Otroci v vzhodni Ukrajini morajo imeti dostop do varnega izobraževanja in otroštva

Otroci v vzhodni Ukrajini morajo imeti dostop do varnega izobraževanja in otroštva

Deklica, ki hodi po poti in nosi nahrbtnik z napisom UNICEF
UNICEF/UN0581430/Filippov

Napadi na vrtce in šole so že osem let žalostna realnost za otroke v vzhodni Ukrajini. Od začetka spopadov je bilo poškodovanih več kot 750 šol, zaradi česar ima več tisoč otrok vzdolž razmejitvene črte na vzhodu Ukrajine oviran dostop do izobraževanja.

Spopadi so močno vplivali na duševno zdravje cele generacije otrok, ki odraščajo v vzhodni Ukrajini. Poleg tega gre za ozemlje, ki je eno od najbolj onesnaženih z minami. Otroci živijo, se igrajo in hodijo v šolo na območju polnem protipehotnih min, neeksplodiranih ubojnih sredstev in drugih smrtonosnih ostankov spopadov.

Od začetka spopadov v vzhodni Ukrajini je UNICEF na terenu nudil psihosocialno podporo in izobraževanje o nevarnosti min za več kot 180.000 otrok, mladostnikov in skrbnikov. Organizacija pomaga tudi pri popravilih poškodovanih šol in vrtcev ter distribuciji pripomočkov za izobraževanje, kot so šola v škatli, športna oprema in šolsko pohištvo.

UNICEF poziva vse strani k spoštovanju Deklaracije o varnih šolah ter zaščiti otrok in njihovih skrbnikov pred napadi, ne glede na okoliščine. Otroci potrebujejo dostop do izobraževanja in igre ter priložnost za uresničevanje svojega polnega potenciala.

UNICEF bo še naprej sodeloval s skupnostmi, ki so jih prizadeli spopadi, zagotavljal humanitarno pomoč in odgovarjal na nujne potrebe najranljivejših otrok in družin. 

UNICEF Slovenija

UNICEF Slovenija

Za vsakega otroka

Vam je objava všeč? Delite jo s prijatelji:

UNI448361
Humanitarna kriza v Gazi
Nedolžni otroci nujno potrebujejo našo pomoč
Preberi več

Novice

Piškotke uporabljamo, da bi izboljšali uporabniško izkušnjo. Z uporabo spletnega mesta soglašate, da jih lahko uporabljamo. Več informacij.