – prizadeta zaradi konflikta. Država pa jih sedaj morda potrebuje bolj kot kadar koli prej. Obdržati to delovno silo in jih podpreti, da ostanejo na terenu in opravljajo svoje delo, je pomembnejše kot kdaj koli prej. S hrbtenico ukrajinske socialne službe moramo biti solidarni. V Lvovu sedaj iščemo možnosti podpore za to delovno silo prek obstoječih vladnih sistemov.

UNICEF deluje noč in dan, podpira vlado, usklajuje partnerje za zaščito otrok in povečuje naložbe v lokalne nevladne organizacije in vladne službe.

Od 24. februarja so UNICEF in partnerji dosegli več kot 140.000 otrok in njihovih skrbnikov s storitvami za podporo duševnemu zdravju in za psihosocialno podporo, v veliki večini teh primerov so bili usposobljeni psihologi v neposrednem stiku z otroki. Več kot 34.000 otrok je bilo vključenih v specializirane storitve, od socialnega dela na individualni ravni do napotitev na podporne službe. UNICEF povečuje število mobilnih ekip socialnih delavcev, otroških psihologov, medicinskih sester in odvetnikov. V tem trenutku po vsej državi deluje 56 mobilnih enot, od tega 12 na vzhodu. S storitvami za preprečevanje, zmanjševanje tveganja in odzivanje na nasilje, vključno z nasiljem na podlagi spola, je UNICEF dosegel več kot 7.000 žensk in otrok, tudi na vzhodu države.

A to ni dovolj. Kljub nepretrganemu delu je potrebno več narediti na področju specializiranih storitev za otroke, ki so doživeli fizično in spolno nasilje. Nujno podporo morajo prejeti tudi otroci z invalidnostjo, ki zaradi te vojne nesorazmerno trpijo. Vlada, UNICEF in partnerji zato zdaj širijo obseg storitev za te otroke.

11. maja se bo v Cankarjevem domu v Ljubljani odvil dobrodelni koncert Music for the future. Na njem bodo mladi glasbeniki iz Ukrajine in Slovenije ter svetovno znani violinist Gidon Kremer zaigrali za pomoč otrokom in družinam iz Ukrajine. Vstopnice so na voljo na spletni strani, kjer je mogoče z donacijo pomagati otrokom in družinam iz Ukrajine.

Donirati je mogoče tudi:

  • prek SMS-a s ključno besedo OTROCI10 na 1919 (darujete 10 €)
  • z nakazilom na TRR SI56 0284 3026 4222 554, referenca: SI 00 45000, prejemnik: SLOVENSKA FUNDACIJA ZA UNICEF, PAVŠIČEVA 1, 1000 LJUBLJANA
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

11. UNICEF. EyadAlbaba. 31.01
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.