Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Vsak otrok si zasluži otroštvo. Tudi otroci v vojni so samo otroci. Pomagajmo jim.
Čas za igro? – Vedno!

Čas za igro? – Vedno!

UNICEF/UNI235465/Willocq

Naj vsakodnevne rutine postanejo zabavni in igrivi trenutki za učenje in razvoj otrokovih možganov

V prvih 1000 dneh otrokovega življenja se njegovi možgani razvijajo hitreje kot celotno kasnejše življenje. Še bolj osupljivo je, da lahko pripomorete pri gradnji otrokovih možganov, še preden spregovori svoje prve besede. To lahko storite preprosto tako, da si vzamete čas za igro!

Kako? Z odzivnimi interakcijami!

S pomočjo naših prijateljev iz fundacije LEGO in Centra za razvoj otrok na Univerzi Harvard vam bomo pokazali, kako spodbujati vašega otroka h učenju, ki spodbuja dobre medsebojne odnose skozi igro.

Kaj so odzivne reakcije?

So vrsta interakcij med otrokom in staršem ali skrbnikom, skozi katere se starš ljubeče odziva na zvoke ali geste svojega dojenčka ali malčka. Interakcijo si predstavljajte kot igro namiznega tenisa: interakcije se odbijajo od starša k dojenčku in nazaj, pri tem pa se oba zabavata! Pri tem je najbolj pomembno, da otroku pokažete svojo skrb zanj in se odzivate na njegove potrebe, čustva ali dogodke, ki ga vznemirijo. Pomembno je, da pokažete svojo pozornost otroku in si preprosto vzamete čas za igro.

Kako vaditi odzivne reakcije z otrokom?

Razvoj otrokovih možganov ni potrebno, da je zapleten. K razvoju lahko pripomoremo skozi vsakdanje rutine in skupne trenutke. Vsak trenutek z vašim dojenčkom lahko spremenite v igro in priložnost za učenje!

Tukaj je nekaj preprostih načinov, kako lahko uvedete tehniko “serviraj in vrni” v vašo vsakdanjo rutino in interakcijo z otrokom.

Igra imen

Dodajte nekaj zabave vaši jutranji rutini! Oblačenje vašega otroka je odlična priložnost, da mu pomagate razvijati jezikovne povezave. Ko opazite otrokovo zanimanje za določen kos oblačila, poimenujte to oblačilo. Če držite njegovo majčko recite ”to je tvoja majčka!”. Če se vam zdi to premalo, dodajte naslednji korak, tako da otroku opišete lastnosti oblačila – ”Kakšne barve je tvoja majčka? To je modra majčka!”

Zabava v kuhinji

Raziskujte svojo kuhinjo z vašim malčkom. Kuhinje so polne vznemirljivih predmetov, barv, oblik in vonjav, ki jih bo vaš otrok z veseljem raziskoval. Spodbujajte otrokovo radovednost, tako da pozorno spremljate, kaj gleda, kaj ga zanima in kako se odziva na različne predmete. Če opazite, da strmi v banano, jo dvignite in mu jo približajte, medtem pa ga poučite o tem, kaj je to, kakšna je na otip in kakšne barve je. Prepoznavanje njegovih interesov mu bo pomagalo, da se počuti, da ga starši razumejo in poskrbijo zanj.

Zabavna vodna kopel

Poiščite nekaj igrač, ki so primerne za igro v vodi in se pripravite na zabavo! Naj vaš otrok izbere igračo, s katero se bo igral. Igrajte se z izbrano igračko in ko opazite, da se zanima za drugo igračko, zaključite igro s prvo in na jasen način oznanite, da se prva igra končuje in druga začenja. Malčki so bolj pripravljeni, da sami vodijo igro, starši pa jim le sledijo. Povezovanje začetka in konca igre, izražanje zanimanja za otrokovo igro in prepuščanje otroku, da sam določa igro, pripomorejo k želji po raziskovanju in učenju vašega otroka. Vse kar morate storiti vi, je, da si vzamete čas za igro, se posvetite svojemu otroku in se zraven zabavate!

Preberite še: Ideje za igro doma

Izvirni članek.

Picture of UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

Preberi več

Nasveti za starše

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.