Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Otroška glasba: melodija razvoja vašega otroka

Otroška glasba: melodija razvoja vašega otroka

Otrok igra klavir
UNICEF

Vpliv glasbe na razvoj otrok pozitivno pripomore k boljšemu spominu in boljšim kognitivnim sposobnostim otrok.

Tako poslušanje kot tudi ustvarjanje glasbe koristi razvoju vašega otroka

Ali ste vedeli, da ste lahko zaradi glasbe vi in vaš otrok srečnejši in pametnejši ter kakšen je res vpliv glasbe na razvoj otrok?

Carlota Nelson, režiserka dokumentarca Brain Matters pojasni znanstveno ozadje dejstva, kakšen je vpliv glasbe na razvoj otrok.

Že od nekdaj je znano dejstvo, da ima glasba močan vpliv in povezovalni učinek na ljudi. Novejša raziskovanja pa so se dokopala do spoznanja, da vpliva glasba na razvoj otrok izredno pozitivno, saj pripomore k boljšemu spominu in boljšim kognitivnim sposobnostim otrok.

Poslušanje glasbe ali izvajanje glasbe povzroča spremembe v možganih. Obe aktivnosti sproščata zdrav odmerek endorfina, poznanega tudi kot hormon sreče.

Kaj se zgodi, ko dojenčki poslušajo glasbo

Nevrologi, ki se ukvarjajo s preučevanjem možganov otrok, ugotavljajo, da ima glasba dolgoročne pozitivne učinke za dojenčke.

Glasba močno vpliva na otroške možgane. Študija Inštituta za učenje in možganske vede ugotavlja, da sta po poslušanju glasbe dojenčkova senčni (temporalni) in čelni (prefrontalni) reženj spremenjena. To so deli možganov, ki so odgovorni za sluh in govor.

Ko majhni otroci komunicirajo z drugimi, se pozitivni učinki poslušanja glasbe širijo na njegove osebnostne lastnosti, kot sta sodelovanje in pomaganje drugim in takšen vpliv glasbe na razvoj otrok dolgoročno pozitivno vpliva na dojenčke.

Razlika med poslušanjem in izvajanjem glasbe

Že samo poslušanje glasbe pozitivno vpliva na možgane, izvajanje glasbe pa še toliko bolj. Vzrok temu je, da ustvarjanje glasbe od otroka zahteva fino motoriko (na primer zmožnost prijemanja ali stiskanja predmetov), pa tudi jezikovno in matematično natančnost ter ustvarjalnost. Ustvarjanje glasbe tako aktivira več možganskih režnjev.

Izkoristiti te spretnosti pomeni, da se razvije povezava med levo in desno možgansko poloblo, kar omogoča hitrejše prehajanje sporočil preko novo nastalih povezav.

Od raziskave do prakse

Ko vsa znanstvena dognanja pridejo do naših domov in do izobraževalnih ustanov, otroci postajajo vse pametnejši. Graham Welsh, nevroznanstvenik iz Velike Britanije je v svojih raziskavah o vplivu glasbe na možgane majhnih otrok ugotovil, da glasba vpliva na boljšo pismenost, računske sposobnosti, fizični telesni razvoj in fino-motorični razvoj ter tudi na razvoj čustev in socialnih sposobnosti.

”Šole se veliko osredotočajo na pismenost in matematično znanje otrok, saj so to kriteriji, po katerih se ocenjuje njihovo kakovost. Premalo vključujejo glasbo, ki otrokom pomaga, da odkrijejo nove načine učenja – načine, ki njim samim najbolj ustrezajo in bodo posledično prinesli boljše učne rezultate. Glasba gradi otrokovo samozavest, jezikovne sposobnosti in vpliva na boljše matematične sposobnosti.”

Koristi glasbe za vašega otroka

Kadar majhni otroci poslušajo ali ustvarjajo glasbo, se spreminjajo njihovi možgani. Med drugim lahko glasba vpliva na:

  • Boljše razpoloženje in zniževanjem ravni stresa pri majhnih otrocih. Tudi žalostna glasba vpliva na boljše razpoloženje, saj njena katarzična moč pomaga otrokom, da se spoznajo z različnimi čustvi, ki jih čutijo.
  • Proizvajanje več dopamina in oksitocina, ki v otrocih vzbujata, da delijo svoje igrače z drugimi, sočustvujejo in zaupajo drugim.
  • Povečano sposobnost koncentracije in produktivnosti.
  • Boljše učne sposobnosti in boljše ocene.
  • Razvoj prostorske predstave, kar ustvari dober temelj za kasnejše zanimanje otroka za matematiko, inženirstvo, računalništvo in arhitekturo.
  • Izboljšanje besedišča in večjo ustvarjalnost otrok.


Prednosti, ki jih ponuja glasba, lahko izkoristimo v številnih oblikah. Poslušajte glasbo, igrajte instrumente ali uporabite vsakdanje predmete, ki jih najdete doma in začnite ustvarjati glasbo. Zdaj, ko poznate vpliv glasbe na razvoj otroka, v vaše življenje vključite čim več glasbenih dogodivščin.

Preberite še: Otroci potrebujejo ljudi, ne ekranov

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.