Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
UNICEF opozarja na črn scenarij: po napovedih 33% več akutno podhranjenih otrok v Somaliji

UNICEF opozarja na črn scenarij: po napovedih 33% več akutno podhranjenih otrok v Somaliji

Podhranjen otrok v Dolowu v Somaliji, med zdravniškim pregledom, 3. februarja 2022.
UNICEF/UN0591072/Taxta

Izjava Jamesa Elderja, tiskovnega predstavnika UNICEF-a v Ženevi

Ocene kažejo, da naj bi se število najmlajših otrok v Somaliji (starih od 6. mesecev do 5 let), ki jih ogroža huda akutna podhranjenost, povečalo s 386.000 na 513.550. Gre za drastično povečanje ocene otrok, ki bodo potrebovali pomoč, in sicer za 33 odstotkov.

V tem trenutku otroci že umirajo zaradi akutne podhranjenosti. UNICEF-ovi partnerji s terena poročajo, da so postelje v posebnih centrih za zdravljenje podhranjenih otrok že zdaj polno zasedene, zato se morajo kritično bolni otroci zdraviti kar na tleh.

Pri hudo podhranjenih otrocih je do 11-krat večja verjetnost, da bodo umrli zaradi ošpic in diareje, kot pri dobro prehranjenih otrocih. Okužbe z obema omenjenima boleznima naraščajo v regiji, ki ji grozi lakota.

Izbruhi bolezni so od januarja do julija letos vseskozi naraščali, zabeleženih je bilo vsaj 8.400 primerov vodene driske oziroma kolere in 13.000 primerov ošpic, pri čemer je bilo 78 odstotkov bolnih otrok mlajših od 5 let.

Leta 2011, ko je v Somaliji bila razglašena lakota, je 340.000 otrok potrebovalo zdravljenje zaradi hude akutne podhranjenosti. Danes 513.000 otrokom grozi smrt, ki bi jo bilo mogoče preprečiti. To je najvišje število ogroženih otrok v tem stoletju.

Da bi preprečili ponovni izbruh lakote, so potrebni drastični ukrepi – zagotoviti je potrebno dolgoročna sredstva za pomoč družinam pri krepitvi njihove odpornosti na posledice podnebnih sprememb.

UNICEF Slovenija zbira sredstva za pomoč otrokom na Afriškem rogu. Pomagati je mogoče:

  • Z donacijo na spletni strani
  • S SMS sporočilom s ključno besedo VODA5 na 1919 (darujete 5 €)
  • Z nakazilom na TRR SI56 0201 3025 9875 526, referenca: SI 00 41105, namen: CHAR, BIC: LJBASI2X, prejemnik: Slovenska fundacija za UNICEF, Pavšičeva 1, 1000 Ljubljana.
Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UN0583951
Ubranimo otroke pred lakoto
Pomagajte zagotoviti vodo in hrano
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.