Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Prehrana otroka: 1-2 leti

Prehrana otroka: 1-2 leti

UNICEF

Vaš otrok zdaj lahko uživa enako hrano kot ostala družina.

Pri enem letu starosti se vaš otrok začne učiti samostojnega hranjenja. Hrano lahko žveči tako dobro kot odrasli, zato lahko jé enako hrano kot preostala družina.

Povzetek: Prehrana otroka: 1-2 leti

  • Pri enem letu je čvrsta hrana – vključno z zdravimi prigrizki – glavni vir energije in hranilnih snovi v prehrani vašega otroka.
  • Vaš otrok lahko trikrat ali štirikrat na dan poje eno skodelico ali tri četrtine skodelice hrane. Med obroki lahko poje še en ali dva prigrizka.
  • Z dojenjem nadaljujte tako pogosto, kot to želi vaš otrok, vsaj do drugega leta starosti.
  • Izogibajte se nezdravi, procesirani hrani, sladkorju in sladkim pijačam.

V tem obdobju materino mleko še vedno zagotavlja pomemben vir hranilnih snovi in ščiti otroka pred boleznimi. Vendar čvrsta hrana postane glavni vir energije in hranilnih snovi za otroka. Najprej otroka hranite s čvrsto hrano, nato pa ga dojite, če je še lačen.

Kakšna hrana je primerna za otroka?

Vaš otrok med prvim in drugim letom lahko poje že vse, zato mu dajajte hrano, ki jo uživa preostala družina. Vsak obrok naj bo poln hranljivih snovi.

Vsak dan naj zaužije obrok hrane živalskega izvora (mleko, mlečni izdelki, jajca, meso ali ribe) in stročnice (na primer čičeriko, lečo ali grah). Zaužije naj tudi oreščke in oranžno ali zeleno zelenjavo in sadje. Že pripravljeni hrani dodajte malo hladno stisnjenega olja, idealno olja z visoko vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin, kot je na primer repično olje.

Pomembno je, da so prigrizki za vašega otroka zdravi, primeren prigrizek na primer je sveže sadje.

Koliko hrane in kako pogosto?

Vaš otrok lahko tri do štirikrat na dan zaužije med tri četrtine do polne skodelice hrane. Med obroki naj ima še vsaj enega ali dva prigrizka.

Če otroka ne dojite, bo moral jesti pogosteje. Ko je star eno leto, približno v času, ko shodi, mora urnik hranjenja vključevati štiri ali pet obrokov na dan in dva zdrava prigrizka. Mlečni izdelki so zelo pomemben del otrokove prehrane, zato mu dajte eno ali dve skodelici mleka na dan.

Kateri hrani se izogibati?

Pri prehrani otroka med prvim in drugim letom starosti, prav tako tudi kasneje, se izogibajte nezdravi hrani in sladkim pijačam. Kupljeni prigrizki kot so čips, piškoti, torte, sladke pijače in sladkarije so nezdravi. Vsebujejo velike količine sladkorja, soli, maščob in umetnih snovi, ki v otrokovem želodčku zavzamejo prostor, ki bi ga morale napolniti hranljive snovi.

Nasveti za obroke

Naj ima vaš otrok svoj krožnik hrane, saj se bo tako naučil, da se sam nahrani. Začnite takoj, ko bo pokazal zanimanje. Dajte mu na voljo dovolj hrane, ki jo potrebuje in dovolj časa, da v miru poje.

Sprva bo počasen in bo umazal sebe in vse okoli sebe. Pomagajte mu, da bo večino hrane nesel v usta, namesto da popacka sebe ali tla. Spodbujajte otroka, da obrok poje do konca in se prepričajte, da je dobil dovolj hrane.

V času obroka ga spodbujajte z veliko ljubezni in spodbudnimi besedami.

Sedite nasproti njega in vzpostavljajte očesni stik. Nasmehnite se mu, pogovarjajte se z njim in ga s hvalo spodbujajte k jedi.

Naj obrok predstavlja veselo dogodivščino!

Kaj storiti, ko otrok noče jesti čvrste hrane?

Prepričajte se, da je vaš otrok lačen v času obroka in ni pred kratkim imel malice. Čeprav je dojenje še vedno pomembno za vašega otroka, ga dojite šele po obroku. V tej starosti mora najprej užiti čvrsto hrano.

Dajte otroku zdravo hrano, ki mu je všeč ali pa njegove priljubljene jedi zmešajte s hrano, ki mu ni najbolj všeč. Preizkušajte različne kombinacije različnih živil in postrezite hrano v različnih oblikah. Vsak pripravljen obrok goste hrane mu lahko brez težav tudi energijsko obogatite s kakšno žličko prej omenjenega hladno stiskanega olja.

Če hrano še vedno zavrača, ga ne silite, da hrano poje in ne podlezite pritisku, da bi otroku dali nezdravo hrano, ki bi jo rajši zaužil.

Bodite mirni in razumljivi. Poskrbite, da bo imel otrok pozitivno spodbudo med obrokom in ne delajte težav, ko hrane ne bo jedel. Hrano odnesite z mize, jo shranite in otroku ponovno ponudite kasneje.

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.