Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Pametna in zdrava vzgoja otroka

Pametna in zdrava vzgoja otroka

hči in oče med vožnjo s kolesom
UNICEF

Nasveti za vzgojo, ki pripomorejo k boljšemu psihičnemu, fizičnem zdravju in srečnemu otroštvu. Vzgoja otroka po nasvetih profesorice iz Oxforda.

Pozitivna vzgoja za boljše psihično in fizično zdravje ter srečno otroštvo

Med odraščanjem otroka pride čas, ko se vsak starš sprašuje, kakšna je najboljša vzgoja za svojega otroka. Ne glede na to, ali imate opravka s kričečim malčkom ali trmastim najstnikom, je težko nadzorovati svoj čustven odziv. Noben starš se ne želi znajti v takšni situaciji in najbolj pomembno si je zapomniti, da kričanje ali fizično nasilje ni nikoli pravilen odziv.

Na srečo obstajajo drugi, učinkovitejši načini za vzgojo otroka, med katerimi je zelo učinkovita pozitivna motivacija. Nasvete smo poiskali pri Lucie Cluver, profesorici socialnega dela, specializirani na področju otrok in družine iz Univerze v Oxfordu, ki je tudi sama mama dveh fantov. Raziskovali smo, kako odnos staršev pomaga pri vzpostavljanju pozitivnih odnosov med starši in otroci in se poučili o veščinah, kot so odgovornost, sodelovanje in samodisciplina.


Ni slabih otrok, je le slaba vzgoja.


Zakaj pozitivna motivacija?

”Starši ne želimo vpiti na svoje otroke ali jih udariti. To počnemo, ker smo pod stresom in ne vidimo druge poti” pravi profesorica Cluver.

Dokazi so očitni in kažejo da kričanje in udarci preprosto ne delujejo in lahko dolgoročno naredijo ogromno škode in nobene koristi. Ponavljajoče kričanje ali tepenje lahko negativno zaznamujejo celotno otrokovo življenje. Takšen odnos pri otroku povzroči stres in privede do mnogih negativnih rezultatov, kot so povečane možnosti opustitve šolanja, depresija, uživanje drog, samomor ali bolezni srca.

”To je podobno temu, kot bi rekli: tukaj imate zdravilo, ki vam ne bo pomagalo, temveč vam bo škodovalo” pravi profesorica Cluver. “Ko vemo, da nekaj ne deluje, je to dovolj dober razlog, da začnemo iskati drugačen pristop.”

Namesto kazni in prepovedi, bo pozitivna motivacija spodbudila razvoj zdravega odnosa med starši in otroci in postavila drugačna pričakovanja o otrokovem obnašanju. Dobra novica za vse starše je, da je pozitivna motivacija uspešen pristop pri vzgoji otroka. Tukaj pa je nekaj nasvetov, kako ta pristop izvajati v praksi:

Čas 1 na 1

Čas, ki ga preživite samo vi z vašim otrokom, je še posebej pomemben za poglabljanje odnosov z njo ali njim. Profesorica Cluver pravi, da je to lahko 20 minut na dan, ali pa samo 5 minut. Čas za vaju lahko vključite k vsakdanjim opravilom, na primer k pomivanju posode. Opravila se lotite skupaj in vmes zapojete kakšno pesmico ali se preprosto pogovarjate o vašem dnevu. Najbolj pomembno je, da svojo pozornost v celoti namenite svojemu otroku. Torej izključite televizijo ter telefon in se v celoti posvetite vašemu otroku.

Pohvalite pravilno vedenje

Kot starši se pogosto osredotočimo le na slabo obnašanje in ga pogosto izpostavljamo. Otroci lahko zato slabo vedenje povežejo z našo pozornostjo in tako ohranjajo neželene navade, namesto da bi jih čimprej odpravili.

Otroci ob pohvalah zažarijo. Ob pohvali se počutijo ljubljene in posebne. Bodite pozorni na pozitivne vedenjske vzorce in jih pohvalite, pa če tudi se je samo 5 minut igral/a s svojim bratcem ali sestrico. Profesorica Cluver doda še, da to spodbudi njihovo dobro vedenje in zmanjša potrebno po dodatni vzgoji.

Določite jasna pričakovanja

Če svojemu otroku natančno poveste, kako želite da se obnaša, je to veliko bolj učinkovit pristop k vzgoji, kot da poudarjate, česa ne želite. Ko otroka prosite, naj ne razmetava, ali ko ga prosite, naj se lepo obnaša, ni nujno da razume, kaj pričakujete od njega. Vaša navodila morajo biti izražena bolj jasno. Povejte mu, da naj svoje igrače pospravi na njihovo mesto. Tako jasno izrazite svoje pričakovanje in povečate možnost, da bo vaš otrok storil to, kar želite.

Zelo pomembno je, da postavljate realna pričakovanja. Če od njih zahtevate, da so cel dan tiho, bo to verjetno manj učinkovito, kot če bi jih prosili za 10 minut tišine, medtem ko imate telefonski klic. Starši najbolj vedo za svojega otroka česa je sposoben. Če od njega zahtevate nemogoče, ne boste uspeli uresničiti svojih pričakovanj.

Na iznajdljive načine odvrnite otrokovo pozornost

Kadar je vaš otrok težaven, je koristna strategija zamotiti njegovo pozornost s pozitivnejšim dejanjem. Ko njihovo pozornost preusmerimo k nečemu drugemu – da spremenimo temo pogovora, se začnemo igrati igro, se odpravimo v drugo sobo, ali pa se odpravimo na sprehod – lahko uspešno preusmerimo energijo k boljšemu obnašanju.

V takšnih trenutkih je tudi čas ključnega pomena. Odvračanje pozornosti od vas zahteva, da otroka opazujete in zaznate, ko se stvari začnejo razvijati v napačno smer in takrat pravočasno ukrepate. Če veste, kdaj vaš otrok postane razdražljiv ali siten, lahko ob pravočasnem ukrepanju preprečite neželeno situacijo, preden ta sploh nastane.

Uporabljajte mirne vzgojne metode

Del odraščanja je tudi učenje vašega otroka, da imajo njegova dejanja določene posledice. Razumevanje vzročno-posledičnega povezovanja je preprost način, ki pri vašem otroku spodbuja lepše obnašanje, hkrati pa ga tudi nauči odgovornosti.

Vašemu otroku dajte možnost, da bo primerno ravnal. Razložite mu posledice njegovega slabega obnašanja. Če želite, da vaš otrok ne riše po stenah, mu povejte, da naj s tem preneha ali pa se bo čas za igranje končal. Tako jim daste opozorilo in priložnost, da spremenijo svoje vedenje.

Če s svojim početjem ne prenehajo, sledite svojemu opozorilu, pri čemer morate ostati mirni in ne smete kazati jeze. Profesorica Cluver doda še, da se starši dobro zavedamo, kako težko je to!

Če s početjem preneha, ga pohvalite. S tem ustvarite pozitivno odzivno reakcijo. Umirjeni odzivi na ravnanje vašega otroka so se izkazali za učinkovite, saj se otroci poučijo o tem, kaj se bo zgodilo, če ne prenehajo z neželenim obnašanjem.

Vaša doslednost pri vzgoji je ključnega pomena pri pozitivni motivaciji, zato je pomembno, da izrečeno tudi uresničite. Tako vašega otroka učite tudi realnosti. Lažje se držite svoje besede, če najstniku telefon odvzamete za eno uro, kot če bi to storili za en teden.

Ukvarjajte se z vašim malčkom

Čas 1 na 1 je lahko zelo zabaven in je popolnoma brezplačen! Lahko posnemate njihove obrazne mimike, udarjate s kuhalnicami po loncih, ali prepevate. Obstaja več zanimivih raziskav, ki opisujejo kako vaše igranje z otrokom pospeši razvoj njegovih možganov.

Več o različnih idejah za igro, ki spodbuja otrokov razvoj, si lahko preberete v teh dveh člankih:

Nasveti za starše med epidemijo koronavirusa

Epidemija je nepričakovano povzročila velike spremembe v življenju družin. Tukaj je nekaj nasvetov, ki bodo pomagali staršem skozi takšne ali drugačne stresne trenutke:

Vzemite si premor

Vsi starši poznamo kakšen stres nastane, ko se otroci obnašajo težavno. V takšnih trenutkih je pomembno, da stopite korak nazaj. To je preprosta in koristna taktika. Stisnite gumb za premor. Globoko vdihnite in opazili boste, da se boste lahko mirneje odzvali, predvsem pa tudi bolj premišljeno. Starši po vsem svetu potrjujejo, kako učinkovita taktika je to. 

Vzemite si čas zase

Starši pogosto pozabijo poskrbeti sami zase. Pomembno je, da si vzamete čas le zase, ko otroci spijo. Takrat naredite tisto, kaj vas osreči in pomiri. Kot starš je res težko narediti vse pravilno, če si pozabite vzeti čas zase.

Pohvalite se

Preprosto je pozabiti na izjemno pomembno delo, ki ga vsak dan opravljate kot starši, zato morate pohvaliti sami sebe. Vsak večer si med umivanjem zob vzemite trenutek in se vprašajte kaj ste ta dan naredili pravilnega pri vzgoji otrok. Vedite, da ste opravili odlično!

Čeprav smo zaprti v svoje domove, nismo sami. Milijoni staršev po vsem svetu se trudimo in vsem včasih spodleti. Ampak vedno poskusimo znova. Tako bomo skupaj prestali epidemijo.

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.