Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Priča smo največjemu vztrajnemu upadanju precepljenosti otrok

Priča smo največjemu vztrajnemu upadanju precepljenosti otrok

UNICEF/UN0300694/Zaidi

Svet je upal, da si bodo od pandemije Covida-19 obremenjeni programi rutinskega cepljenja otrok vsaj v lanskem letu opomogli in da bodo cepiva tokrat prejeli tudi otroci, ki jih niso prejeli v letu 2020. Namesto tega je precepljenost s cepivom proti davici, tetanusu in oslovskem kašlju padla na najnižjo stopnjo od leta 2008. UNICEF Slovenija želi z aktualno akcijo zbiranja sredstev pomagati zagotoviti cepljenje otrok v državah v razvoju proti otroškim nalezljivim boleznim.

Na izvajanje programov cepljenja je po vsem svetu močno vplivala pandemija Covida-19, ki je povzročila največje nazadovanje na tem področju v zadnjih treh desetletjih, zato vse več otrok po svetu ogrožajo smrtonosne bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti.

19 milijonov otrok v letu 2019 ni prejelo enega ali več odmerkov cepiva proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju v okviru rutinskih storitev cepljenja. Leta 2020 je bilo takih 23 milijonov otrok, lani pa že zaskrbljujočih 25 milijonov. Od tega jih 18 milijonov ni prejelo niti enega samega odmerka cepiva proti omenjenim boleznim, večina pa jih živi v državah z nizkimi in srednjimi dohodki, največ v Indiji, Nigeriji, Indoneziji, Etiopiji in na Filipinih.

Stopnja precepljenosti s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam je v letu 2021 padla na 81 %, kar je prav tako najnižja stopnja po letu 2008. S prvim odmerkom v letu 2021 ni bilo cepljenih 24,7 milijona otrok (5,3 milijona več kot v letu 2019). Dodatnih 14,7 milijona otrok pa ni prejelo potrebnega drugega odmerka. V primerjavi z letom 2019 6,7 milijona otrok v lanskem letu ni prejelo tretjega odmerka cepiva proti otroški paralizi, 3,5 milijona otrok pa ni prejelo prvega odmerka cepiva proti HPV. 

Upadanju precepljenosti so poleg pandemije botrovali še drugi dejavniki, med drugim tudi naraščajoče število otrok, ki živijo v konfliktnih in negotovih razmerah, kjer je dostop do cepljenja pogosto otežen, ter vse več dezinformacij in težav, povezanih s Covidom-19, kot so motnje v storitveni in dobavni verigi, preusmeritev virov na prizadevanja za sanacijo kriznih razmer ter zaščitni ukrepi, ki so omejili dostopnost cepljenja.

Posledice vrzeli, ki je nastala na področju cepljenja, bodo močno vplivale na življenja cele generacije otrok, manko pa je mogoče zmanjšati le z večjim vlaganjem v programe cepljenja in z večjo predanostjo tem programom. V nekaterih državah so se namreč upadanju precepljenosti uspešno izognili. Na primer v Ugandi je stopnja precepljenosti v programih rutinskega cepljenja še vedno visoka, obenem pa izvajajo tudi ciljno usmerjen program za cepljenje proti Covidu-19. Podobno so se tudi v Pakistanu vrnili na stopnje precepljenosti, ki so jih dosegali pred pandemijo, zahvaljujoč predanosti vlade pri premostitvi zamujenih cepljenj.

UNICEF ima vodilno vlogo pri zagotavljanju cepiv za otroke v več kot 100 državah. Z globalnim zavezništvom za cepiva Gavi in s partnerji zagotavlja cepiva za 45 % vseh otrok na svetu, mlajših od 5 let. Organizacija prav tako sodeluje z vladami v več kot 130 državah pri krepitvi nacionalnih zdravstvenih programov in programov cepljenja.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za cepljenje otrok v državah v razvoju proti otroškim nalezljivim boleznim. Pomagati je mogoče:

  • Z donacijo na spletni strani 
  • S SMS sporočilom s ključno besedo UNICEF5 na 1919 (darujete 5 €)
  • Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, naziv akcije: POBARVANI PRSTKI – REŠENA OTROŠKA ŽIVLJENJA, referenca: 41102, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana.
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0300694
Za vsakega otroka cepljenje
Pomagajte zagotoviti cepiva proti nalezljivim boleznim
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.