Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.

Nujno!Poplave v Sloveniji

Poplave v Sloveniji

Katastrofalne poplave v Sloveniji terjale smrtne žrtve in odnesle na stotine domov

Katastrofalne poplave v začetku avgusta 2023 veljajo za največje v zgodovini in neprimerljive s katerokoli naravno katastrofo v sodobni Sloveniji. Prizadele so kar dve tretjini države. Umrlo je več ljudi, uničeni so številni domovi, porušene so ceste, mostovi, komunalna in druga infrastruktura. Mnoge družine so ostale brez vsega, brez svojih domov, premoženja ali vira dohodka.

Vedeli smo, da so posledice podnebnih sprememb že tu, da pa bodo v Sloveniji že zdaj tako uničujoče, si nikakor nismo predstavljali. Obilno deževje, neobičajno za ta letni čas, je povzročilo, da so številne reke, potoki in hudourniki močno prestopili bregove, poplavili ogromne površine, odnašali hiše, ceste in ostalo infrastrukturo ter si ustvarili popolnoma nove struge.

Ob tej naravni katastrofi, ki je prizadela tako velik del naše države, smo bili vsi šokirani in pretreseni. Težko je gledati uničene domove in družine, ki so izgubile vse. A na srečo se je med prebivalci prizadete države zopet pokazalo, da solidarnost ni le beseda. Upanje je polnil pogled na trume reševalcev, gasilcev, prostovoljcev, sosedov in vseh, ki so neutrudno pomagali.

Še vedno lahko pomaga vsak – s svojimi rokami, znanjem, storitvami, materialno pomočjo ali donacijami. V ta namen napotujemo na državno spletno stran, kjer so objavljene vse informacije o katastrofi, tako nujne informacije za prizadete kot tudi informacije za tiste, ki bi radi pomagali. Na strani so naštete vse humanitarne organizacije, ki iščejo prostovoljce in zbirajo finančno pomoč.

Svetujemo, da denarno pomoč usmerite preko humanitarnih organizacij, ki so za to usposobljene oz. imajo razvejane mreže pomoči po celi državi. Če želite pomagati kot prostovoljci, pa to storite organizirano in premišljeno. Organizirana humanitarna pomoč je izjemnega pomena, saj lahko le tako zagotovite svojo varnost in varnosti tistih, ki jim želite pomagati, taka pomoč pa je tudi najbolj učinkovita.

V kriznih razmerah je izjemno pomembna tudi psihosocialna podpora

V teh časih ne smemo pozabiti na psihosocialno podporo nas samih in drugih, s posebno skrbjo za otroke in mlade. Pogovor naj se prične z empatijo oz. z vprašanjem “Kako se počutiš?” Več o prepoznavanju stisk in organizacijah, ki nudijo pomoč, si lahko preberete na www.kako.se/pocutis. Gre za dolgoletno kampanjo o duševnem zdravju, ki jo izvajamo na UNICEF-u Slovenija s partnerji.

Ob naravnih nesrečah prihaja tudi do hudih stisk otrok. Že tako pereč položaj na področju duševnega zdravja otrok se po taki katastrofi še zaostri, sploh na prizadetih območjih, kjer otroci razmere doživljajo v vsej grozovitosti. Ti otroci potrebujejo pomoč in podporo. Več smernic, kako se pogovarjati z otroki v taki situaciji, smo pripravili tukaj.

V takih razmerah je izjemno pomembno tudi, da mame ohranijo dojenje; več nasvetov smo pripravili tukaj.

Sanacija in okrevanje po katastrofi bosta dolgotrajna in potrebna bo pomoč in solidarnost cele družbe. Pri tem je pomembno, da ne pozabimo na vse, ki so jih prizadele krizne razmere, tudi po tem, ko bodo njihove zgodbe izginile z medijskih naslovnic. Pozivamo vse, ki lahko, da pomagajo po svojih močeh. Le s skupnimi močmi in solidarnostjo bomo lahko obnovili državo. Obiščite državno spletno stran na desni in poiščite informacije zase.

Preberi več

Uporabne vsebine

shutterstock_129290474
Dojenje sprošča in pomirja mater in dojenčka, tudi ob nar...
Dojenje sprošča in pomirja mater in d...
Ko udarijo naravne nesreče, se nam življenje obrne na glavo. S številnim...
8-letna Mahi Omar sedi v svoji sobi v zasilnem stanovanjskem naselju v begunskem taborišču, ki se nahaja v predmestju Berlina, Nemčija.
Kako se z otroki pogovarjati o naravnih nesrečah
Kako se z otroki pogovarjati o naravn...
Nasveti UNICEF-a za starše, vzgojitelje, učitelje in mladinske delavce o...
Izjava
Ob posledicah katastrofalne ujme v Sloveniji smo v mislih...
Ob posledicah katastrofalne ujme v Sl...
Na UNICEF-u Slovenija izrekamo sožalje, solidarnost in podporo prizadeti...

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.