Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Skrb za dojenčka ponoči: vodnik za starše

Skrb za dojenčka ponoči: vodnik za starše

Rojstvo otroka je magičen čas v vašem življenju.

Spoznavanje vašega novega dojenčka in učenje kako poskrbeti za njegove potrebe, je prav posebna izkušnja v življenju. Vendar je lahko to tudi izjemno zahtevno, še posebej, če ste utrujeni in je vaš otrok ponoči buden in si želi pogostega hranjenja. Morda vas lahko pomiri to, da je normalno, da se dojenček ponoči hrani. V prvih tednih in mesecih rastejo izjemno hitro, ampak imajo majhne želodčke, zato se morajo hraniti bolj pogosto, da zadovoljijo svoje potrebe.

Čeprav je lahko zbujanje ponoči moteče, je lahko enako zadovoljujoč počitek tudi podnevi ob tihem času, ko se z vašim novorojenčkom umaknete od dnevnega vrveža. Dojenčki se zanašajo na varnost in udobje, ki ga čutijo v bližini svojih staršev in to potrebujejo tako podnevi kot ponoči. Preberite si nekaj nasvetov o skrbi za dojenčka ponoči.

Počitek

Pomembno je, da si ustvarite mirno okolje, ki vam bo pomagalo k dobremu počitku. Naj bo soba za počitek čim temnejša, saj prižiganje luči zbudi vse in običajno ni potrebno med hranjenjem ali pestovanjem dojenčka.

Če je mogoče, naj bo ponoči soba prijetna in mirna.

Naj bo ponoči vaš otrok blizu, na primer v otroški posteljici ob vaši postelji. Tako lahko dojenčka slišite in se odzovete na njegove potrebe, preden začne jokati. Zlahka ga lahko dosežete, brez da bi morali vstati. Ko se začne prebujati, jo nahranite, da se ne bo preveč vznemiril in posledično težko umiril. Z vašim dojenčkom se pogovarjajte z nežnim, tihim glasom in se izogibajte preoblačenju oblačil ali menjavanju plenic, razen če je to nujno.

Znaki za lakoto:

 • Sesanje prstkov
 • Nemirnost
 • Šumeči glasovi

Dojenje

Dojenje je eno izmed temeljnih opravil skrbi za dojenčka ponoči. Dosti žensk se odloči za dojenje otroka med ležanjem v postelji. Za iskanje varnega in udobnega položaja povprašajte patronažno sestro ali babico.

Nasveti za očke:

 • Poskrbite, da bo doječi mamici udobno.
 • Podajajte ji stvari, da ji ne bo potrebno po njih posegati.
 • Prinesite ji pijačo ali prigrizek in poskrbite, da bo med dojenjem vedno imela na voljo kozarec vode, saj lahko med dojenjem postane žejna.
 • Dajajte ji veliko podpore – dojenje je zelo pomembno za zdravje vašega otroka in njegove mamice.

Ko se dojenček ne umiri

Včasih se zgodi, da se dojenček po hranjenju ne pomiri. Če otroka vzamete v naročje in naslonite na svojo kožo, da začuti stik kože na kožo, in ga zibate, mu lahko zagotovite udobje in ga pomirite. Pri tem lahko pomaga tudi očka.

Če vašega dojenčka dojite, mu lahko vašo dojko še enkrat ponudite, tudi če je z hranjenjem že končal. Dojenčkom je dojenje prijetno in ni nevarnosti, da bi dojenčka prehranili.

Če ste imeli posebno naporno noč, poskusite podnevi najti čas za počitek. Vse drugo lahko počaka, vaša opravila ali skrb za druge otroke lahko prevzamejo drugi družinski člani, medtem ko vi in vaš dojenček nadoknadite spanec.

Če vaš dojenček dolgo joka, je lahko bolan in je potreben zdravniški pregled.

Čas za spanje

Da bo vaš dojenček ponoči varen in da zmanjšate tveganje sindroma nenadne smrti dojenčkov vedno poskrbite, da:

 • vašega dojenčka vedno date spati na hrbet, nikoli na trebuh ali bok,
 • je otroška posteljica vsaj prvega pol leta v bližini vaše postelje,
 • je vzmetnica trdna in ravna; mehke posteljice in vzmetnice niso primerne,
 • vaš dojenček ni preveč oblečen ali pokrit (oblecite in pokrijte ga tako, kot bi sebe),
 • posteljnina ne prekriva dojenčkove glave,
 • v sobi ni pretoplo (idealna temperatura je med 16° in 20°C),
 • se v sobi, v kateri spi vaš dojenček, ne kadi.

Če se odločite deliti vašo posteljo s svojim dojenčkom

Nekateri starši se odločijo, da bo dojenček spal z njimi v postelji, medtem ko nekateri ponoči nenamerno zaspijo z dojenčkom med dojenjem. Pri spanju z dojenčkom je zelo pomembno upoštevati naslednje točke:

 • dojenčka položite stran od blazin,
 • prepričajte se, da vaš otrok ne more pasti iz postelje ali se ujeti med žimnico in steno,
 • poskrbite, da odeja ne prekriva otrokovega obraza ali glave,
 • dojenčka nikoli ne puščajte samega v postelji, saj se lahko hitro zvijejo v nevaren položaj,

POMEMBNO!

 • v prvih mesecih ni varno deliti postelje, če se je vaš dojenček rodil zelo majhen ali je nedonošenček,
 • ne delite si postelje z vašim otrokom, ko ste pili alkohol ali jemali zdravila, ki lahko povzročijo zaspanost,
 • ne delite si postelje z vašim otrokom, če ste kadilka oz. kadilec.

Nasveti za nekatere možne situacije

Ste spili nekaj alkohola? Nocoj ne imejte otroka ob sebi v postelji, saj boste manj odzivni kot običajno. Najbolje je, da vam pomaga druga odrasla oseba, ki bo skrbela za dojenčka, če ste pili alkohol ali jemali droge, zaradi katerih ste manj zavedni kot običajno.

Se odpravljate na počitnice? Poskrbite, da bo položaj dojenčkovega spanca varen tudi takrat, ko niste doma – položaj postelje ali vzmetnice morda ne bo enak kot doma.

Se vaš dojenček slabo počuti? Naravno in pomembno je, da otroka držite blizu sebe, kadar se ne počuti dobro. Pazite, da ga ne boste preveč oblekli ali pretoplo pokrili, še posebej, če ima vročino.

Ne pozabite, da dojenje ščiti vašega otroka pred sindromom nenadne smrti in pogosteje kot dojite, večja je zaščita. Dojenčka je potrebno hraniti tudi ponoči, zato se s patronažno sestro ali babico pogovorite o položajih hranjenja, v katerih boste vi lahko počivali, otrok pa ne bo v nevarnosti.

Preberite še: Nasveti za starše: prvi dve leti otrokovega življenja

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.